"MOJA KUĆA JE KAO KOSOVO...": Novi predsednik Argentine ŠOKIRAO naciju! Nema ni ženu, ni decu, ali... evo šta IMA
Havijel Milej, Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

AUTSAJDER POBEDIO U DRUGOM IZBORNOM KRUGU

"MOJA KUĆA JE KAO KOSOVO...": Novi predsednik Argentine ŠOKIRAO naciju! Nema ni ženu, ni decu, ali... evo šta IMA

Bivši američki predsednik Donald Tramp čestitao je Mileju, ocenivši da će on "učiniti Argentinu ponovo velikom"

Objavljeno: 14:03h

Prema preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Argentini, krajnje desničarski kandidat i autsajder Havijer Milej pobedio je u drugom izbornom krugu.

Preliminarni rezultati na osnovu skoro 90 odsto prebrojanih glasova pokazuju da je Milej osvojio skoro 56 odsto glasova, dok je njegov protvkandidat, doskorašnji ministar ekonomije Serđo Masa osvojio 44 odsto glasova, prenosi Bi-Bi-Si.

Masa je pozvao Mileja i priznao poraz. Milej je u govoru pred pristalicama u Buenos Ajresu rekao da od "danas počinje rekonstrukcija Argentine".

"Danas počinje kraj propadanja Argentine. Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka", poručio je Milej.

Novoizabranom predsedniku Argentine pobedu su čestitali aktuelni argentinski predsednik Alberto Fernandezk, kao i predsednici SAD i Brazila.

Bivši američki predsednik Donald Tramp čestitao je Mileju, ocenivši da će on "učiniti Argentinu ponovo velikom".

Izborna komisija saopštila je da je izlaznost bila 76 odsto, prenosi Rojters. U prvom krugu Masa je osvojio 36,7 odsto glasova, a Milej 30 odsto glasova. Izbori su održani u teškom trenutku za Argentinu zbog rastuće inflacije i ekonomske krize.

Havijer Milej
Havijer Milejfoto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Ko je novi predsednik Argentine?

Havijer Milej, veliki obožavalac Donalda Trampa, iznenadio je, pa i šokirao, argentinsku javnost kada je krajem avgusta postao relativni pobednik na predsedničkim predizborima.

Kako piše New York Times, Milej se tada u svom govoru posebno zahvalio Konanu, Mareju, Miltonu, Robertu i Lukasu.

"Oni su moja četvoronožna deca", rekao je Milej, koji nema ni ženu ni muža ni decu nego živi s pet mastifa koje već dugo zove svojom decom.

No, zanimljivo je da su svih pet pasa klonovi njegovog prethodnog psa Konana, koji je dobio ime prema filmu Konan varvarin iz 1982. godine s Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi.

Pet klonova Milejevog psa Konana, koji je uginuo 2018. godine, došli su na svet u blizini teksaškog grada Ostina, tačnije prostorima ViaGen Pets, jedine američke kompanije koja se bavi kloniranjem pasa. Četiri psa Marej, Milton, Robert i Lukas imena su dobila prema ekonomistima Mareju Rotbardu, Miltonu Fridmanu i Robertu Lukasu.

Havijer Milej
Havijer Milejfoto: EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI

Kako piše New York Times, Milej je tada za jedan argentinski portal rekao da mu je "Konan doslovno sin, a ostala četiri klona poput unuka". Čini se da su njegovi mastifi prilično nestašni.

"Moja kuća je kao Kosovo. Za dve nedelje pojeli su skoro četiri fotelje", rekao je Milej na argentinskoj televiziji 2018. godine.

Često se na predizbornim mitinzima pojavljivao sa motornom testerom, koju je koristio da simbolizuje kako će smanjiti državnu potrošnju i otpad.

Tokom kampanje prozivao je konkurente da su "politička kasta", "komunisti", "paraziti" i "pijavice".

Bonus video:

01:01

TRAMP JE OSVEDOČENI MRZITELJ MUSLIMANA M. Kostić: Obe strane polažu prava na božju pomoć U RATU, a od OVOGA NAJVIŠE STRAHUJU

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.