OVI VELIKANI SU UMRLI U 2018. I ZA SOBOM OSTAVILI NEIZBRISIV TRAG: Kome je sve Srbija rekla poslednje zbogom?
Godinu za nama nećemo samo pamtiti po lepim, nego, nažalost i tužnim trenucima, Foto: Beta/Mitar Mitrović, Beta/Miloš Miškov, Beta/Saša Đorđević, Beta/Denis Cerić, Beta/Branislav Božić, Dragana Udovičić

odlazak legendi

OVI VELIKANI SU UMRLI U 2018. I ZA SOBOM OSTAVILI NEIZBRISIV TRAG: Kome je sve Srbija rekla poslednje zbogom?

Neki su podlegli bolesti, neki su ubijeni, neki su umrli prirodnom smrću...

Objavljeno: 10:29h

Godinu za nama nećemo samo pamtiti po lepim, nego, nažalost i po tužnim trenucima.

Talentovani glumci i muzičari, umetnici, političari, književnici napustili su nas 2018. godine i iza sebe ostavili pregršt filmova, pesama i sećanja.

Iako je 2017. godina važila za vrlo tešku kada je smrt velikana u pitanju, i u 2018. smo se oprostili od mnogih muzičara, glumaca, glumica, političara, umetnika..

Neki su podlegli bolesti, neki su ubijeni, neki su umrli prirodnom smrću, ali je neminovno da bez obzira na koji način otišli s ovog sveta, na njemu su ostavili neizbrisiv trag u svojim delima.

Boris Trivan

foto: Marina Lopičić

Boris Trivan, glavni i odgovorni urednik sajta NOIZZ, iznenada je preminuo u 39. godini u Berlinu, na NOIZZ konferenciji na kojoj je bio jedan od glavnih govornika.Boris je bio prvi čovek NOIZZ-a od osnivanja portala u Srbiji 2016. godine i svojom ogromnom energijom, posvećenošću i strašću ostavio je neizbrisiv trag. Pored arheologije kojom se bavio više od decenije, velika ljubav su mu bili mediji i posebno društvene mreže. Bio je pionir komunikacija i marketinga na društvenim mrežama u Srbiji, gde je svojim jedinstvenim duhom i stilom za kratko vreme stekao veliki uticaj. Napisao je više stotina kolumni i tekstova za brojne domaće medije. Bio je jedan od pokretača i predavača na Institutu za digitalne komunikacije u Beogradu.

Kamenko Katić

foto: Printscreen

Jedan od prvih i najpoznatijih izveštača vremenske prognoze na našim prostorima Kamenko Katić preminuo je u Novom Sadu u 83. godini. Kamenko Katić je decenijama bio prvorazredna medijska ličnost kome su gledaoci bezuslovno verovali i voleli ga.

Božidar Boki Milošević

Poznati srpski klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je u bolnici u Beogradu u 87. godini. Milošević je bio šef Narodnog orkestra RTS-a, profesor Muzičke škole "Josip Slavenski" i član Beogradske filharmonije.Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među njima i Nagradu za životno delo za sveukupan i izuzetan doprinos očuvanju srpske tradicije i kulture.

Sinan Sakić

foto: Printscreen/ Instagram

Pevač Sinan Sakić preminuo jeu Beogradu nakon borbe sa teškom bolešću.Legendarni pevač je prošle godine imao operaciju ugradnje stentova u žučne kanale, ali su lekari su nakon redovnih pregleda ustanovili da to nije trajno rešenje te da će morati na transplantaciju jetre.Nažalost, bitku s teškom bolešću poznati pevač ipak je izgubio.

Mirko Alvirović

Autor i voditelj emisije SAT koja se emituje na Radio-televiziji Srbije, Mirko Alvirović preminuo je u 72. godini, posle teške bolesti, potvrđeno je RTS-u. Bavio i temama iz oblasti turizma, a poseban akcenat stavljao je na bezbednost saobraćaja. U toj oblasti je bio i sertifikovani predavač.Bio je i inicijator osnivanja Informativnog centra Auto-moto saveza Srbije. Njegovi novinarski počeci vezani su za Večernje novosti. Na televiziji je radio oko 30 godina. Gledaoci su posebno prepoznali njegov trud i požrtvovanost tokom rada na emisiji SAT.

Nebojša Glogovac

foto: Printscreen Youtube

Glumac Nebojša Glogovac jedan od najpopularnijih srpskih glumačkih zvezda preminuo je u svojoj 48 godini na odeljenju za pulmologiju u Kliničkom centru Srbije. Samo deset dana pre toga saznalo se da je Glogovac teško bolestan i da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno. Jedna od njegovih poslednjih uloga je film Južni vetar.

Milena Dravić

foto: Dragan Kadić

Velika srpska glumica Milena Dravić preminula je u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini. Milena se tamo nalazila na lečenju, poslednjih dana joj je bilo loše, lekari su sve pokušali, ali nije bilo spasa. Pre dve i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću. Ovog leta je boravila u Puli, Herceg Novom i na Paliću gde je promovisana monografija o njoj. Jedna je od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imali.

