OVO JE NAJBOGATIJA ŽENA NA SVETU,SVAKA SRPKINJA ZNA ZA NJENU KOMPANIJU: Kupa se u PARAMA,a VERU je promenila zbog..
Fransoaz Betankur Mejers, Foto: Ian LANGSDON / AFP / Profimedia

LEŽI NA MILIJARDAMA

OVO JE NAJBOGATIJA ŽENA NA SVETU,SVAKA SRPKINJA ZNA ZA NJENU KOMPANIJU: Kupa se u PARAMA,a VERU je promenila zbog..

Sve je nasledila kada je preminula njena majka Lilijan 2017. godine

Objavljeno:

Najbogatija žena na svetu je Francuskinja Fransoaz Betankur Mejers (Francoise Bettencourt Meyers). Zaključno s 1. oktobrom 2023. godine, njeno bogatstvo se procenjuje na 83,4 milijarde dolara, što je čini 15. najbogatijom osobom na svetu. Ona je vlasnica akcija giganta Loreal (L’Oreal), koje je nasledila od svoje pokojne majke, a kompaniju je osnovao njen deda.

Fransoaz Betankur Mejers rođena je 10. jula 1953. u gradu Neji na Seni u Francuskoj kao jedino dete čuvene multimilionerke Lilijen Betankur i francuskog političara Andrea Betankura. Njen deda Judžin Šuler razvio je davne 1909. godine formulu za boju za kosu koju je nazvao Oréale i potom osnovao čuvenu kompaniju L’Oréal.

L’Oréal grupa je danas kozmetički konglomerat s velikim portfoliom poznatih brendova kao što su Garnier, Kiehl’s, Yves Saint Laurent i Lancôme, a većinska vlasnica je Fransoaz. Sve je nasledila kada je preminula njena majka Lilijan 2017. Tako velike i bogate porodice po pravilu prate i mračne kontroverzne priče, a Fransoaz je dugo bila u centru jedne takve.

Njena majka Lilijan bila je u vezi sa dosta mlađim muškarcem, fotografom Fransoa-Mari Banijeom. Njega je 2008. godine Fransoaz tužila jer je, kako je tvrdila, od njene majke na prevaru uzeo novac. Ona ga je optuživala da želi da upropasti njen odnos s majkom i da je s njom samo zbog novca. "Sve do 1993. sam se divno slagala s majkom. Onda se sve promenilo jer je gospodin Banije zauzimao sve više prostora", kazala je tada Fransoaz.

Otkrila je i kako je njen pokojni otac, pred smrt 2006. godine kazao kako je Banije lopov. Godinu dana pre toga Lilijen je prekinula svaki kontakt s ćerkom i odbijala da je vidi. Inače, 92-godišnja Lilijen je bogato darivala mladog fotografa, poklanjala mu Matisove i Pikasove slike, davala milione u kešu.

Fransoaz Betankur Mejers
Fransoaz Betankur Mejersfoto: Ian LANGSDON / AFP / Profimedia

Navodeći da Barnije koristi senilnost njene majke, ona ga je zato i tužila, a sve, kako je govorila, iz ljubavi prema majci - nije želela da je on koristi. Ovaj mučni spor na kraju je rešen vansudski i sa Fransoazinom majkom i sa fotografom. Ipak, Fransoaz je sa Lilijen zbog svega do njene smrti bila u vrlo zategnutim odnosima.

Fransoaz je odrastala u luksuzu, ali od toga joj je draže bilo pisanje, pre svega o religioznim temama i grčkoj mitologiji. Fransoaz je udata za Žan-Pjera Mejersa, unuka rabina koji je ubijen u Aušvicu. Imaju dvoje dece. Sin Nikolas je u upravnom odboru L’Oréala. Odgajana kao stroga katolkinja, a napisala je nekoliko biblijskih komentara. Prešla je u judaizam i svoju decu Žana Viktora i Nikolu odgajali su kao Jevreje. Njen brak izazvao je kontroverze zbog suđenja njenom dedi Judžin Šuleru za saradnju sa nacističkom vladom.

Bonus video:

02:14

OVA BILJKA VREDI PRAVO BOGATSTVO Porodica napustila Beodrad da gaji travke podno Rtnja: Gledali ih kao čudake a njima se ISPALTILO

(Espreso/ Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.