NOSILA JE ŠUBARU, KOKARDU, BORILA SE ZA SRBE I OSTALA INVALID! Srbija je zaboravila i odbacila prvu ženu vojnika
Foto: Espreso.co.rs / Kolorisao: Zoran Bojović

NIKAD OBJAVLJENA FOTOGRAFIJA

NOSILA JE ŠUBARU, KOKARDU, BORILA SE ZA SRBE I OSTALA INVALID! Srbija je zaboravila i odbacila prvu ženu vojnika

Priča koju malo ko zna, o prvoj srpskoj heroini koja je svoje herojstvo dokazala u borbama

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Da li ste čuli za Sofiju Jovanović? Verovatno niste, ali ona je bila prva žena borac u srpskoj vojsci, a njena odlikovanja govore o njenim delima.

U saradnji sa piscem Milanom Bogojevićem otkrivamo vam ovu malopoznatu priču iz Prvog svetskog rata, a koju je detaljno opisao pisac u njegovoj knjizi "Male priče velikog rata".

"Sofija Jovanović je svoju besmrtnost zaslužila velikim herojstvom i velikom žrtvom koju je podnela za srpski narod. Dobila je čak 13 ordena zbog zasluga u Velikom ratu. Rođena je na Dorćolu, bila je ćerka mesara Jovanovića iz Dušanove ulice. On je imao mnogo kćeri i glasno se žalio što nema "sina junaka" koji će osvetiti Kosovo", piše u knjizi.

Sofija je bila devojke neverovatne lepote, a kao maturantkinja, odsekla je kosu i javila se u vojsku kada je počeo Prvi balkanski rat. Prošla je test pred komisijuom koju su činili kapetan Voja Tankosić i major Vasić, zvani Gorski car.

Kada je došla na obuku nisu hteli da je prime, rekli su joj da bi bio najveći greh da pogine tako mlada i lepa, međutim ona je tada hrabro rekla:

"Hoću pušku i ratni raspored. Odavde neću otići bez puške. Ako posustanem ili se uplašim zadatka, ubijte me... Svi su moji u ratu, neću ni ja da sedim kod kuće. Za bolničarke uzmite starije. Hoću i ja da tučem Turke".

Slika Sofije Jovanović u uniformi objavljena je na ilustraciji pariskog 'Malog Žurnala
Slika Sofije Jovanović u uniformi objavljena je na ilustraciji pariskog "Malog Žurnala" sa potpisom "Heroina Srbije" foto: Espreso.co.rs / Kolorisao: Zoran Bojović

Čim je Austrougarska objavila rat Srbiji, evo Sofije opet: "Hoću svoj ratni raspored!"

"Prvi orden na kome piše: "Osvetnici Kosova" dobila je zbog junaštva na Crnoj čuki i Veljoj glavi gde je bila prva žena boracu srpskoj vojsci", navodi pisac.

"U oktobru 1915. godine Nemačka je povela ofanzivu na Srbiju, a crnokosa lepotica u uniformi bila je deo krvavih borbi od Ade Ciganlije do poslednje odbrane Beograda, na Dorćolu pod komandom majora Dragutina Gavrilovića. Preživela je i Albaniju, učestvovala u proboju Solunskog fronta gde je izgubila deo stopala i ostala invalid", navodi se u knjizi.

Sofija Jovanović doživela je sudbinu njenih saboraca, zaboravljena od svog naroda ona danas nema spomenik niti ulicu u Beogradu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.