Jelena Žigon

foto: Printscreen

Filmska legenda Jelena Jovanović Žigon (85) preminula je posle iznenadne i kraće bolesti. Bila supruga proslavljenog dramskog umetnika Steve Žigona i majka glumice Ivane Žigon. Iz braka sa Stevom je imala i sina Nikolu.Kod srpske publike najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u seriji "Žikina dinastija" gde je igrala uz Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića.

Borislav Pelević

Srpski političar i bivši narodni poslanik Borislav Pelević preminuo je u 61. godini posle duže bolesti. Pelević je bio predsednik Sabora srpskog jedinstva i jedan od komandanata Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića.Dok je bio dobrovoljac u ratovima od 1991 do 1995. godine dva puta je teško ranjavan. Odlikovan je Srebrnom i Zlatnom medaljom ѕa hrabrost "Miloš Obilić".

Dušan Todorović

foto: Budi human

Dušan Todorović (4), hrabri dečak preminuo u bolnici u Barseloni posle lavovske borbe protiv opake bolesti, sahranjen je subotu rodnom selu Kušiljevu, kod Svilajnca.Nakon što se Srbija ujedinila da pomogne malom Dukiju da se izleči od agresivnog malignog tumora nadbubrežne žlezde, dečak je sa roditeljima otputovao 15. septembra u bolnicu "Sant Joan de Deu" u Španiji. Preminuo je dve nedelje kasnije i ostavio uplakane sve u Srbiji i svetu koji su danima sakupljali novac za njegovo lečenje.

Oliver Ivanović

foto: Beta

Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici.Na Ivanovića je pucano dok je ulazio u prostorije svoje stranke. Ivanović je nakon napada hitno transportovan u KBC Kosovska Mitrovica, ali bez znakova života. Hitnu pomoć je pozvala komšinica koja je pošla da kupi hleb. Ubistvo i danas nije rasvetljeno.

Vladeta Jerotić

foto: Beta/Miloš Miškov

Akademik Vladeta Jerotić preminuo je u Beogradu u 95. godini. Bio je istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i akademik SANU.Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice "Dr Dragiša Mišović". Od 1985. do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je Pastoralnu psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Akademik prof. dr Vladeta Jerotić razvio je obimnu i plodnu publicističku delatnost iz graničnih oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije. Takođe je održao brojna predavanja na teme iz pomenutih oblasti u gotovo svim većim gradovima Jugoslavije, a povremeno je držao predavanja u Beogradu i širom Srbije. Nagrada za životno delo "Dositej Obradović" uručena je Jerotiću 2014. hodine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Predrag Ejdus

foto: Dragan Kadić

Poznati srpski glumac Predrag Ejdus preminuo je posle duže bolesti u 72. godini.Od 1985. do 1989. godine bio je predsjednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, 1993. godine se priključuje Jugoslovenskom dramskom pozorištu.Od 2000. godine je vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti.Odigrao je oko 200 dramskih uloga i snimio više od 50 filmova, učestvovao je u 50 televizijskih drama i 30 tv-serija, ostvario preko 200 uloga u radio-dramama snimljenim za Radio Beograd. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Oliver Dragojević

foto: Printscreen

Legendarni pevač Oliver Dragojević umro je u splitskoj bolnici u 71 godini. Velikan hrvatske muzičke scene umro je tačno godinu dana nakon što mu je dijagnostifikovan rak pluća. Tokom svoje dugogodišnje karijere ostvario je niz uspeha, osvojio je tridesetak Porina u različitim kategorijama i jedan je od retkih hrvatskih muzičara koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sidneju. Oliveru je karcinom pluća dijagnostifikovan 24. avgusta prošle godine, nekoliko nedelja nakon što mu je pozlilo na sahrani Remija Kazinotija. Iako je odmah krenuo s hemoterapijom, 15. oktobra je nastupio u HNK Split na koncertu nabijenom emocijama, što je bio i njegov poslednji nastup pred publikom uživo.

Božidar Stošić

Glumac Božidar Bole Stošić preminuo je u bolnici u Beogradu u 82. godini posle duge i teške bolesti. Jedna od prvih uloga u karijeri dugoj više od pet decenija bila je u popularnoj dečjoj emisiji “Hiljadu zašto” uz koju su odrastale generacije. Pamti se i dan-danas, a po njoj je dobio i nadimak Bole iz bureta. Najšira publika ga pamti, između ostalog, po ulogama u televizijskim serijalima “Laku noć, deco”, “Ću ćeš će”, “Ni crno ni belo”, “Porodično blago”, “Srećni ljudi”…Po IMBD-u na velikim i malim ekranima odigrao je blizu 80 uloga među kojima su i one u popularnim serijalima “Pozorište u kući”, “Vruć vetar”, “Kraj dinastije Obrenović”, “Agencija za SiS”, “Ljubav, navika panika”..

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.