ALBANCI MI STALNO PRETE... TEK SAD NEĆU DA PRESTANEM! Dačić poslao JAKU poruku Haradinaju, Tačiju i Pacoliju
Ivica Dačić o Kosovu i Metohiji, Foto: Prentscren

ZAINATIO SE

ALBANCI MI STALNO PRETE... TEK SAD NEĆU DA PRESTANEM! Dačić poslao JAKU poruku Haradinaju, Tačiju i Pacoliju

Šef srpske diplomatije otkrio je mnoge stvari

Objavljeno:

Nemačka i, čak Velika Britanija, hrabre Haradinaja da ne ukine takse - ocenjuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić odgovarajući na pitanje ko od evropskih zemalja igra dvostruku igru.

- Ne sviđa im se naše rešenje... predlog za kompromis, a ne sviđa im se i što nisu na čelu tog kompromisa... Što bi Nobelovu nagradu dobio Tramp a ne oni - dodao je Dačić.

On je u jutarnjem programu uživo izjavio da nam i dalje predlažu neka rešenja koja se apsolutno kreću ka tome da treba da priznamo Kosovo u postojećim granicama sa širokom autonomijom za sever Kosova, a mi onda njima kažemo: U redu, evo onda široke autonomije za Kosovo!

Dačić je rekao i da Priština ne želi ni dijalog, niti bilo kakav kompromis jer želi ne samo čitavo Kosovo kao nezavisnu državu nego i da priključi i tri opštine na jugu centralne Srbije. Kao i da je zvanični London protiv promene granica iako je prvo promenio granice Srbiji, a sad neće da menjaju granice tzv. Kosova.

Podseća da Velika Britanija ne osuđuje poteze Prištine i da su pri stavu da nema promene granice. I Nemačka, dodaje, nije saglasna sa promenom granica, ali da ne podržava ono što Haradinaj radi.

"Velika Britanija, po našem mišljenju, hrabri Haradinaja da ne ukine takse, ne sviđa im se ideja za kompromis i ne sviđa im se što nisu vodeći faktor. Ne razmišljaju da treba da se reši to pitanje. Predlažu rešenja koja podrazumevaju da treba da priznamo Kosovo u okviru postojeće granice i da sever Kosova ima široku autonomiju", rekao je Dačić.

Uvođenjem taksi i usvajanjem platforme Priština je, kako kaže, zaustavila dijalog, a stav Beograda je da može biti nastavljen samo kada se takse ukinu.

Dačić je u razgovoru otkrio i da su Amerikanci imali veoma neprijatne sastanke sa Ramušem Haradinajem, pa otkrio i da su Amerikanci napisali šta se dešavalo sa albanskom delegacijom iza zatvorenih vrata tokom sastanka sa američkim izaslanicima u Prištini...

- Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj ne mogu da podnesu da se nađu u istoj prostoriji... Tako je Haradinaj ljut i izašao sa pregovora... - otkriva Dačić i dodaje da su svi prištinski lideri glume pred Amerikancima da su za dogovor.

Kad je reč o tome ko je u Prištini došao na ideju taksi, Dačić je otkrio da su prištinski lideri zajedno učestvovali u tome! Štaviše, Haradinaja su u toj nameri pogurali Tačijevi ljudi...

- Prvo je bila Haradinajeva ideja da takse budu 30 odsto, a onda su ovi Tačijevi rekli ma šta 30, neka budu 100 odsto. Huškali su ga da bude što ekstremniji, a onda sad pričaju da ne smeju da se narušavaju odnosi sa SAD. Međutim, Haradinaj je u međuvremenu te takse shvatio kao svoju političku ličnu kartu. Oni sada ne znaju ni da li su u izborima ili ne, u veoma haotičnom su stanju - rekao je Dačić koji je dodao i da za godinu dana Kosovo nije dobilo nijedno priznanje.

Poslednja zemlja koja ih je priznala bila je Barbados, a tada su u Prištini organizovali vatromet zbog toga.

Na podsećanje da je takozvani kosovski šef diplomatije Bedžet Pacoli najavio da više nego ikad da radi na novim priznanjima, Dačić je rekao i da ga u Prištini stalno optužuju da im kvari posao sa otpriznavanjem. Oni se stalno kao nešto čude zbog otpriznavanja, kaže Dačić, kao kažu to ne postoji... Pa kako ne postoji, sećate se Tajvana, pa Zapadne Sahare... Oni ne mogu da shvate da se to klatno okrenulo...

foto: Beta / Miloš Miškov

- Albanci mi prete... Pa tek sad neću da prestanem - zaključio je Dačić dodajući da je zahvaljujući našoj diplomatskoj ofanzivi dosad 13 zemalja povuklo priznanje Kosova.

Kako je dodao, bez obzira na sve ove mere lebdi kao Damoklov mač to da Kosovo u ovoj jednoj eri pomućenog političkog razuma može da padne na pamet da pokušaju da vojno osvoje one delove Kosova nad kojima nemaju kontrolu, a to je severno Kosovo.

- To nas uvodi u jedan vrtlog sa potpuno neizvesnim karajem. Zato je to tako velika opasnost i mi smo svima redom govorili da su ovakvi potez Prištine dokaz da oni ne žele dijalog, već da žele da dobije ne samo celo Kosova kao nezavisnu državu, već i da pripoje nekoliko opština jugu Srbije. Sa velikim oduševljenjem slave i pobedu u Tuzima, što znači da se u praksi ostvaruje koncept te takozvane Velike Albanije - rekao je Dačić.

Ministar je dodao da postoje sada velike sumnje ko i zašto sve to gura, podsetivši da je 13 zemalja povuklo proiznanje nezavisnosti Kosova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.