VUK JEREMIĆ U CENTRU SVETSKOG SKANDALA: Istraživački novinari otkrili kako je dobijao PRLJAVE MILIONE! (VIDEO)
Vuk Jeremić je ostavio tragove za sobom, Foto: Hong Kong Connection

afera decenije, sramota za srbiju

VUK JEREMIĆ U CENTRU SVETSKOG SKANDALA: Istraživački novinari otkrili kako je dobijao PRLJAVE MILIONE! (VIDEO)

Nova otkrića prikazana u emisiji Hong Kong Connection zapanjila su ceo svet

Objavljeno:

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić postao je glavna ličnost globalnog skandala, pošto su kineski i američki istraživački novinari u emisiji "Hong Kong Connection" potpuno raskrinkali njegove prljave poslove sa kriminalcem Patrikom Hoom, odnosno način na koji je Jeremić, u zamenu za razne sumnjive "usluge" dobijao milione dolara preko svog "tink-tanka" CIRSD.

Patrik Ho je, da podsetimo, Jeremićev prijatelj i saradnik, i bivši ministar unutrašnjih poslova Hongkonga, kojem je zbog visoke korupcije i pranja novca u američkom sudu presuđeno na 3 godine zatvora i 400.000 dolara kazne.

Emisija "Hong Kong Connection" pažljivo je rekonstruisala ceo slučaj, i pokazala kako je Ho, kao generalni sekretar China Energy Func Comittee (CEFC), iskoristio svoje veze sa Vukom Jeremićem, bivšim predsedavajućim Generalne skupštine UN, kako bi izgradio mrežu korupcije u Africi, Bliskom Istoku, Centralnoj Americi i Istočnoj Evropi.

Kao glavne protagoniste u ovom slučaju novinari navode energetsku firmu "CEFC China Energy" i njen tink-tank CEFC. CEFC je osnovan u Hong Kongu 2010. godine, kao nevladino telo koje se bavi "energetskom i kulturnom diplomatijom".

Istraživački novinar je, posle hapšenja Patrika Hoa, posetio kancelariju CEFC u Vančaiju. Nikoga tamo nisu zatekli.

Kao generalni sekretar CEFC, utvrđeno je, Patrik Ho je podmitio visoke političare u Africi sa 2,9 miliona dolara, da bi zauzvrat dobio prava na eksploataciju nafte u afričkim zemljama, u korist CEFC.

Kineski novinari su otišli u SAD, kako bi prisustvovali suđenju Patriku Hou, i pronašli su dodatne činjenice u vezi sa ovim slučajem.

U optužnici protiv Hoa pominje se i posrednik, koji je upoznao Hoa sa afričkim političarima. Ovog posrednika novinari nazivaju "ključnim igračem u celom slučaju", i saopštavaju da je identitet ove misteriozne osobe otkriven tek na suđenju Patriku Hou.

foto: Hong Kong Connection

Reč je o predsedavajućem 67. zasedanja Generalne skupštine UN, srpskom političaru i bivšem ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću.

Podaci iz mnogih izvora pokazuju da su u novembru 2012. godine Patrik Ho i Jeremić, tada Predsedavajući Generalne skupštine UN, ispred Srbije, održali prvi susret na dešavanju koje je organizovao CEFC. Krajem decembra, Jeremić se sastao sa predsednikom Kine Si Đinpingom, a zatim je posetio Hong Kong na poziv Patrika Hoa.

Dva meseca kasnije, na preporuku Jeremića, Ho je govorio na događaju koji je organizivao UN, a u aprilu 2013, zajedno sa Jeremićem, predstavnici CEFC i generalni direktor meksičke nacionalne naftne kompanije postigli su konsenzus o eksploataciji nafte.

Sledećeg dana, generalni direktor je zajedno sa predsednikom Meksika otišao na Boao Forum na kojem je potpisao sporazum o povećanju izvoza nafte u Kinu.

Patrik Ho je "sredio" da Jeremić održi glavni govor na ovom forumu. Jeremić je na unakrsnom ispitivanju u sudu otkrio da je posle mandata na čelu Generalne skupštine UN primio najmanje 2,3 miliona dolara od CEFC China Energy, kao konsultant i član tink-tanka.

Iako je Patrik Ho optužen samo za davanje mita afričkim političarima, tužilaštvo je utvrdila da je on pomagao Iranu da dođe do plemenitih metala, kao i da je bio posrednik u trgovini oružjem u Libiji, Kataru i Južnom Sudanu.

Dokument iz Skupštine Srbije pokazuje da je CEFC angažovao Jeremića kao strateškog savetnika neposredno pošto je prestao njegov mandat u UN. Kroz srpski APR novinari su saznali da je Jeremić jedan dan posle napuštanja funkcije osnovao tink tank u kojem su kao konsultanti bili angažovani svedok u slučaju protiv Patrika Hoa Čik Gadio, i član Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Li Vej.

Srpski portal Andidot je 2017. otkrio odnos između CEFC i Vuka Jeremića. Otkriveni su podaci o datumima, iznosima i donorima donacija koje je dobio Jeremićev CIRSD (Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj).

Kineski novinari su, kako bi proverili informacije, pokušao da u Hong Kongu locira kompaniju koja je donirala novac Jeremićevom CIRSD-u. Oni su naišli na hladan doček, ali su na kraju dobili pisani odgovor. Potvrđeno je da je novac Jeremiću doniran 2014. i 2016. godine, "za akademsko istraživanje i publikacije", a naglasili su da nema konflikta interesa između njihovih donacija i projekata ove kompanije u Srbiji.

Informacije su pokazale da su CEFC China Energy i njen tink tank CEFC, kao i s njima povezana kompanija donirali gotovo 4 miliona dolara Jeremićevom CIRSD-u, uz 1,3 miliona dolara koje su mu isplatili kao "nadoknadu za konsultacije".

foto: Hong Kong Connection

Dakle, CEFC i CEFC China Energy uplatili su skoro 5,3 miliona dolara tink tanku Vuka Jeremića.

Novinari su zatim pokušali mejlom i telefonom da kontaktiraju CEFC China Energy, ali odgovora nije bilo. Onda su otišli na adresu na kojoj su registrovane firme povezane sa CEFC, i videli su da na kancelarijama nije postojao ni znak. Novinarka je kucala, ali odgovor sa druge strane je bio "ne postoji način da se te kompanije kontaktiraju; mi im samo iznajmljujemo adresu; možemo da prosledimo mejl".

Posle hapšenja Patrika Hoa, predsednik CEFC China Energy Je Đianming je odmah uhapšen i optužen za ekonomski kriminal. Grupa je morala da proda imovinu da bi otplatila dugove. Sve njihove kancelarije su prodate.

U dokumentarnom filmu se navodi da je CEFC donirao 1 milion dolara dok je Jeremić sa Hoom predvodio delegaciju, koja se sastala sa predsednikom Mongolije.

Nešto kasnije, CEFC i Ho, uz pomoć Jeremića su posetili Ujedinjene Arapske Emirate.

U ovom periodu firme povezane sa CEFC su donirale Jeremićevom CIRSD-u 1,49 miliona dolara.

U junu 2016, pošto je Jeremić oglasio kandidaturu za mesto generalnog sekretara UN, kompanija povezana sa CEFC je donirala CIRSD-u 1,47 miliona dolara.

Pogledajte ceo dokumentarni film:

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Hong Kong Connection)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.