DA LI STE PROBALI KITNIKEZ ILI PERKELT? Ovaj jedinstveni FEST u Novom Sadu na VELIKA VRATA vraća ZABORAVLJENE UKUSE
Ukusi Vojvodine, Foto: Privatna arhiva

FESTIVAL "UKUSI VOJVODINE" NE SMETE PROPUSTITI!

DA LI STE PROBALI KITNIKEZ ILI PERKELT? Ovaj jedinstveni FEST u Novom Sadu na VELIKA VRATA vraća ZABORAVLJENE UKUSE

Festival „Ukusi Vojvodine“ godinama unazad brendira Vojvodinu kao prepoznatljivu enogastronomska destinacija koja privlači mnogobrojne turiste i ljubitelje dobrog zalogaja

Objavljeno:

“Ako želiš da upoznaš jedan narod, sedi za njihov sto, jedi njihovu hranu, pij njihova vina.”

Ova poslovica starih Rimljana ni dan danas nije izgubila na značaju, a koliko je istinita znaju pravi gurmani i svetski putnici.

Da biste uživali u autentičnoj gastronomskoj kulturi koja je neodvojivi deo kulturne baštine svakog naroda, ne morate da idete daleko.

Festival "Ukusi Vojvodine", koji se održava u Novom Sadu, posetiocima pruža jedinstveno iskustvo uživanja u raznovrsnim i posebnim specijalitetima karakterističnim za taj kraj.

Sama ideja o ovom festivalu se rodila iz potrebe da se bogato nasleđe različitih uticaja koji su se "pomešali" u vojvođanskoj kuhinji prezentuju istinskim ljubiteljima dobrog ukusa.

Festival 'Ukusi Vojvodine'
Festival "Ukusi Vojvodine"foto: Privatna arhiva

Na ovim prostorima su se od davnina ukrštali putevi Istoka i Zapada, te su mnogi narodi doneli svoje običaje, navike i gastronomsko umeće.

Zbog toga vojvođanska kuhinja uživa imidž da se tu uvek dobro jede.

Prema rečima Sare Balaban, PR-a festivala, "Ukusi Vojvodine" zamišljeni su kao jedan od načina da se Vojvodina brendira kao prepoznatljiva enogastronomska destinacija, koja privlači mnogobrojne turiste i zaljubljenike u dobre zalogaje, promovišući male poljoprivredne proizvođače i vraćajući popularnost tipičnih vojvođanskih proizvoda.

- Pre više od osam godina, kada smo shvatili da je situacija sa domaćim proizvodima i tradicionalnom kuhinjom dosta drugačija u odnosu na pre, suočeni sa činjenicom da je strana konkurencija na ovom tržištu velika, a svesni potencijala i bogatstva kuhinje i ukusa koji nas okružuju, započeli smo našu misiju. Pred nama je bio put koji je brojao sve opštine u Vojvodini i cilj da mapiramo sve one proizvođače koji neguju domaće specijalitete, tradiciju, restorane i male porodične firme i biznise. Temeljnim pristupom, sveobuhvatnim razgovorima, uspeli smo da brendiramo Ukuse Vojvodine i ostvarimo festival kakav smo na samom početku zamislili, da hrana i piće sa naših prostora zaslužuju vrhunsku prezentaciju i događaj vredan velike pažnje. Pored pripreme u smislu onoga što će festival da pruža, pronašli smo i zelenu oazu u urbanom okruženju Novog Sada, kao lokaciju održavanja festivala. Za kratko vreme, a sa puno uloženog truda, Ukusi Vojvodine postali su među omiljenim festivalima Novosađanima, ali i svima koji krenu put Novog Sada, navodi Sara Balaban za Espreso.

Festival 'Ukusi Vojvodine'
Festival "Ukusi Vojvodine"foto: Privatna arhiva

Već sedam godina, Limanski park je u septembru rezervisan za ukuse i mirise iz cele Vojvodine.

- Više od 100 izlagača posetiocima pružaju priliku da se podsete nekih ukusa iz detinjstva, da probude svoja čula ali i da probaju neke potpuno nove specijalitete. Dva dana vikenda, koliko traje ovaj festival, posetioci pored toga što mogu da obogate svoje trpeze i kupe domaće proizvode, imaju priliku da na licu mesta probaju sve ono što vojvođansku gastro ponudu čini specifičnom. Dakle, tada se ruča i večera u Limanskom parku, sa prijateljima i porodicom, uz pažljivo odabran muzički program i u lepo uređenom ambijentu. Potrudili smo se da posetioci provedu čitav vikend na ovom festivalu, pa tako je muzika oba dana prisutna i uživa se i pleše se uz tamburašku muziku, rock, pop, džez i evergrin tonove, priča naša sagovornica i dodaje da su od samog početka osmišljene i kulinarske radionice, na kojima svako besplatno ima mogućnost da čuje i nauči nešto o vojvođanskoj kuhinji od kulinarskih stručnjaka, saznaju koji su to proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom i nauče koje su to autohtone namirnice iz naše okoline:

