EPIDEMIOLOG KON ZAGRMEO U JUTARNJEM PROGRAMU: Mi živimo srpski scenario, došli smo do pred sam kraj...
Predrag Kon, Foto: Printscreen

otkrio je sve

EPIDEMIOLOG KON ZAGRMEO U JUTARNJEM PROGRAMU: Mi živimo srpski scenario, došli smo do pred sam kraj...

Skok u poslednja dva dana jasan pokazatelj

Objavljeno:

Epidemiolog doktor Predrag Kon gostujući u jutarnjem programu TV Prva govorio je o aktuelnoj situaciji oko koronavirusa u Srbiji.

Skok u poslednja dva dana jasan pokazatelj.

- Smanjenje kontakata kroz sve moguće aktivnosti koje su išle redom. Uvođenje vanrednih mera, promena vremena policijskog časa... Mi smo došli do pred sam kraj, izgurali smo četiri nedelje, odluka o tome da li će se uvoditi još nešto zavisi od neposredne situacije. Poslednja dva dana imamo skok koji se jasno vidi, došli smo na maksimum do sada (160), zavisi dosta i od današnjeg dana. Poslednja mera je 24-časovni karantin.

Potpuna zabrana kretanja.

- Zašto se razmišlja o tome? Virus ako počne naglo da se prenosi i izađemo iz kontrole situacije, onda je neminovna poslednja aktivnost koja bi sprečila bilo kakvo prenošenje virusa. To je zbog toga što virus živi u čoveku, ili izazove bolest ili smrt, ili preboli zbog imuniteta pa ne nastavlja da živi. Da bi nastavio da živi mora da pređe na drugog čoveka. Ako se u periodu inkubacije onemogući bilo kakva situacija u kojoj bi došlo do prenošenja, virus neminovno ugiba. Ostaju zaraženi samo oni koji su do tada imali simptome. Posle toga virus nema gde da ide. Odluka o takvoj meri neće biti odluka struke, to odmah da kažem. Struka je dala preporuku na početku, ostaje da se vidi kada se sprovode. Ako se sprovedu prevremeno, onda će se ponovo pojaviti virus, krenuće ispočetka, napraviti novu epidemiju, ali daleko manje. Bitno je to uraditi pred sam kraj, što je struka objasnila.

Mi imamo "srpski scenario".

- Mi imamo tu sreću da nismo prva zemlja koja je bila na udaru, pa smo mogli da gledamo Italiju prvenstveno. Ako neko misli da ne vidi italijanski scenario u Srbiji, on ne razume i ne shvata da je to nemoguće. Ovde bi bio isti scenario d ništa nije preduzeto. Ako neko misli da smo zaštićeni samo granicom, grdno se vara. Težina sitaucije se jasno vidi kada dođe do kolapsa zdravstvenog sistema, zato su ove mere biti neophodne. Istorija će pokazati, mi ćemo svakako imati "srpski scenario" koji je sada u toku. Naši brojevi su manji ne zbog toga što smo superheroji, ili super narod, "neće nas"... To je direktna posledica preduzetih mera. U tom smislu treba sagledavati situaciju.

Šta su blagi simptomi?

- Blagi simptomi za nas lekare su kada nema otežanog disanja, kada nije ugrožena razmena gasova, oksigenacija prisutnog kiseonika u organizmu sasvim dobra, iznad 95%, sve to mi tretiramo kao blago. Može da ima i 39 temperaturu, nevažno je, to je samo jedna od karakteristika. Sve što je ispod 38 je blago, čak i da ima problema sa disanjem, ali da nije problem u razmeni kiseonika. Postoje hronični bolesnici, dijabetičari, plućni... Kod njih se svaka povišena temperatura shvata daleko ozbiljnije jer kod njih može doći do naglog pogoršanja. Sistem je postavljen na noge, funkcionišu Domovi zdravlja, COVID ambulante, radi se prva dijagnostika, uzimanje krvi, rendgen snimanja... A onda se odlučuje da li treba da se testiraju ili ne.

Nema zvanja epidemiologa.

- Nema više zvanja epidemiologa, oni sada rade u drugoj liniji, biće konsultanti u okviru COVID ambulanata. Nećemo da dočekamo situaciju kao u Italiji. Sve ovo je posledica tvrdog rada u prethodnih mesec i više dana. Situacija je takva kakva jeste, mi ćemo se ponašati u skladu sa situacijom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.