INVESTITORA BRANE ROBIJAŠI U DŽIPOVIMA, ALI NE ODUSTAJEMO: Desko je simbol borbe Rakite protiv MHE
Desimir Desko Stojanov iz Rakite, Foto: Printscreen

borba se nastavlja

INVESTITORA BRANE ROBIJAŠI U DŽIPOVIMA, ALI NE ODUSTAJEMO: Desko je simbol borbe Rakite protiv MHE

Meštani sela Rakita zahtevaju od države da im pomogne

Objavljeno:

Haos u Rakiti ne jenjava.

Uprkos zvaničnoj zabrani izvođenja daljih radova u selu Rakita, investitor ne odustaje od svojih namera da sagradi mini-hidroelektranu, što izaziva bes i gnev kod meštana.

Od kad su radovi počeli, policija svakog dana interveniše jer konstatno dolazi do sukoba između meštana i investitora zbog radova.

Tim povodom, kontaktirali smo predsednika mesne zajednice Rakita, Desimira Deska Stojanova kako bismo saznali koliko su sukobi učestali i šta je njihov krajnji cilj.

Kako kaže, država je dala investitoru 250 kvadratnih metara površine, a investitor je uzurpirao obalu uz seosko igralište.

Mi želimo pravno da dokažemo investitoru da na tom mestu koje je investitor uzurpirao ne može da se gradi. Država je dala investitoru 250 kvadratnih metara površine, a on je zaposeo i obalu uz seosko gradilište. Međutim, ništa od ovoga nije zabeleženo u katastru odnosno nije oivičeno gde počinje i gde se završava ta parcela", kaže Desimir Stojanov za Espreso.

Takođe, meštani smatraju da se investitor bahato ponaša i da je stvorio dodatne probleme time što je zauzeo još neke delove u Rakiti koji su veoma značajni meštanima za život i rad.

Urušio nam je put i izazvao klizišta još 2017. godine i ono je povuklo sve sa sobom i put nam se urušio. Meštani nemaju pristup svijim njivama i pašnjacima koje obrađuju. Kada je izazvao klizište, obratili smo se za pomoć građevinskom inspektoru Vladanu Saviću, a on je imao dovoljno vremena da sve vrati u prvobitno stanje što nije učinio, a dali smo mu rok", objašnjava Stojanov.

Dodaje da je glavni problem u Rakiti cevovod na kojem se radi jer je investitor dobio zabranu od strane Zavoda za zaštitu prirode.

Investitor je uradio ogroman deo posla i sve radi postepeno, ali na silu će na kraju doći do krajnjeg cilja. On nasilnički menja koordinate počev od temelja, zatim rušeći puteve, a država na sve to ne reaguje", kaže Stojanov.

Kako nam je objasnio, u Rakiti je pre nekoliko dana došlo do incidenta kada je grupa od nekoliko momaka napala meštanina Danijela Dimitrova koji se protivi izvođenju radova.

Danijela je napala grupa koja je angažovana od strane investitora, a na lice mesta je odmah došla policija. Navodno su ga napali zato što je nosio sekiru, a on je krenuo na svoj pašnjak. Ako ovde nosite bilo koju alatku i nešto kažete, oni će reći da smo ih napali, a mi ne možemo da dokažemo suprotno", kaže Stojanov.

Napominje da su incidenti sve učestaliji jer kako kaže, investitor je doveo svoje ljude da ga brane, a policija se povukla.

Incidenti su svakim danom postali sve brojniji, policija se povukla, a investitor je doveo svoje robijaše u džipovima da ga brane. Mi smo u početku prekorevali što nas policija brani, ali smo shvatili da su bili u pravu što su bili prisutni. Investitor je okupirao parcelu na kojoj je bilo naše seosko igralište i mi sa tim ne možemo da se pomirimo jer nezakonito radi", objašnjava Stojanov.

Takođe, veliki problem u Rakiti predstavlja vodozahvat jer cevi moraju da se provuku kroz korito reke kako bi se pokrenula turbina, a investitor krši kordinate.

Vodozahvat prave u Rakiti, a stuja će se proizvoditi u mestu Zvonce. Od Rakite do Zvonca treba da budu postavljene cevi kroz korito reke za pokretanje turbine, a oni imaju zabranu da to urade i uprkos zabrani, oni će to uraditi", ističe Stojanov.

Kako nam je objasnio Stojanov, oni će nastaviti svoju borbu uprkos svemu i tražiće da odgovorni snose krivičnu odgovornost.

Smatraju da država mora da reaguje kako bi sprečila zloupotrebe, a ukoliko država ne preduzme mere, spremni su da idu i do Strazbura kako bi dokazali šta je prava istina.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.