ANTE PAVELIĆ JE BIO VOĐA NARODA KOJI SE BORIO PROTIV BEOGRADSKOG NASILJA: Strašan skandal na HRT1!
Ante Pavelić, Foto: Profimedia

SRAMNO

ANTE PAVELIĆ JE BIO VOĐA NARODA KOJI SE BORIO PROTIV BEOGRADSKOG NASILJA: Strašan skandal na HRT1!

Nisu spomenuli kako je taj isti Ante Pavelić budući ustaški poglavnik kvislinške Nezavisne Države Hrvatske, odgovorne za smrt stotina hiljada ljudi

Objavljeno:

U EMISIJI TV kalendar, emitovanoj u četvrtak ujutru, HRT je spomenuo Antu Pavelića i predstavio ga kao vođu HSP-a koji se borio protiv beogradskog nasilja.

Koncept emisije sastoji se u podsećanju na važne događaje koji su se dogodili tog datuma, a jedan od njih bila je i pobuna protiv mađarske zastave na stanici u Zaprešiću.

Naime, 11. aprila 1903. vatrogasac Stjepan Jug zatrubio je za uzbunu jer je vlada tadašnjeg mađarskog bana Kuena Hedervarija protivzakonito podigla mađarsku zastavu na zaprešićku staničnu zgradu. Na znak trube su se meštani okupili, skinuli zastavu i zapalili je. U posledičnim sukobima ustreljen je Ivan Pasarić, prva žrtva otpora banu Kuenu.

Iz emisije HRT
Iz emisije HRT foto: Printscreen/hrt

Vođa stranke

Prilog nastavlja dalje priču, spominjući 25. godišnjicu ovog događaja.

Spiker kaže kako je Stjepan Radić trebalo da otkrije spomen-ploču na železničkoj stanici, ali je "pao kao žrtva tuđinskog, ovog puta velikosrpskog, besa".

"Na velikoj svečanosti u septembru govorili su Radićev naslednik na čelu HSS-a, dr. Vladko Maček, i vođa HSP-a dr. Ante Pavelić, tada u koaliciji protiv beogradskog nasilja", rečeno je u prilogu, uz prikazivanje Pavelićeve fotografije.

Nisu spomenuli kako je taj isti Ante Pavelić budući ustaški poglavnik kvislinške Nezavisne Države Hrvatske, odgovorne za smrt stotina hiljada ljudi.

Nema sumnje da se radi o poglavniku Paveliću

U HSP-u je delovao i drugi Ante Pavelić, koji se u literaturi ponekad navodi kao stomatolog ili kao Ante Pavelića stariji, kako bi se razlikovao od poglavnika Pavelića.

Istoričar Hrvoje Klasić za Index je objasnio kako Ante Pavelić stariji u tom trenutku godinama nije bio član HSP-a nego Demokratske stranke, čak je bio član Senata Kraljevine Jugoslavije. S obzirom na fotografiju koja je pokazana, očigledno je da se radi o budućem poglavniku Paveliću.

"Osim toga, Ante Pavelić je u to vreme u koaliciji s Mačekom i HSS-om. Sve govori da nema greške da se radi o čoveku koji će kasnije postati poglavnik.

Mislim da se radi o sofisticiranom revizionizmu jer se ne govori da je poglavnik bio pozitivac nego se prikazuje kao normalan političar koji je imao dobre i loše faze", smatra Klasić.

"Isticanje da se on bori protiv kralja i velikosrpstva, a ne spomenuti da je godinu ranije u Italiji našao s predstavnicima fašističke stranke i ponudio ustupke na štetu Hrvata, mislim da je to tipični revizionizam u skladu s onim da nije važno ono što se kaže nego i ono što se prećuti", rekao je Klasić za Index.

Pavelić i Himler
Pavelić i Himler foto: Profimedia

Nije im prvi put

Ovo nije prvi put da TV kalendar pogrešno citira istoriju.

Pre tri godine su objavili prilog o tragičnom stradanju porodice Zec. Podsetimo, 1991. godine su dvanaestogodišnja Aleksandra Zec i njeni roditelji zverski ubijeni u Zagrebu. Slučaj se godinama vukao po sudu i pokazao svu tromost i slabosti hrvatskog pravosuđa.

Iako su u prilogu naglašavali kako je slučaj, zbog tromog pravosuđa, naneo veliku štetu Hrvatskoj, u emisiji je rečeno kako je cela tragedija "medijski prenaduvana".

"Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa tragedija porodice Zec nanela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragičan slučaj medijski je predimenzioniran do te mere da je u senci ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još preko 400 dece poginulo tokom velikosrpske agresije, a za šta takođe nikad niko nije odgovarao", rečeno je u TV kalendaru.

Porodicu imućnog zagrebačkog mesara Mihajla Zeca te su večeri pobili članovi Merčepove jedinice. U noćnim satima upali su im u stan na Trešnjevci. Oca su ubili odmah, a Aleksandru i njenu majku na Sljemenu gdje su ih zatrpali smećem.

HRT se naknadno izvinio zbog te izjave.

BONUS VIDEO: MILORAD DODIK: SRBIN SAM, A NE SRBIN IZ BOSNE Lider bosanskih Srba otkrio datum UJEDINJENJA Srbije i Srpske

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.