- Naravno, mislili smo i na naše najmlađe posetioce, pa tako festival Ukusi Vojvodine krasi i ,,dečiji sokak’’ odnosno lepo uređen prostor u kojem mališani uz vaspitača imaju svoj program, koji čine kulinarske radionice poput pravljenja gomboci, sataraša i kuvanja džema, a zatim i zanimljive tradicionalne igre kao što su preskakanje vijače i lastiša, takmičenje u skakanju sa džakovima. Uz dobru hranu, piće i društvo, posetioci imaju potpuno isplaniran vikend, gde se nađe za svačiji ukus po nešto!

U fokusu očuvanje tradicije i domaći proizvodi

Vojvođani su naučili da kombinuju slano i slatko, ljuto i kiselo, pa su stvorili sireve i kulene posebnih ukusa, supe od raznih vrsta peradi, gulaše i paprikaše od divljači i ribe i druge smele kombinacije.

Međutim, vremenom je industrijska proizvodnja istisnula stare recepte, te ovaj festival, koji nas vraća proverenim i kvalitetnim ukusima, dobija na još većem značaju.

Zato ovde možete probati kitnikez – najstariji vojvođanski slatkiš od dunja, kao i perkelt- tradicionalno mađarsko jelo koje se priprema sa različitim vrstama mesa.

- Očuvanje tradicije, preporuka da se neguje kupovina domaćih proizvoda, promocija malih proizvođača hrane, pića i restorana koji pripremaju hranu na tradicionalan način, ali i želja da se Vojvodina brendira kao gastro regija, a grad Novi Sad obogati jednim jedinstvenim i prepoznatljivim gastronomskim događajem jesu ciljevi održavanja ovakve manifestacije, ističe Sara Balaban za Espreso.

Sara kaže da kako se približava početak radnog vremena festivala, Limanskim parkom i okolinom počinju da se šire raznovrsni primamljivi mirisi.

- Redovi posetilaca su uvek tu za dobar ovčiji perkelt, gulaš od dviljači, dobru riblju čorbu, prebranac, sočne domaće kobasice, šumski potaž, rebarca, ćufte, ali ni red za slasne poslastice ne zaostaje, jer gomboce, štrudle i rezanci sa makom, pite sa višnjama i kuglofi su neizostavni deo vojvođanske trpeze i menija na ,,Ukusima Vojvodine’’. Oni koji su ljubitelji čaše dobrog vina ili kraft piva mogu da ukombinuju i upotpune svoja čula sa raznim kozjim i kravljim sirevima, šunkom i pikantnim kulenom i čvarcima. Proizvodi od meda, čajevi, začini, domaći sokovi, džemovi, ajvari ljuti i blagi, samo su neki od mnogobrojnih koji se mogu kupiti na ovom festivalu i koji će, onima kojima još nisu, postati proizvodi bez kojih ne možete u kuhinji, priča naša sagovornica.

Festival 'Ukusi Vojvodine'
Festival "Ukusi Vojvodine"foto: Privatna arhiva

Festival sve popularniji

Iz godine u godinu, zainteresovanost za događaj raste, a kao kaže Sara, izlagači već početkom godine se raspituju za datum, a posetioci pokazuju takođe veliko interesovanje, kako bi svoje vreme rasporedili tako da ne propuste Ukuse Vojvodine.

- Više od 6.000 posetilaca tokom oba dana posete festival. Kapacitet festivala se širi, samim tim što se u proteklih nekoliko godina pojavljuju novi učesnici sa izvrsnim proizvodima, ali i zbog toga što je kvalitet i cilj održavanja festivala prepoznat.

1 / 8 Foto: Privatna arhiva

Festival Ukusi Vojvodine su za sve ove godine prikupili mnogo pohvala od strane stručnjaka iz sveta gastronomije i turizma, ali i od medija.

- Poslednja zahvalnica dobijena je u oktobru ove godine, Turistička organizacija grada Novog Sada dodelila je zahvalnicu za uspešnu organizaciju festivala i saradnju u pozicioniranju Novog Sada kao festivalskog grada. Pored očuvanja tradicije, mnogobrojnih gastronomskih edukacija koje su održane na samom događaju i promociji Vojvodine kao gastronomske regije, festival Ukusi Vojvodine posvećen je i tome da turisti upoznaju ovaj region, grad Novi Sad i Srbiju na jedan drugačiji način, ističe za Espreso Sara Balaban PR festivala "Ukusi Vojvodine".

Tekst je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

10:04

LETOVANJE U SRBIJI: Banje, rezervati prirode, šumadijski turistički biseri...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.