OVO SU DVA TEŠKA DOKAZA PROTIV ZORANA, A PRIMIO JE I POZIV: Počinje ročište posle 3 godine istrage
Zoran Marjanović, Foto: Damir Dervišagić

pripremno ročište

OVO SU DVA TEŠKA DOKAZA PROTIV ZORANA, A PRIMIO JE I POZIV: Počinje ročište posle 3 godine istrage

Zoran Marjanović u sredu, 11. septembra, mora da se pojavi u Višem sudu

Objavljeno:

Pripremno ročište u medijski najpraćenijem sudskom predmetu u Srbiji - ubistvu folk pevačice Jelene Marjanović - posle više od tri godine istrage, počeće sledeće sedmice u Višem sudu u Beogradu.

Na optuženičkoj klupi naći će se jedini optuženi, njeg suprug Zoran Marjanović, povodom optužbi za svirepo ubistvo izvršeno 2. aprila 2016. u Borči. Na pripremnom ročištu, u sredu, 11. septembra, koje će biti zatvoreno za javnost, utvrđivaće se koji će dokazi biti izvođeni tokom suđenja, a Marjanović će se kratko izjasniti o krivici.

Nakon toga sud će zakazati početak suđenja koje će biti javno i na kojem će Marjanović moći detaljno da iznese svoju odbranu.

Marjanović se optužnicom tereti za krivično delo teško ubistvo supruge Jelene na nasipu u Borči, 2. aprila 2016. godine.

U neposrednoj blizini mesta zločina, prema optužnici, bila je i njihova maloletna ćerka, koja je tog popodneva sa roditeljima došla na nasip Crvenka u Borči. Marjanoviću je nedavno sud vratio puno starateljstvo nad detetom, koje mu je oduzeto posle smrti supruge. On se od 12. juna 2018. brani sa slobode, pošto mu je tog dana Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 mesec.

Zoran Marjanović je bio uhapšen 15. septembra 2017. godine, gotovo godinu i po od ubistva. On je i pre toga bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Marjanović je negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji.

Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, učestvovao je u jednom televizijskom rijaliti programu i generalno je svojim istupima plenio pažnju "žute štampe". Ubistvo Jelene Marjanović medijski je najpraćeniji slučaj crne hronike u Srbiji već tri i po godine.

OPTUŽNICA

Podsetimo, prethodne dve optužnice protiv Zorana Marjanovića ga terete za teško ubistvo supruge za koje je zaprećena po novom zakonu doživotna kazna, a po starom do 40 godina.

Kako stoji u optužnici, Marjanović se sa sada pokojnom suprugom i tada petogodišnjom ćerkom 2. aprila 2016. godine oko 17 sati dovezao na nasip u Borči, nakon čega je Jelena otišla da trči nasipom, dok je on ostao sa detetom.

U optužnici piše da je "iskoristivši Jelenino poverenje, Zoran nju namamio da se spuste u podnožje nasipa na kanalu, dok je dete ostalo na nasipu".

"Kada su se spustili do kanala, Zoran je Jelenu najpre ubo oštrim predmetom u glavu i u desni lakat, nakon čega je Jelena počela da beži travnatom površinom. Tada je izgubila patiku i mobilni telefon, kao i gumicu kojom joj je bila vezana kosa. Marjanović ju je sustigao, strgao joj je gornji deo trenerke, a potom opet zadao više udaraca u glavu, nanevši joj višestruke prelome lobanje, nakon čega ju je potopio u kanal. Pre smrti Jelena je udahnula vodu iz kanala", navodi se dalje u optužnici.

Obdukcioni nalaz ukazao je na to da se pevačica do poslednjeg daha borila sa ubicom, koji ju je namamio da siđe sa nasipa na livadu, a zatim počeo da je juri, čupa i udara šipkom u glavu sve do kanala u koji je upala, da bi je u njemu dokrajčio.

Veštačenjem mobilnih telefona Zorana Marjanovića utvrđeno je da je upravo on bio u neposrednoj blizini mesta ubistva, a kako je obrazloženo u optužnici, on je svesno isključio svoj telefon čim je stigao na nasip da bi ga ponovo uključio u 17.04 na mestu gde je bazna stanica locirala pevačicin telefon - u vreme njene smrti.

Takođe, pevačicina krv na zadnjem sedištu Marjanovićevog "mercedesa" predstavlja još jedan bitan dokaz u ovom slučaju. "DNK izolovan s naslona zadnjeg sedišta putničkog vozila marke "mercedes" pripada Jeleni Marjanović, a po svom intenzitetu odgovara jačem tragu krvi", ukazuje tužilaštvo u optužnici protiv Marjanovića.

Treći dokaz koji je ukazao na Marjanovića jeste i blato na njegovim pantalonama koje je nosio u vreme ubistva, a koje se podudaralo sa blatom na mestu zločina. Struktura blata menja se na nekoliko metara, te je blato koje je pronađeno na pevačicinoj kosi i blato sa pantalona istog sastava.

Inače, Jelena Marjanović svog supruga je u telefonu memorisala kao "Zlatni Mekin", a veštačenjem je utvrđeno da je desetak minuta nakon što je brutalno ubijena sa ovog broja imala nekoliko propuštenih poziva. Zoran Marjanović je treći put optužen da ju je mučki ubio, a njegovi advokati uložili su žalbu i na treću optužnicu.

Upravo to pozivanje telefonom, u vremenu posle 17.04, 2. aprila 2016. godine kada je, kako se sumnja, pevačica već bila mrtva, tužilaštvo smatra trikom kako bi se zavarao trag. U optužnici, koju je Viši sud u Beogradu potvrdio, a na koju su sva četvorica njegovih advokata uložila žalbu, navodi se da je Marjanović "namerno isključio telefon na deset minuta, od 16.54". U to vreme, signal njegovog telefona nije hvatala nijedna bazna stanica.

Sudski veštak tvrdi da je reč o "mirovanju" telefona, odnosno da je bio ugašen. Ipak, stručnjaci MTS nisu decidirani u tome da je aparat bio ugašen i navode da je moguće da je bio u određenom stanju koje može da se karakteriše kao mirovanje, i to onda kada nema komunikacije. Detalji nove optužnice ne razlikuju se mnogo od ranijih, navedenih u prethodne dve. Pevačica iz Borče zadobila je osam brutalnih udaraca u glavu dok je stajala u kanalu nasipa Crvenka u Borči. Ove povrede su bile smrtonosne, a sa poslednjim udahom u pluća su joj dospele kapljice vode, grančice i mulj. Zločinac je koristio dva oružja - oštar predmet, ali i metalnu šipku.

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.