DEMOKRATSKA STRANKA NEMA BUDUĆNOST BEZ TESNE SARADNJE SA VUČIĆEM: Ovako je GOVORIO drugi čovek DS 2014. godine
Miki Rakić u Vučiću nije video protivnika DS, Foto: Printscreen

politički testament

DEMOKRATSKA STRANKA NEMA BUDUĆNOST BEZ TESNE SARADNJE SA VUČIĆEM: Ovako je GOVORIO drugi čovek DS 2014. godine

Vučić u stranci i koaliciji, ovakva kakva je, nema političkog saveznika za svoj politički projekat modernizacije Srbije

Objavljeno:

Miodrag Miki Rakić, bivši potpredsednik DS i jedan od najbližih saradnika Borisa Tadića, samo par meseci pre svoje smrti 2014. godine, dok je vodio borbu sa opakom bolešću, napisao je kolumnu koja je predstavljala svojevrsan politički manifest za budućnost Demokratske stranke, ali i Srbije.

Rakić je upućivao da to da Demokratska stranka mora tesno sarađivati sa tada već vladajućom SNS koja je, kako on reče, politički otelotovrena u aleksandru Vučiću, da bi doprla do biračkog tela kod kojeg tradicionalno ima lošu prođu, a koje se neprestano uvećava.

On takođe ističe da Demokratska stranka, kao što je to radila i u prošlosti, treba da ima stabilnu političku platformu za budućnost od koje neće odstupati, umesto da se povodi za dnevnopolitičkim izazovima.

- Samo na način u kome postoji društveni konsenzus da su reforme moguće može doći i do rezultata. U stvaranju društvenog konsenzusa potreban je dogovor, jer mere koje treba doneti nisu popularne i teško mogu da se sprovedu. Tu posebno mislim na nešto malo manje od milion birača koji su spremni da se suprotstave svakoj reformi, za razliku od ostalih pet miliona koji će svoj stav izneti samo i isključivo na izborima, ako na njih uopšte izađu. Tih malo manje od milion birača čine aktivisti raznih političkih i nepolitičkih organizacija, spremni da se odazovu pozivu za bilo kakav skup: navijači, desničari, protivnici evropskih integracija… Svi oni su izuzetno spremni na ispoljavanje svake vrste socijalnog nezadovoljstva, ukoliko se donose odluke mimo njih ili protiv njihovih stavova - napisao je Rakić, a potom objasnio zašto je važan politički dogovor sa Vučićem:

- Lider koji je njihov politički autoritet i koji može da ih i mobilizuje i pacifikuje u ovom trenutku jeste Aleksandar Vučić. Politički dogovor sa Vučićem je politički dogovor sa njima. Hipotetički, reformska vlada sa 130 poslanika bez SNS-a ne bi imala ni političku ni društvenu stabilnost. Bila bi paralisana uličnim protestima i neredima. Srbija bi tonula sve dublje u političku, institucionalnu i ekonomsku krizu. Promene i napredak stoga, po mom mišljenju, bez političkog dogovora sa SNS-om nisu moguće u skorijoj budućnosti.

Rakić je smatrao i da je Demokratska stranka pravi partner za Vučića, pošto u njoj može pronaći sve što mu unutar njegove kolacije nedostaje:

- Pred Demokratskom strankom je lažna dilema i lažna tema označena u pitanju hoće li biti politički partner SNS-a u vlasti. Zato ponuda za političkim dogovorom ne znači samo, kao u slučaju drugih stranaka, povećanje broja rezervnih političkih igrača. Demokratska stranka i dalje predstavlja modernizacijsko jezgro Srbije i da bi mogla da realizuje svoje ideje nužno je da se nađe način da u ovom projektu mobilizuje i onaj deo političkog društva koji je okupljen u okviru SNS-a i politički se personalizuje u Aleksandru Vučiću. Politički jaz između njega i stranke i koalicije na čijem je čelu tako je velik da on u stranci i koaliciji, ovakva kakva je, nema političkog saveznika za svoj politički projekat modernizacije Srbije. On to mora potražiti na drugoj strani. Jedini politički blok koji mu to može omogućiti jeste DS - napisao je Rakić, a potom konstatovao da politika DS treba da bude zasnovana na tri prioriteta:

- Ideja Demokratske stranke je uvek bila definisan politički cilj, cilj koji za rezultat ima razvoj i napredak. I zato DS treba da prestane da se bavi odnosima sa drugim partijama u smislu dnevno političkih razmirica. Demokratska stranka treba da jasno definiše svoj cilj i uvede Srbiju u društvo modernih evropskih demokratija, sa svim koristima za građane koje se podrazumevaju. Pored političkih prioriteta koji su već preuzeti od SNS-a (Evropa i Kosovo), politička agenda DS bi trebalo da počiva na tri prioriteta. Prvi prioritet jeste državnost. Treba naglasiti da je državnost garant poretka. Norme pravne države ne mogu biti primenjene u haosu. Drugo jeste demokratija. Demokratija je na zastavi DS. O demokratiji danas niko ne govori, a DS je branilac i garant demokratije. Ona nije samo pitanje proceduralne legitimnosti, već i prava ljudi na dostojan život i poverenja u građane.Treći imperativ jeste stvaranje ambijenta za raspravu o temeljnim pitanjima srpskog društva koji bi omogućio razvoj i unapređenje pravne i političke kulture društva.

Rakić je potom konstatovao da je DS oslobođena pritisaka tajnih službi i da zbog toga može da uradi mnogo više nego druge partije:

- Kao što Srbija ne može da bude bioskop u kome se daju samo određeni filmovi, tako ni Udba ne može razbiti Demokratsku stranku, jer je nije ni stvorila. Jedino čime Demokratska stranka danas treba da se bavi jeste borba za ispunjenje sopstvene misije, opravdanje očekivanja njenih birača i svih građana, jer je to jedino i učinilo Demokratsku stranku najvećom reformatorskom političkom institucijom u Srbiji. Oni koji to ne razumeju ostaće u mračnom bioskopu i gledaće filmove čekajući da počne neki koji se njima sviđa - zaključio je Rakić

BONUS VIDEO:

KURIR NA LICU MESTA, JEZIVI DETALJI DVOSTRUKE PORODIČNE TRAGEDIJE U UŽICU: Taksisti bilo sumnjivo što Snežana ne izlazi... Njeno telo bilo u podrumu, a muža joj potom našli obešenog ispred kuće u selu Gorjani (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.