POSTOJI OGROMAN PROBLEM, JEDNA STVAR JE OZBILJNA! Nakon izjave doktora Kona, Srbija se ućutala na par minuta
Kon je objasnip zašto će zastoj u testiranju biti problem, Foto: Youtube printscreen/Jutarnji program TV Happy

testovi

POSTOJI OGROMAN PROBLEM, JEDNA STVAR JE OZBILJNA! Nakon izjave doktora Kona, Srbija se ućutala na par minuta

On ističe da reba reći i to da ono što se uzima u domovima zdravlje epidemiološke ekipe nose na određena mesta

Objavljeno:

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio danas da zastoji u testiranju potencijalno obolelih od korona virusa postaju najveći problem, kao i da mora da se nađe način da se to prevaziđe, i pored toga što je priliv povećan.

On je objasnio da iz raznih klinika stižu materijali koji se obrađuju i očigledno postoji neki, kaže kaže njemu nejasan, razlog zbog kog postoji zastoj u testiranju.

"Vidite da priliv postaje sve veći. Neophodno je doći što pre do rezultata i da se ljudi koji mogu da se otpuste - otpuste, i oni koji su čekali da se ne zadržavaju više. Protokol se promenio i sad važi samo za one sa povišenom temperaturom i oni moraju čekati, ostali idu u samoizolaciju", kazao je Kon na konferenciji u Palati Srbija na pitanje u vezi sa sa čekanjem na rezultate testova.

Kon je objasnio da Gradski zavod za javno zdravlje vrši uzorkovanje ako se pojave pacijenti da su sumnjivi na koronu isto tako vrše uzorkovanje po kućama, ukoliko postoji sumnja u okviru kućne izolacije.

"Svi testovi koji se uzimaju, bilo gde, transportuje taj zavod do Torlaka i sve ovo što je bilo na aerodromu, uzimanje uzoraka u karantinima takozvanim gde su čekali rezultate, sve je to uzimala epidemiološka služba Zavoda", kaže Kon.

On ističe da reba reći i to da ono što se uzima u domovima zdravlje epidemiološke ekipe nose na određena mesta.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević kaže da se sada znacajno povećao kapacitet za testiranje.

"I u smislu povećanog broja laboratorija, aparata i ljudi, i nadamo se da će u narednom periodu biti u skladu sa ovim oboljenjem", dodala je Kisić.

Kon je još jednom upozorio na ozbiljnost situacije: "Opet kažem jednu stvar: kad imamo uzlaznu liniju, imamo sliku sa smrtnošću iznad 10 odsto, što je jako ozbiljno", rekao je on.

"Misliti da kod nas ne može tako, nije istina. Onaj koji napada mere, radi protiv bezbednosti građana. Ja kao epidemiolog imam obavezu to da kažem, aiko se sve više traže krivci i odgovornost...".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.