SVI ZNATE OVU FOTOGRAFIJU, ALI NE I KAKVU BOL KRIJE! Nikad ispričana priča o heroju kome Srbi ne znaju ime
Foto: Wikipedia

SKRIVENA ISTORIJA SRBIJE

SVI ZNATE OVU FOTOGRAFIJU, ALI NE I KAKVU BOL KRIJE! Nikad ispričana priča o heroju kome Srbi ne znaju ime

Otkrivamo vam čudnu životnu sudbinu Srbina kojeg je video čitav svet

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Fotografiju na kojoj je srpski vojnik u osmatranju znate svi, obišla je čitav svet i postala simbol Srbije u Prvom svetskom ratu. Međutim espreso u saradnji sa piscem Milanom Bogojevićem otkriva vam ko je "Oko sokolovo".

Pisac u svojoj knjizi "Male priče Velikog rata" otkriva identitet ovog srpskog vojnika, kao i kako je došlo do čuvene fotografije. Složićete se, priča za koju je mali broj ljudi čuo.

"Ova fotografija dugo je nazivana "Oko sokolovo" ili "Srpski izviđač" jer se nije znao identitet vojnika koji je na njoj prikazan, a slika je stigla čak do Japana. Sve do pojave gramofonske ploče nije se znao identitet junaka sa slike koja obilazi svet. Kada je izašla ploča "Marš na Drinu, Nišlijka Kostadinka Savić uzviknula je: "Pazi Dragutin Matić!" Kupila je tu ploču i poslala ju je u Kaletince na Matićevu adresu. Slikao ga je Samson Černov, ruski novinar i foto-reporter", navodi se u knjizi.

Slika Dragutina Matića nastala je pred povlačenje naše vojske preko Albanije.

"Dragutin je bio dete bez detinjstva, dečak bez dečakovanja, momak bez momakovanja. Čuvar ovaca, koza i goveda, onda pečalbar, pa vojnik. Dve godine vojnik, konjanik, sedam godina ratnik. Rođen je 10. januara 1888. kao najmlađe dete Peše i Nevene. Rano je ostao bez oca, pa ga je podizao najstariji brat Đorđe, zbog čega su ga u selu zvali Dragutin Đorin. Zbog pokazane hrabrosti tokom Cerske i Kolubarske bitke vojne vlasti su mu poverile zadatak izviđača", navodi se u knjizi.

Nakon rata bavio se zemljoradnjom, radio je i kao ciglar i ćeramdžija, a jedno vreme bio je i čuvar gradilišta svojih rođaka Matića u Beogradu. Svoje ratne zasluge nikada nije isticao, niti je od države zatražio bilo kakvu privilegiju.

"Njegova žena Kruna, plašeći se Bugara, spakovala je njegova odlikovanja i još neka dokumenta u drveni sanduk i zakopala u pesak blizu reke 1941. godine. Tako su zauvek nestala znamenja Dragutina Matića u tri rata", navodi pisac.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.