MILIONERKA IZ AUSTRALIJE BACILA JE DOLARE U BLATO I OTIŠLA DA SPASAVA SRPSKE VOJNIKE! Oliv je žena heroj Srbije
Foto: Espreso.co.rs / Kolorisao: Zoran Bojović, Wikipedia

MALO POZNATA PRIČA

MILIONERKA IZ AUSTRALIJE BACILA JE DOLARE U BLATO I OTIŠLA DA SPASAVA SRPSKE VOJNIKE! Oliv je žena heroj Srbije

Oliv King je iz Sidneja otišla u rat kako bi spasavala srpske vojnike, a kasnije i srpsku decu u oslobođenoj državi

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Kad danas pomenete Oliv King, većina Srba pitaće se ko je to. I neće znati da se radi o milionerki iz Australije koja je spasavala srpske vojnike u Prvom svetskom ratu.

U saradnji s piscem Milanom Bogojevićem objavljujemo vam priče iz Prvog svetskog rata za koje malo ko zna, a sve su one "složene" u knjizi "Male priče Velikog rata".

"Tokom čitave istorije sveta nije bilo takve zemlje koja je pokazala nenadmašan primer hrabrosti, izdržljivosti i nadasve nepobedivosti duha kao što je Srbija. Čast mi je bila da služim Srbima u najtežim danima patnje i stradanja", napisala je Oliv King svom ocu, milioneru Džordžu Kingu sa Solunskog fronta.

"Oliv je rođena u Sidneju 30. juna 1885. godine. Njena porodica bila je izuzetno bogata i poznata u Australiji. Kada je izbio Prvi svetski rat Oliv se zatiče u Engleskoj, a pošto ženama nije bilo dozvoljeno da se bore kao vojnici, ona kupuje sopstveno sanitetsko vozilo, krsti ga imenom "Slonica Ela" i sa njim odlazi na Solunski front kako bi pomogla Srbiji", piše u knjizi.

Oliv je u srpskoj vojsci vozila ambulantna kola sa registarskom tablicom broj tri. Za pokazano herojstvo odlikovana je Ordenom Miloša Obilića za hrabrost.

"Kada se završio Prvi svetski rat, Oliv nije želela da napusti Srbiju te je uz pomoć oca otvorila više mobilnih kantina, obezbeđujući hranu, odeću i lekove za najugroženije stanovnike Srbije. Kasnije je dobila i Orden Svetog Save. U Sidnej se vratila 1920", piše Bogojević.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.