KO SU FATALNE ŽENE SA KOJIMA SE OKRUŽIO NOVI PREDSEDNIK ARGENTINE? Sa jednom je u VEZI, ali ona NIJE NAJVAŽNIJA...
Fatima Florez i Havijer Milej, Foto: LUIS ROBAYO / AFP / Profimedia

nije ni on lud...

KO SU FATALNE ŽENE SA KOJIMA SE OKRUŽIO NOVI PREDSEDNIK ARGENTINE? Sa jednom je u VEZI, ali ona NIJE NAJVAŽNIJA...

Vatreni autsajder koji je postao novi predsednik Argentine se okružio sa tri uticajne žene, a evo ko su one

Objavljeno:

Kada je kandidat krajnje desnice Havijer Milej izabran za novog predsednika Argentine, svoju pobedu posvetio je "šefu", kako zove svoju sestru Karinu Milej.

Ona je najvažnija među trima ženama, uticajnim osobama koje okružuju vatrenog autsajdera koji je postao predsednik druge po veličini ekonomije u Južnoj Americi.

Karina Milej, koja jedva govori u javnosti, imala je zadatak da predstavi svog brata u nedelju uveče nakon što je pobedio na predsedničkim izborima sa 55,7 odsto glasova, što je najviši rezultat na opštim izborima od povratka demokratije 1983. godine.

"Bez nje, ništa ovo ne bi bilo moguće", rekao je Milej masi koja je uzvikivala "ole, ole, šefe, šefe".

Havijer Milej
Havijer Milejfoto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Milej je doživeo meteorski uspon na mesto predsednika, preskočivši od televizijskog komentatora do poslanika pre dve godine. U nedostatku poznatih političkih savetnika, on se okružio grupom žena koje bi trebalo da budu ključni igrači u njegovoj administraciji.

Milej je došao na mesto predsednika zalažući se za nekoliko nekonvencionalnih mera, uključujući predlog da se eliminiše Centralna banka Argentine i zameni valuta zemlje američkim dolarom.

U intervjuima o svojoj sestri Karini govorio je kao o "velikom arhitekti" njegove kampanje. Prikupila je sredstva i nadgledala celu operaciju, upravljajući dnevnim rasporedom svog brata. Što je još važnije, bila je deo pregovora sa bivšim predsednikom Maurisijem Makrijem o sklapanju saveza sa najvećom koalicijom desnog centra u zemlji pre drugog kruga.

Za sada nije poznato da li će Karina, koja ima diplomu iz odnosa s javnošću, imati formalnu poziciju u vladi svog brata, ali malo ko sumnja da će ona nastaviti da igra ključnu ulogu.

Više prisustva u javnosti u njegovoj administraciji možda će imati Fatima Florez, glumica i plesačica koja je stekla slavu zbog imitacije bivše predsednice Kristine Fernandez de Kiršner, potpredsednice u odlasku. Milej je u vezi sa Fatimom nekoliko meseci.

Fatima Florez i Havijer Milej
Fatima Florez i Havijer Milej foto: LUIS ROBAYO / AFP / Profimedia

Njena uloga u administraciji nije poznata a Fatima je rekla da ne planira da napusti scenu.

"Mogu da kombinujem moju karijeru sa ulogom prve dame", rekla je ona nakog pobede Mileja.

Novoizabrani predsednik je rekao da ne planira da traži od Fatime da napusti karijeru, rekavši u jednom intervjuu da "ne vidi zašto bi bio toliko sebičan da liši Argentince da gledaju predstavu takve veličine kao što je Fatima".

Fatima Florez i Havijer Milej
Fatima Florez i Havijer Milej foto: LUIS ROBAYO / AFP / Profimedia

Još jedna žena koja će igrati ključnu ulogu je potpredsednica Viktorija Viljaruel, jedna od najkontroverznijih ličnosti u novoj vladi zbog njenog protivljenja abortusu i bračnoj ravnopravnosti. Ona se izjasnila za ponovno otvaranje diskusije koja je dovela do toga da Argentina legalizuje abortus 2020.

Viljaruel, advokatica, takođe je dovela u pitanje pravne procese koji su doveli do osude bivših oficira za zločine protiv čovečnosti tokom poslednje brutalne vojne diktature u zemlji koja je okončana 1983.

Ćerka vojnog pukovnika, Viljaruel je godinama radila da promeni narativ o poslednjoj vojnoj diktaturi.

Osnovala je organizaciju koja je branila bivše vojne oficire kojima se sudilo i učestvovala je na skupovima na kojima su učestvovali rođaci žrtava terorističkih napada koje su 1970-ih počinile levičarske gerilske grupe.

Tokom kampanje pratila je Mileja u nekoliko televizijskih intervjua i objasnila neke od njegovih predloga.

"Ona je briljantna žena", rekao je Milej o njoj.

Milej je rekao da će Viljaruel biti zadužena za politiku odbrane i bezbednosti buduće vlade, rekavši da "ona očigledno neće imati dekorativnu ulogu".

Bonus video:

03:58

MILOŠEVIĆ JE BIO NESREĆAN DRŽAVNIK I POLITIČAR Cvijetin Milivojević kod Basare: Zbog toga je i završio tako kako jeste

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.