NAJOKRUTNIJE ŽENE U JUGOSLAVIJI: Davile decu, TROVALE LJUBAVNIKE, klale, sprovodile KRVNU OSVETU, MUČILE MUŽEVE...
Novine su se uvek bolje prodavale ukoliko su donosile priče o ženama ubicama, Foto: Printscreen

espreso dosije

NAJOKRUTNIJE ŽENE U JUGOSLAVIJI: Davile decu, TROVALE LJUBAVNIKE, klale, sprovodile KRVNU OSVETU, MUČILE MUŽEVE...

Ovo su priče najokrutnijih žena sa područja bivše Jugoslavije, a motivi mekih od njih još uvek nisu do kraja rastvetljeni

Objavljeno: 18:04h
Dejan Katalina

Žene ubice su, kako tvrdi jedan nedavni tekst iz Njujork Tajmsa, uvek više fascinirale javnost od muških "kolega".

Narod ih je više prezirao, ali je istovremeno i bio zainteresovan za njihove motive i sudbine. Novine su se uvek bolje prodavale ukoliko su donosile priče o ženama ubicama zato što je u ovim tekstovima uvek bilo mnoštvo strasti, preljube, intriga, ali i monstruoznosti.

foto: Printscreen

Međutim, pored zločina koji su bili motivisanu strašću, često nenormalnom i neuračunljivom, mnogo je žena koje su ubijale hladnokrvno i vrlo proračunato.

Ovo su priče najokrutnijih žena sa područja bivše Jugoslavije, a motivi mekih od njih još uvek nisu do kraja rastvetljeni, iako njih više nema među živima.

PROLETA JERINA

foto: Printscreen

Jerina Branković (rođena Irina Kantakuzin), "prokleta Jerina", druga žena despota Đurđa Brankovića ostala je po zlu upamćena u našoj istoriji. Iako lepa i obrazovana, nije bila omiljena među narodom zbog velikih političkih ambicija, spletki, egzekucija protivnika, nepotizma, ali i stranog porekla. Interesantno je to da su Srbi bili prilično nepoverljivi prema strankinjama, iako je čak deset supruga vladara bilo poreklom iz Grčke, baš kao i Jerina Branković.

Jerina je imala je veliki uticaj na muža koji joj je i dopuštao političku inicijativu. Narod je nije voleo zbog političkih ambiciija, stranog porekla i nepotizma. Smatrajući da je mukotrpna izgradnja Smedereva njen hir, dobila je nadimak "prokleta Jerina".

Ipak, u poslednje vreme se počelo pričati i o pozitivnoj strani njene ličnosti, kao i o tome da je nadimak "prokleta" nepravedno dobila. Bilo kako bilo, smatra se da je narod bio neosetljiv na njene nesreće: smrt sina Todora, udaju ćerke Mare za sultana Murata II i oslepljivanje sinova Stefana i Grgura. Despotica Jerina u muci je provela poslednje godine svog života. Možda je bila i zlostavljana, a postoji sumnja da je na kraju i otrovana.

DRAGA MAŠIN

foto: Printscreen

Poslednja građanka i srpskinja na srpskom prestolu, Draga Lunjevica Mašin Obrenović, supruga Aleksandra Obrenovića, bila je poznata po raznim spletkama kojima je prvo uspela da se uda za Aleksandra Obrenovića, a kasnije da sa njim i ostane.

Najveće prepreke za ovakvu udaju bile su njeno građansko poreklo i činjenica da je bila znatno starija od Aleksandra, a pritom i udovica. Rano se udala za inžinjera Svetozara Mašina, ali je ubrzo ostala udovica. Takođe, u narodu su ostale su upamćene i njene mnogobrojne ljubavne veze s imućnom i oženjenom beogradskom gospodom.

U kratkom braku s Aleksandrom, Draga se pokazala kao veoma uticajna supruga, često se nepristojno mešala u politiku i bila sklona nepotizmu. Uprkos svom poreklu nije bila omiljena u narodu, naprotiv, njena burna prošlost, kao i skandali koje je izazvala (lažna trudnoća) probudili su veliki bes u srpskom narodu, a posebno kod oficirskog kora.

Oficirska zavera protiv kraljevskog para kulminirala je Majskim prevratom 1903, kad su Aleksandar, Draga i njena braća ubijeni, a njena porodica proterana iz Srbije.

