PRIMER DOBRE PRAKSE: Evo kako se Novi Sad brine o LJUDIMA BEZ ADRESE!
Foto: Privatna arhiva

Pomoć ljudima bez adrese

PRIMER DOBRE PRAKSE: Evo kako se Novi Sad brine o LJUDIMA BEZ ADRESE!

Usluge svratišta pružaju se svim odraslim i starim licima, koja su pokretna sa područja Grada i koja se nalaze u stanju akutne socijalne potrebe

Objavljeno:

Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija na svetu oko 100 miliona ljudi živi bez doma.

Najčešći razlozi beskućništva su odricanje porodice, loša materijalna situacija, kocka, alkohol i droga.

O njima brine nekoliko organizacija, naročito u hladnim danima kada je ulična klupa mora zameniti udobnijim smeštajem i kada potreba za obrokom postaje veća.

Upravo ove usluge na području Novog Sada nudi Svratište za beskućnike pri Gerontološkom centru "Novi Sad".

Grad usluge svratišta za beskućnike pruža od 2007. godine, a opšti cilj programa je pružanje usluga licima u stanju beskućništva kao i drugim akutno socijalno ugroženim licima.

Usluge svratišta pružaju se svim odraslim i starim licima, koja su pokretna sa područja Grada i koja se nalaze u stanju akutne socijalne potrebe.

Njima se pruža dnevno zbrinjavanje do pronalaženja trajnijeg i održivog rešenja.

Takođe, licima koja se nađu na teritoriji Grada Novog Sada a čije prebivalište nije sa područja ove opštine, u saradnji sa nadležnim Centrom za socijalni rad obezbeđuje se kupovina autobuske karte i vraćaju se u mesto prebivališta.

Ovim programom zadovoljavaju se osnovne životne potrebe i ostvaruju prava iz oblasti socijalne zaštite.

Korisnici se na uslugu javljaju dobrovoljno, ili na preporuku Centra za socijalni rad i drugih nadležnih institucija (zdravstvenih ustanova, policije)

Posebni ciljevi programa su:

  • Pružanje higijenske obrade (kupanje, šišanje, nega noktiju, pranje i sušenje garderobe)
  • Obezbeđivanje suvog obroka i toplog napitka, kao i kuvanog obroka jednom
  • dnevno (ručak)
  • Pružanje usluga socijalnog rada (pružanje psihosocijalne podrške korisnicima, obezbeđivanje ličnih dokumenata i upućivanje na ostvarivanje prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite.)

Lista čekanja ne postoji, a sve osobe koje se obrate za pomoć a prošli su trijažu socijalnog radnika imaju pravo na usluge.

Svakodnevno se realizuje saradnja sa centrom za socijalni rad i ostalim državnim institucijama, sa udruženjima građana, humanitarnim organizacijama. Usluga je besplatna za korisnike.

Radno vreme Svratišta za beskućnike pri Gerontološkom centru "Novi Sad" je od 7 do 19 časova u zavisnosti od potreba korisnika.

Svratište se nalazi u Futoškoj ulici na broju 60-62.

Primeri dobre prakse

Svrha usluge Dnevnog boravka za beskućnike najbolje se ogleda u nekoliko primera dobre prakse:

- Redovno se organizuju radno-okupacione aktivnosti i kreativne radionice za korisnike, korisnici Svratišta se uključuju u kulturno zabavne aktivnosti na nivou Ustanove- muzički programi, poetski recitali.

Muzičari Svratišta
Muzičari Svratišta foto: Privatna arhiva

- Uspostavlja se saradnja sa institucijama i udruženjima koja se bave ovom populacijom. Kroz projekat Udruženja „Snaga porodice”, u koji je bio uključen i Centar za socijalni rad Grada Novog Sada, koji se bavi podizanjem svesti društva o marginalizovanim grupama i potrebom za njihovim prihvatanjem, zbrinjavanjem i učestvovanjem u društvenoj zajednici u oktobru mesecu 2022. godine organizovana je izložba „Život” u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, kojoj je prethodio niz radionica koje su održane u prostorijama svratišta za beskućnike, koje su od avgusta do oktobra 2022.godine pružile mogućnost beskućnicima da se društveno angažuju i umetnički izraze kroz objektiv i fotografisanje.

Ulični slikari, korisnici svratišta
Ulični slikari, korisnici svratištafoto: Privatna arhiva

Celokupan projekat je realizovan u cilju osnaživanja ove marginalizovane grupe i razvijanja njihovih veština.

U toku prošle godine za pet korisnika su obezbeđene usluge trajnog smeštaja, tri korisnika su resocijalizovana i izašla iz stanja akutne socijalne ugroženosti, našli su zaposlenje i stambeno se zbrinuli.

Stalna briga o marginalizovanim grupama

Opšti utisak o programu jeste da je koristan i neophodan za ljude koji se trenutno nalaze na životnoj margini. Svratište u Gerontološkom centru je samo jedan aspekt brige od strane lokalne samouprave za ovu najugroženiju grupu građana, jer se kroz usluge smeštaja u okviru Gerontološkog centra pružaju i usluge smeštaja u Prihvatilište, što omogućava celovit i sistemski pristup u zbrinjavanju i pomoći građanima u stanju akutne socijalne potrebe i beskućništva.

Medijski sadržaj je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.