NOVI PREDSEDNIK ARGENTINE NE PRESTAJE DA ŠOKIRA, POTEZI KOJE POVLAČI SU SVE SKANDALOZNIJI: Evo šta je sada SMISLIO!
Havijer Milej, Foto: LUIS ROBAYO / AFP / Profimedia

frapantno

NOVI PREDSEDNIK ARGENTINE NE PRESTAJE DA ŠOKIRA, POTEZI KOJE POVLAČI SU SVE SKANDALOZNIJI: Evo šta je sada SMISLIO!

Milej je predložio da se svako "namerno i privremeno okupljanje od tri ili više osoba" predstavlja demostraciju

Objavljeno: 10:20h

Argentinski predsednik Havijer Milej predložio je zakon koji bi, ukoliko se usvoji, kažnjavao sve učesnike protesta i do šest godina zatvora.

Milej je predložio da se svako "namerno i privremeno okupljanje od tri ili više osoba" predstavlja demostraciju zbog koje akterima preti zatvorska kazna u trajanju od šest godina ukoliko ometa slobodno kretanje i javne usluge.

Ova vest je usledila nakon što je hiljade ljudi izašlo na ulice Buenos Ajresa na prvom velikom protestu protiv politike ekonomskog šoka nove argentinske vlade nakon što je predsednik najavio mere koje uključuju smanjenje potrošnje i drastičnu devalvaciju valute.

U tekstu koji je poslat Kongresu upozorava se da vlasti moraju biti unapred obaveštene o svim javnim demonstracijama i da Ministarstvo bezbednosti ima vremena da se suprotstavi protestu ili predloži promene. Pored toga, društveni organizatori će morati da se izjasne ko je odgovoran za pozive na protest kako bi mogli biti identifikovani u slučaju da im budu izrečene krivične sankcije.

Havijer Milej
Havijer Milej foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Ultradesničarski političar predstavio je u sredu Kongresu nacrt zakon kojim se zemlja proglašava u "vanrednom stanju" sa 664 člana koji menjaju iz korena dobro poznate političke, društvene i ekonomske strukture u ovoj zemlji.

Zbog svog obima i raznovrsnih tema zakon se naziva Ombnibus i biće razmatran na vanrednim sednicama Kongresa. On se odnosi na oblasti ekonomije, finansija, socijalnog osiguranja, fiskalnih, zdravstvenih, pa čak i izbornih pitanja. Takođe, uključuje i pooštravanje sankcija za učesnike protesta.

Havijer Milej
Havijer Milej foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Predlog zakona dolazi nakon drugih akcija Milejeve vlade koje su izazvale društveno nezadovoljstvo tokom prve tri nedelje njegovog predsedavanja.

Bonus video:

02:31

Protest ispred RiK-a, snimano dronom

(Espreso/ Telegraf/ A.Đ./ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.