ZNATE LI ŠTA JE RADIONICA O EMPATIJI I MEĐUGENERACIJSKOJ SARADNJI? Iz NSHC-a za Espreso otkrili SVE o OVOM DRUŽENJU
Foto: Printscreen/Facebook/Novosadski humanitarni centar

empatijA, solidarnosti i saradnjA

ZNATE LI ŠTA JE RADIONICA O EMPATIJI I MEĐUGENERACIJSKOJ SARADNJI? Iz NSHC-a za Espreso otkrili SVE o OVOM DRUŽENJU

Novosadski humanitarni centar bio je most između dece i najstarijih sugrađana koje je spojio u okviru radionice o empatiji i međugeneracijskoj saradnji

Objavljeno:

Kroz druženje dece sa najstarijim građanima Novog Sada, uz podržavajuću i pozitivnu razmenu i razgovor, Novosadski humanitarni centar ukazao je na značaj podsticanja razvoja empatije.

Radionica je održana u sklopu 8. Festivala mentalnog zdravlja, a učesnici su razgovarali o tome šta je empatija i koliko je prisutna u komunikaciji sa mlađim generacijama u današnje vreme.

Kako za Espreso ističe Mira Novaković Ilin iz Novosadskog humanitarnog centra, cilj radionica jeste promovisanje međugeneracijske solidarnosti i empatije.

- Ideja je bila da se kroz niz vežbi pokaže i ukaže na to šta je empatija, na koji način se empatija pokazuje, prepoznaje. Takođe cilj ovakvih radionica jeste da se prkaže jedan od modela/načina na koji se treba baviti ovim temama. Učesnici radionice o empatiji bili su korisnici međugerenacijskog kluba Spajalica i učenici Osnovne škole Mirosalav Mika Antić iz Novog Sada, učenici V razreda. Radionica je bila osmišljena na način da se kroz zajedničke vežbe uči o empatiji. Nije bila u formi predavanja, nego u formi zadataka/vežbi gde su učesnici imali zadatke da na taj način sazanju o empatiji, navodi naša sagovornica i dodaje da učesnicima nije od ranije poznat radioničarski način rada, ali su ga veoma rado prihvatili i uzeli aktivno učešće:

- Njihovo bogato iskustvo došlo je do izražaja pri navođenju aktivnosti koje već čine za očuvanje mentalnog zdravlja, ali i u pogledu rizika po isto. Reč je o grupi mlađih penzionera koji imaju kapacitete i želju da ispune vreme kvalitetnim aktivnostima, a koja su vezana za njihova interesovanja. Svoje mentalno zdravlje održavaju baveći se različitim aktivnostima od kreativnih, gluma, hor, slikarstvo, čitanje, preko sportskih aktivnosti, hajking, joga, aerobik, do onih zabavnih koje se tiču druženja. Ono što im nedostaje, a želeli bi da imaju jeste mesto na kome bi mogli da se okupljaju svakodnevno, koje bi im bilo dostupno u određenom periodu dana i u kome bi im bile ponuđene različite aktivnosti. Većina je svestrano orijentisana, te im je želja da se oprobaju u različitim hobijima koje bi vodile osobe stručne za te oblasti.

Radionica o empatiji i međugeneracijskoj saradnji u Novom Sadu
Radionica o empatiji i međugeneracijskoj saradnji u Novom Sadufoto: Printscreen/Facebook/Novosadski humanitarni centar

U okviru Festivala mentalnog zdravlja održane su dve radionice, a kako navodi Mira Novaković Ilin, jedna radionica je bila na temu "Mentalno zdravlje u trećem dobu" a druga "Empatija i međugeneracijska solidarnost".

Radionica o empatiji i međugeneracijskoj saradnji u Novom Sadu
Radionica o empatiji i međugeneracijskoj saradnji u Novom Sadufoto: Printscreen/Facebook/Novosadski humanitarni centar

- Obe radionice ostavljaju utisak da je pripadnicima trećeg životnog doba želja za interakcijom nadjačala izolovanost, osamljivanje i da je biti deo grupe, biti sa sebi sličnima nezamenljivo iskustvo. Odziv je bio jako veliki. Na obe radionice smo imali po 30 učesnika, što je jako veliki broj za radioničarski rad, a li sa druge strane pokazuje koliko je tema važna i koliko nedostaje ovakvog sadržaja, kaže naša sagovornica iz NSHC-a.

Iz Novosadskog humanitarnog centra prepoznali su značaj razgovora o najčešćim rizicima po mentalno zdravlje u trećem životnom dobu i o tome kako starije osobe percipiraju sopstveno mentalno zdravlje.

Radionica o empatiji i međugeneracijskoj saradnji u Novom Sadu
Radionica o empatiji i međugeneracijskoj saradnji u Novom Sadufoto: Printscreen/Facebook/Novosadski humanitarni centar

- Tema mentalnog zdravlja u trećem dobu je jako važna i o njoj se nažalost jako malo govori. Ne postoje organizovane aktivnosti koje su usmerene direktno na očuvanje mentalnog zdravlja starijih godina, zaključuje Mira Novaković Ilin za Espreso.

Više informacija možete saznati na sajtu Novosadskog humanitarnog centra.

Kroz ovakve radionice se dokazuje da je različite obrasce ponašanja i komuniciranja starih i mladih moguće objediniti i tako unaprediti međugeneracijski dijalog i opovrgnuti stereotipe i predrasude.

Medijski sadržaj je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.