DA LI JE ARGENTINA DOBILA SVOG DONALDA TRAMPA? Novi predsednik uživa da ŠOKIRA, po ovome su kao "PRESLIKANI"
Havijer Milej, Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

POLITIČKI ZEMLJOTRES

DA LI JE ARGENTINA DOBILA SVOG DONALDA TRAMPA? Novi predsednik uživa da ŠOKIRA, po ovome su kao "PRESLIKANI"

Neočekivana pobeda Mileja dala je Trampu novog potencijalnog saveznika ukoliko ponovo uđe u Belu kuću i naglašava njegov trajni uticaj na globalnu politiku skoro deceniju otkako je pokrenuo svoju prvu kandidaturu za predsednika

Objavljeno:

Bivši američki predsednik Donald Tramp je dugo hvalio određen tip stranih lidera - muškarce koje opisuje kao "čvrste" i "jake", čak iako su odstupili od demokratskih normi u svojim zemljama. Sada slavi i novog predsednika Argentine, Havijera Mileja, muškarca sa neobičnom frizurom, koji maše motornom testerom, a sledbenici ga zovu "ludakom".

"Veoma posebne čestitke Havijeru Mileju na sjajnoj trci za predsednika Argentine. Veoma sam ponosan na tebe. Preokrenućete svoju zemlju i zaista učiniti Argentinu ponovo velikom!", rekao je Tramp u snimku objavljenom u utorak.

Neočekivana pobeda Mileja dala je Trampu novog potencijalnog saveznika ukoliko ponovo uđe u Belu kuću i naglašava njegov trajni uticaj na globalnu politiku skoro deceniju otkako je pokrenuo svoju prvu kandidaturu za predsednika.

"Jednostavno je mnogo lakše biti populista nego što je bilo", rekao je Stiven Levicki, politikolog sa Univerziteta Harvard i koautor knjige "Kako umiru demokratije".

Levicki je citirao nekoliko globalnih trendova koji su oblikovali politiku SAD i Argentine. Među njima su: ponovljeni ekonomski šokovi koje je svet pretrpeo od 2008. godine, posledice pandemije korona virusa i domet društvenih medija.

Između Trampa i Mileja postoji nekoliko sličnosti.

Pored toga što su im očevi biznismeni, Milej je često tokom kampanje podsticao poređenja sa Trampom, hvalio ga u intervjuu sa bivšim voditeljem Fox News-a i promovisao nedokazane teorije o izbornoj prevari tokom svoje predsedničke trke pre pobede.

Mnoge pristalice Mileja napravile su kačkete i majice sa natpisom "Make Argentina Great Again", po uzoru na Trampov slogan "Make America Great Again".

Milej je govorio o unošenju motorne testere u vladu i ukidanje argentinske centralne banke i ključnih ministarstava uključujući za zdravlje i obrazovanje, baš kao što je Tramp predložio da se smanje vladine agencije koje su kritikovali neki konzervativci.

Njegovi pozivi da se "politička kasta" očisti od argentinske vlade prate Trampove pozive da "isuši močvaru" i uništi "duboku državu" za koju tvrdi da je protiv njega u Vašingtonu.

Milej je pobedio u 21 od 24 argentinske provincije, ali je pre pobede promovisao nepotvrđene izjave o neregularnostima u prvom krugu izbora, sugerišući da će dovesti rezultat u sumnju.

On je takođe obećao u radio intervjuu u ponedeljak da će privatizovati državne medije koji su negativno izveštavali o njemu i koje je smatrao "tajnim ministarstvom propagande".

Tramp nastavlja da ponavlja takođe nedokazane tvrdnje o izborima koje je izgubio od Džoa Bajdena i napao je medije koje je nazvao neprijateljskim kao "neprijatelje naroda".

Pored toga što imaju iste političke ciljeve, Tramp i Milej su takođe stilski slični - obojica se vide kao poznate ličnosti koje projektuju osećaj mačizma i vole da "budu što je moguće čudniji, kako bi održali rejting".

Obojica imaju neobične frizure koje su često predmet medijskih izveštaja.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Nejasno je da li bi Tramp i Milej mogli da sklope prijateljstvo, kao što je Tramp učinio sa drugim južnoameričkim liderom, bivšim predsednikom Brazila, Žairom Bolsonarom, koji je nekada bio označen kao "Tropski Tramp".

Za sada nije poznato da li su Tramp i Milej razgovarali nakon izbora u Argentini ili da li to nameravaju.

Tramp već dugo ima afinitet i poštovanje prema autoritarnim liderima i populističkim moćnicima, objašnjavajući, s vremena na vreme, da "što su tvrđi i podliji, bolje se slažem s njima".

Među liderima koje je hvalio su mađarski Viktor Orban, kineski Si Đinping, ruski Vladimir Putin i severnokorejski Kim Džong Un.

Ostaje da se vidi da li će Tramp postati prijatelj i sa novoizabranim predsednikom Argentine.

Bonus video:

01:01

TRAMP JE OSVEDOČENI MRZITELJ MUSLIMANA M. Kostić: Obe strane polažu prava na božju pomoć U RATU, a od OVOGA NAJVIŠE STRAHUJU

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.