VRAČARA IZ VLADIMIROVCA

foto: Printscreen

Anujka di Pištonja je jedna od najpoznatijih serijskih ubica bivše Jugoslavije i nalazi se na službenom popisu osam poznatih serijskih ubica na ovim područjima. Anujka je bila medicinska sestra koja je arsenom usmrtila preko dvadeset ljudi, uključujući sopstvene roditelje. Učinci arsena bili su joj poznati jer se u 18. veku on uglavnom koristio kao dezinfekcijsko sredstvo.

50 godina se bavila vračanjem i svi su se čudili koliko tačno može da predvidi dan nečije smrti. Ipak, ona je zapravo mušterijama koje bi dolazile kod nje po savet davala vodu koja je trebala da reši sve njihove probleme, a u njoj se nalazio arsen. Pretpostavlja se kako je prvu žrtvu ubila 1878. godine kada je izjavila kako uz pomoć nečastivog rešava sve probleme.

Nakon što je otkriveno da ona stoji iza svih ubistava, 1929. Anujka je osuđena na 15 godina zatvora. Prema nepotvrđenim podacima Anujka je 1941. godine pobegla iz ženskog bloka požarevačkog zatvora, a nagađa se kako su je oslobodili nemački vojnici. Umrla je u 104. godini u svom rodnom selu.

ŠEFKA HODŽIĆ

foto: Printscreen

U Jugoslaviji se nikada pre nije dogodilo ništa slično. Mediji su ovom slučaju posvećivali veliku pažnju, nema novine koja svakodnevno nije pisala o „najmonstruoznijem zločinu svih vremena”. O Šefki se pričalo i prepričavalo, nazivana je „Žena monstrum” i „Panter iz Kamenjače”.

Prema opšteprihvaćenoj verziji, Šefka je 7. oktobra 1969, nedaleko od Jusića, na potoku Kamenjača, sačekala svoju drugaricu Aliju Hasanović, koja se vraćala iz susednog sela Anđelići, ubila je sa tri hica iz pištolja, rasekla joj nožem stomak i izvadila dete. Alijino telo je sakrila na nekoj njivi pod plastom sena.

Dete je odnela kući, ali nije preživelo. Kad je otkriven Alijin leš, policija nije znala kuda da krene. Na pravi trag je ukazao lekar patolog Milan Vušić koji je postavio tezu da je zločin izvršila nerotkinja željna deteta: „Dete je iz majčine utrobe mogao da otme samo neko ko ga je premnogo želeo, a nije mogao da ga ima. Treba tražiti ženu koja ima dete, a nije ga rodila.”

Tako usmerena, policije je proverila sve žene iz tog kraja koje su se tog dana porodile i otkrila da je Šefka već prijavila i rođenje i smrt ćerkice. Ginekološkim pregledom je, međutim, ustanovljeno da Šefka ni tada, ni ikada pre nije rodila dete, niti je bila trudna.

Tada je Šefka priznala sve, osim da je ubila Aliju. Čak i kad su u njenoj kući nađeni dukati i prstenje pokojnice i krvav nož.

Pred Okružnim sudom u Tuzli je u usijanoj atmosferi, jer su mnogi tražili Šefkinu glavu, održan proces Šefki i Avdiji Hodžiću, koji je optužen kao saučesnik. Šefikin prvi branilac bio je čuveni beogradski advokat Toma Fila, koji je na kraju napustio njen slučaj usled sukoba interesa, ali je bio advokat njenog saučesnika Avdije Hodžića, a njegov otac Filota Fila bio je Šefikin branilac.

Presude su izrečene 25. maja 1970. godine: Šefka je osuđena na smrt streljanjem, a Avdija na pet godina zatvora. Izdejstvovana je obnova procesa i te iste godine, 18. septembra, izrečena joj je nova presuda – smrtna kazna je zamenjena sa 20 godina zatvora.

VIŠNJA PAVLOVIĆ

foto: Printscreen

Nakon stradanja pastorka u saobraćaju, Crnogorka Višnja Pavlović platila 500.000 dinara Dušanu Bajčeti da izmasakrira jedanaestogodišnjeg dečaka i na taj način da ostvari “krvnu osvetu”.

Dečak Bruno Čalić je ubijen sa devet uboda nožem. Višnja Pavlović uhapšena je u Pljevljima 42 sata nakon ubistva, a Bajčeta u jednoj kafani u Nikšiću. Treći saučesnik, Višnjin muž i otac deteta stradalog u saobraćaju Rajko Pavlović, osuđen je na 20 godina zatvora.

Četrnaest meseci nakon ubistva, avgusta 1973. streljani su Višnja i Dušan, negde kod Sarajeva.

