ARGENTINA NA KOLENIMA OD DOLASKA NOVOG PREDSEDNIKA: Svojim potezima ŠOKIRAO ceo svet, a sada se ovo DEŠAVA
Havijer Milej, Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

NE IDE MU...

ARGENTINA NA KOLENIMA OD DOLASKA NOVOG PREDSEDNIKA: Svojim potezima ŠOKIRAO ceo svet, a sada se ovo DEŠAVA

Kad je Havijer Milej izabran za predsednika 19. novembra, zemlja je već patila od treće najveće stope inflacije na svetu, s cenama koje su porasle za 160 odsto u odnosu na prošlu godinu

Objavljeno:

U poslednje dve nedelje vlasniku restorana u Buenos Airesu cena govedine skočila je 73 odsto, dok su tikvice porasle za 140 odsto. Vozačica Ubera platila je 60 odsto više da napuni svoj rezervoar, a jedan otac je rekao da je potrošio dvostruko više na pelene za svoje dete nego prošli mesec. U Argentini, zemlji koja je sinonim za galopirajuću inflaciju, ljudi su navikli da plaćaju više za gotovo sve. Ali pod novim predsednikom zemlje, život brzo postaje još teži. Kad je Havijer Milej izabran za predsednika 19. novembra, zemlja je već patila od treće najveće stope inflacije na svetu, s cenama koje su porasle za 160 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ali otkako je Milej preuzeo dužnost 10. decembra i brzo devalvirao argentinsku valutu, cene su porasle takvom brzinom da mnoge kompanije i domaćinstva u ovoj zemlji od 46 miliona stanovnika rade nove proračune o tome kako preživeti daleko dublju ekonomsku krizu.

„Čim dobijem platu, odem da kupim sve što mogu“

„Otkako je Milej pobedio, stalno smo zabrinuti“, rekao je Fernando Gonzalez Gali (36), profesor filozofije u srednjoj školi u Buenos Airesu, prenosi Index.hr.

Gali je pokušavao da uštedi, a da ne zagorča život svojim ćerkama, koje imaju šest godina i 18 meseci, uključujući prelazak na jeftiniju marku pelena i užurbano trošenje svojih argentinskih pesosa pre nego što njihova vrednost još više padne. „Čim dobijem platu, odem da kupim sve što mogu“, rekao je.

Nahuel Karbajo (37), vlasnik Naranjo Bara u Buenos Airesu, rekao je da se, poput većine Argentinaca, navikao na redovna poskupljenja, ali prošle nedelje cene su otišle daleko iznad nivoa na koji je navikao.

Otkako je Milej pobedio, cena odreska koji Karbajo služi skočila je 73 odsto, na 14.580 pezosa ili otprilike 18 dolara po kilogramu. Kutija tikvica od pet kilograma porasla je na 15.600 pesosa sa 6.500, a avokado košta 51 odsto više nego početkom meseca. „Nema načina da se plate prilagode takvom brzinom“, rekao je Karbajo.

Havijer Milej
Havijer Milej foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

“Neizbežno ćemo proći kroz mesece visoke inflacije”

Milejev portparol Manuel Adorni rekao je da je ubrzanje inflacije neizbežna posledica konačnog popravljanja poremećene argentinske ekonomije. „Ostavljeni smo s mnoštvom problema i nerešenih pitanja koje moramo da počnemo da rešavamo“, rekao je. “Neizbežno ćemo proći kroz mesece visoke inflacije.”

Milej je upozorio Argentince da će njegovi planovi da smanji vladu i preuredi ekonomiju isprva štetiti. „Radije vam govorim neugodnu istinu nego udobnu laž“, rekao je u svom inauguracijskom govoru, dodajući prošle nedelje da želi da okonča „model propadanja“ zemlje.

Ekonomija Argentine godinama je zaglibila u krizu, s hroničnom inflacijom, rastućim siromaštvom i padom vrednosti valute. Ekonomska previranja otvorila su put do predsedničkog mesta Mileju, političkom autsajderu koji je godinama bio ekonomista i televizijski stručnjak i bunio se protiv, kako ih je nazvao, korumpiranih političara koji su uništili ekonomiju, često za ličnu korist.

Havijer Milej
Havijer Milej foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Predviđa se skok cena od 80 odsto

Tokom kampanje obećao je da će uzeti motornu testeru za javnu potrošnju i propise, čak je i vitlao pravom motornom testerom na skupovima. Dva dana nakon što je preuzeo dužnost, Milej je počeo da reže državnu potrošnju, uključujući potrošačke subvencije. Takođe je devalvirao pesos za 54 odsto, stavljajući vladin kurs mnogo bliže tržišnoj vrednosti pesosa.

Neki analitičari doveli su u pitanje nedostatak odgovarajućih bezbednosnih mreža za najsiromašnije Argentince. U novembru su cene porasle 13 odsto u odnosu na oktobar, pokazuju vladini podaci. Analitičari predviđaju da će cene ovog meseca porasti još 25 do 30 odsto. A od sada do februara, neki ekonomisti predviđaju skok od 80 odsto.

Bonus video:

03:20

NOVAC TREBA DA RADI ZA NAS, A NE MI ZA NJEGA Kompletna analiza finansijskog eksperta UŽIVO: Iako, stopirana INFLACIJA IMA UTICAJ

(Espreso/ Index.hr/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.