NOVA RASVETA U NOVOM SADU! Ovo je rešenje na koje se čekalo
Solarni paneli, Foto: GRAD NOVI SAD

NOVI SAD

NOVA RASVETA U NOVOM SADU! Ovo je rešenje na koje se čekalo

Od ukupne investicije vredne 35 miliona dinara deo sredstava izdvojen je za razvoj katastra javnog osvetljenja i izradu Akcionog plana za održivu energiju u Novom Sadu

Objavljeno:

Zahvaljujući novijoj tehnologiji sistema javnog osvetljenja gde se električna energija dobija iz solarnih palena sve više se u upotrebu stavlja ova vrsta ulične rasvete.

Zahvaljujući sredstvima IPA fonda i Grad Novi Sad je dobio solarno javno osvetljenje u okviru programa prekogranične saradnje Evropske unije. U pitanju je projekat R-SOL-E Renewable Solar Energy (obnovljiva solarna energija).

GRAD NOVI SAD
foto: GRAD NOVI SAD

Veliki problem predstavlja postavljanje osvetljenja na mesta koja su teže dostupna ili udaljena od gradskog središta, a takođe postoje i mesta na kojima osvetljenost nije dovoljno jaka. Ova vrsta osvetljenja predstavlja idealno rešenje u takvim situacijama.

Shodno tome, postavljeno je 100 stubova i svetiljki sa solarnim panelima na 48 lokacija, 24 dečija igrališta i 24 autobuska stajališta uglavnom u prigradskim naseljima i na obodima grada.

00:45

Grad Novi Sad je dobio solarno javno osvetljenje

Od ukupne investicije vredne 35 miliona dinara deo sredstava izdvojen je za razvoj katastra javnog osvetljenja i izradu Akcionog plana za održivu energiju u Novom Sadu.

Jedna od prednosti kada je u pitanju solarno osvetljenje je i ušteda troškova električne energije, ali prvobitni cilj ovog projekta je smanjenje emisije ugljendioksida, smanjenje upotrebe fosilnih goriva i korišćenje obnovljivih izvora energije. Na taj način će delovi Novog Sada, tačnije prigradska naselja postati ekološki i energetski održiva područja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.