PLATE RASTU KAO LUDE U HRVATSKOJ: Susedi su pri vrhu EU po povećanju bruto primanja radnika!
Zagreb, Foto: Profimedia

dobro im ide

PLATE RASTU KAO LUDE U HRVATSKOJ: Susedi su pri vrhu EU po povećanju bruto primanja radnika!

Prema podacima evrostatističara, reč je o povećanju bruto primanja radnika u privredi za oko osam posto

Objavljeno:

Dok je sat rada radnika u hrvatskoj privredi u bruto iznosu u 2017. godini vredo 75.6 kuna, ili 10.1 evro, satnica radnika u prošloj godini je iznosila 81.2 kune, ili 10.9 evra, piše u nedelju Jutarnji list.

Ističu da je, prema novim podacima evrostatističara, reč o povećanju bruto primanja radnika u privredi za oko osam posto, što predstavlja jednu od najvećih stopa rasta cene sata rada u EU u prošloj godini.

Najveću bruto satnicu, 85.1 kunu ili 11.5 evra, u hrvatskom gospodarstvu je lani imao uslužni sektor, otkrivaju podaci Eurostata.

Reč je ponajpre o turizmu i ugostiteljstvu, delatnostima koje čine lavovski dio hrvatske ekonomije, a koje se poslednjih godina suočavaju s velikim nedostatkom radnika.

U uslovima kada veliki deo te branše posluje samo sezonski, rast plata iz godine u godinu sve je veće breme za poslodavce, navodi Jutarnji.

Plate najveći trošak ugostitelja

Podsećaju da najveći deo troškova ugostitelja otpada na plate zaposlenih. No, zbog nedostatka radne snage ugostitelji moraju povećavati plate.

S druge strane, poreska i ostala davanja na plate su velika, žali se u izjavi za Jutarnji Ante Mihić, ugostitelj iz Vodica i raniji, dugogodišnji predsednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore.

"Masovno iseljavanje, kroz kakvo Hrvatska prolazi otkako su se njenim građanima otvorila tržišta rada drugih članica EU, možda se najteže i oseća upravo u sektoru turizma i ugostiteljstva. Posebno otkako su i dosad tradicionalni bazeni iz kojih je Hrvatska crpila radnu snagu, poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, počeli 'presušivati', budući da i njihovi državljani bolje sutra sve više traže u bogatijim i razvijenijim članicama EU. Ne čudi stoga što je Hrvatskoj sve izgledniji uvoz radne snage iz Ukrajine, pa čak i dalekih Filipina", ističe dnevnik.

Rast troška rada prisutan je i u ostalim delatnostima.

Tako je cena bruto sata rada zaposlenog u hrvatskoj industriji lani, prema podacima Eurostata, iznosila 76.3 kune, ili 10.3 evra, dok je trošak sata rada radnika u građevini iznosio 75.2 kune, ili 10.1 evro, u bruto iznosu, piše Jutarnji list.

BONUS VIDEO:EVO ŠTA MU SE DESILO: Iskrena ispovest pacijenta iz Padinske Skele

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.