MARINA BEČANOVIĆ

foto: Printscreen

Marina Bečanović, uhapšena je zbog brutalnog ubistva Petra Petrovića. Ova žena zver se godinama iživljavala nad nesrećnim čovekom, tukla ga i ubadala nožem, a on ju je nekoliko puta prijavljivao policiji i uvek joj se vraćao. Komšije tvrde da je ona Petra držala i tretirala kao roba, dok je u kući živela sa drugim muškarcem, koji je video zločin.

Kako kažu meštani Guncata, Petrović, koji je ubijen 10. januara u Marininoj kući, poslednje tri godine živeo je kod Marine, ali nikome nije jasno u kakvom su odnosu njih dvoje bili.

Meštani Guncata kažu da su lekari koji su konstatovali smrt Petrovića ispričali da takav prizor u životu nisu videli.

- Rekli su da je pokojnik bio sav u modricama i da na njemu nema nijednog dela tela bez masnice, kraste ili posekotine. Marina ga je, navodno, prvo vezala i mučila. Navodno ga je sekla nožem i gasila mu cigarete po telu i na kraju ga je isprebijala nasmrt. Kažu da ga je udarala hoklicom nekom i da ga je zapravo usmrtila drvenom nogom od te stolice - pričaju komšije.

Prema njihovoj priči, ona je Petra godinama tukla, šutirala, iživljavala se and njih, a dok je on kukao od bolova, ona ga je šutirala. Nakon zločina je čak poslala poruku njeogvoj porodici: "Završila sam s njim, primite moje saučešće".

Žena monstrum je čak pokušala da prikrije zločin, pa je u pomoć pozvala svog oca, međutim on joj je naredio da pozove policiju. Ona je to na kraju i uradila, ali se pred policajcima pravila da je Petar preminuo prirodnom smrću.

SABIN MARIĆ

foto: Printscreen

Sabin Marić državljanka Obale Slonovače, koja je u januaru 2014. godine u iznajmljenom stanu na Banovom brdu bušilicom, na spavanju, ubila supruga Branka, osuđena je u Višem sudu u Beogradu na 15 godina zatvora.

- Učinili ste to na podmukao način, u situaciji kada on nije mogao da se brani. To što ste rekli da ste pored njega imali težak život, apsolutno vam ne daje za pravo da mužu oduzmete život - rekao je sudija Milenko Cvijović.

Kada je čula odluku o visini kazne, Sabin Marić počela je da plače.

Nakon što su je stražari izveli iz sudnice, bacila se na pod i počela da vrišti, pa su morali da je odnesu do ćelije.

JASMINA CVETKOVIĆ

foto: Printscreen

Jasmina Cvetković, koju su mediji prozvali "Crna Jasmina", šest godina je provela u zatvoru zbog ubistva Aleksandra Paunovića (22), zvanog Mali Paun, a onda je u oktobru 2014. uhapšena zbog novog ubistva.

Ovog puta žrtva je bio Milan Tomović (38), a zločin se dogodio u stanu u naselju Miljakovac.

Paunović, prva njena žrtva, postao je svojevremeno poznat jer je kao petnaestogodišnjak ubio Dejana Marjanovića Šabana, jednog od šefova kriminala i trgovine drogom na Zvezdari.

Zbog toga je kao maloletnik proveo dve i po godine u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, a ovo ubistvo je ovekovečeno i u filmu "Vidimo se u čitulji".

OLIVERA KRSMANIĆ

foto: Printscreen

Olivera Krsmanić je 2006. godine ubila taksistu Nezira Šišića.

Učinila je to hicem iz pištolja, pod dejstvom droge spid.

Osuđena je na 40 godina zatvora, ali joj je kasnije ta kazna smanjena.

Zločin je, kako je tada izjavila, počinila da bi "ispoštovala" svog dečka Slobodana Jordanova koji je te noći bio sa njom.

TEODORA VIKTOROVIĆ

foto: Printscreen

Teodora Viktorović je majku Ljiljanu (61) i babu Ivanku (90) dok su spavale satarom iskasapila na smrt. Ovaj krvavi pir dogodio se u porodičnom stanu na Vračaru pre 3 godine.

Teodora je bila pod dejstvom alkohola i droge. Nedavno je osuđena na 30 godina zatvora za ovaj zločin.

Tokom odbrane, navela je da je godinama trpela psihičko i fizičko nasilje u porodici. Batine, uvrede i ponižavanje, te da joj je, kako kaže, "pao mrak na oči".

BONUS VIDEO:

NUNČAKAMA HTEO DA SKINE ČEP SA FLAŠE! Dečko prevazišao sve u izazovu koji je zaludeo svet! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.