"LUDAKU S MOTORKOM" PALA NA PAMET NEVIĐENA IDEJA: Novi predsednik Argentine spreman ko ZAPETA PUŠKA da UKINE...
Havijer Milej, Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

nove ideje novog predsednika

"LUDAKU S MOTORKOM" PALA NA PAMET NEVIĐENA IDEJA: Novi predsednik Argentine spreman ko ZAPETA PUŠKA da UKINE...

Milej ima radikalne ideje o dolarizaciji Argentine, ali njegove ideje nisu posve pogrešne kako navode zapadni stručnjaci

Objavljeno:

Novi predsednik Argentine Havijer Milej ima cilj da dolarizuje zemlju: Ukinut će pezos i uvesti američki dolar. Iako plan zvuči ludo, u trenutnim uslovima to je za Argentinu možda i najpametnija opcija.

Milej, koji je na predizbornim skupovima mahao motornom testerom i zaradio nadimak 'Ludak s motorkom', obećavajući rezanje goleme državne potrošnje, uskoro preuzima zemlju.

"Naš pezos se više ne koristi ni za čišćenje toaleta", vikao je tokom kampanje desničarski populista te najavio ukidanje centalne banke i dolarizaciju zemlje. Ekonomisti se pitaju da li je to stvarno dobra ideja.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Inflacija u Argentini među najvišim je na svetu. Dosegla je rekordnih 143 posto, a godinu ranije bila je 88 posto. Rastu cena nema kraja, a rast inflacije potiče brz pad vrednosti argentinskog peza: domaća valuta slobodno pada u odnosu na dolar. Zvanični kurs iznosi 350 pezosa za dolar dok se na crnom tržištu jedan dolar plaća čak hiljadu pezosa.

Ukidanje peza i uvođenje dolara kao zamene za nacionalnu valutu prekinulo bi začarani krug, a druga najveća južnoamerička ekonomija imala bi stvarnu priliku da vrati inflaciju pod kontrolu.

Dolarizacija u Argentini verovatno bi bila jednostavnija nego igde drugde. Barem je to zaključak Ulricha Leuchtmanna, stručnjaka za devize u Commerzbank. On ukazuje na to da argentinska centralna banka ima dovoljne dolarske rezerve te bi mogla da namiri sve obveze u pezosima bez udara na standard i privredu.

Havijer Milej
Havijer Milejfoto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

U slučaju Argentine, čini se da su uobičajeni praktični problemi s dolarizacijom upravljivi. Međutim stvari bi mogle izgledati drugačije kada je reč o monetarnoj politici.

Argentinci uvođenjem dolara ne bi dobili samo stabilniju valutu nego bi se 'izručili' američkoj centralnoj banci Fed.

Monetarna politika Feda imala bi uticaj na argentinsku privredu u budućnosti, a američki bankari pritom se ne bi puno brinuli o interesima Argentine i njenim specifičnim problemima, kao što to računa Milej.

Havijer Milej
Havijer Milejfoto: EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI

Ekonomska struka, umesto uvođenja druge valute, za velike zemlje u problemima poput Argentine sugeriše podizanje kamatnih stopa, smanjenje zaduživanja i smanjenje ponude novca. Kako su referente kamatne stope u toj zemlji već na 133 odsto, opcija ubrzano nestaje.

Rast cena iscrpljuje plate i štednju, a dvoje od pet Argentinaca živi ispod granice siromaštva. Beg iz peza u dolar praktički je nezaustavljiv, a državne subvencije koje se godinama dele dovele su do masivnog budžetskog manjka, koji se, pogađate, finansirao štampanjem pezosa.

Bonus video:

00:06

Predsednik Vučić obilazi novi stadion u Zaječaru

(Espreso/ Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.