8 ODSTO SRBA HOĆE DA VLADA ZEMLJOM JEDNOG DESPOTA KOJI JE SILOM POKRŠTAVAO: Albanac tvrdi da je KOSOVO za SRBE MIT
Srbija je pokušala okriviti Albance za sve srpske nevolje: Fadilj Ljepaja, Foto: Printscreen

DRUGAČIJI UGAO

8 ODSTO SRBA HOĆE DA VLADA ZEMLJOM JEDNOG DESPOTA KOJI JE SILOM POKRŠTAVAO: Albanac tvrdi da je KOSOVO za SRBE MIT

Kad je zavisilo od Srba, Srbija i Srbi nisu smogli snage da prihvate mirni razlaz, uz neki istorijski dogovor

Objavljeno:

Jesu li to važniji ljudi ili ideje, ili su ipak načela? Da li je važnija pravda ili preživljavanje? Da li je važnija istorija ili sadašnjost? Ko je uopšte važan u našoj priči? Na kraju krajeva, ko presuđuje tu? - zapitao se Fadilj Ljepaja, prištinski kolumnista i osnivač Centra za balkanske studije, nevladine organizacije koja okuplja analitičare koji se bave međuetničkim i međureligijskim temama.

- Pa mi, reći će Kosovari, Albanci ili Srbi, svejedno. Nije nego mi, reći će Srbi, svekoliki Srbi, gde god da ih je, Srbi i srpstvo su važniji od izvesnog „S.R“, jer bez Kosova nema Srba, makar da su se pre sto godina u Aljasku odselili. Ne mogu ni tamo bez Kosova! Isto će reći i Albanci, ma gde god da su, na Aljasci ili Australiji. Jedni će reći mi smo tu pre Turaka, drugi će reći da su ovde pre Slavena i tako u nedogled, svojatajući reke i planine, podneblje i podzemlje, mitove i istoriju! - piše Ljepaja i nastavlja:

- A tu je i svet. Bez “sveta” se ništa ne može. Kad smo bili sami, Srbija je pokušala okriviti Albance za sve srpske nevolje, a na kraju pokušala ih i iseliti pred očima svetske javnosti misleći da su dovoljno jaki da mogu proći nekažnjeno zbog odnosa snaga u svetu.

Ljepaja smatra da Srbi nikad nisu smogli snage da prihvate realnost:

- Kad je zavisilo od Srba, Srbija i Srbi nisu smogli snage da prihvate mirni razlaz, uz neki istorijski dogovor. Šta je tu je. Sada smo ovde svi zajedno, na jednom malom parčetu zemlje, punog siromaštva, punog istorije, punog sebe, te se u istom loncu kuvamo, samo se ovde u ovoj priči radi o nama koji živimo ovde, našim životom punim stresa, dok svet, menja izaslanike shodno strateškim ili trenutnim interesima, a dežurni Beograd (katkad i Tirana) bi da se igraju velikih igrača.

Da bi onda poentirao po pitanju Zajednice srpskih opština na Kosovu:

- Ideja da 8% Srba, na Kosovu moraju po svaku cenu imati Zajednicu sa državnim ingerencijama samo zato što je tu nekada vladao silom jedan despot koji je silom preveo u „pravoverstvo“ sve etničke i verske zajednice, te je na Kosovu Polju vođena jedna bitka između dve civilizacije – onda je očigledno da joj svi papiri fale, i toj paradržavi koja bi da se stvori na toj osnovi, da bi stvorilo novu leopardovu kožu i večno iskomplikovalo život svima koji žive ovde. Jer srpska politika se gradi na komplikacijama i na nefunkcionalnosti. Zapravo, sve što radi Srbija na Kosovu je da dokaže da država Kosovo ne može da funkcioniše bez Srbije - napisao je Ljepaja.

BONUS VIDEO:

Šetnja za Đinđića!

(Espreso.co.rs/Kossev)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.