STIŽE NAM NAGLA PROMENA VREMENA: Pogledajte kako izgleda METEO RADAR u Srbiji, meteorolog Ristić UPOZORIO na OVO!
Ivan Ristić, Foto: Kurir TV/PRINTSCREEN/ILMETEO.IT

(ne)vremenska prognoza

STIŽE NAM NAGLA PROMENA VREMENA: Pogledajte kako izgleda METEO RADAR u Srbiji, meteorolog Ristić UPOZORIO na OVO!

Meteorolog je upozorio na tropske noći, što će dodatno uticati na vremenske prilike u većim gradovima

Objavljeno:

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog visokih temperatura, a ujedno najavio i naglu promenu vremena, te se za vrlo kratko vreme meteorološka slika Srbije potpuno menja.

Prvo muka zbog vrućina

Kako je najpre, objavio RHMZ upozorenje na visoke temperature na snazi je danas i sutra.

vreme
foto: PRINTSCREEN/RHMZ

"Danas i sutra na području Srbije pretežno sunčano i veoma toplo sa maksimalnim temperaturama od 34 do 38 °C, u Beogradu oko 35 °C", upozorio je RHMZ.

Nagla promena za vikend

Nakon upozorenja na visoke temperature, na zvaničnom sajtu RHMZ stoji i najava za promenu vremena koja se očekuje za vikend.

vreme
foto: PRINTSCREEN/RHMZ

"Naoblačenje i osetno zahlađenje sa kišom i plјuskovima sa grmlјavinom, kao posledica izraženog hladnog fronta, koje će u subotu ujutro i pre podne zahvatiti severne i zapadne krajeve, tokom poslepodneva će se proširiti i na ostale, pri čemu će duvati umeren i jak zapadni i severozapadni vetar. Lokalno se očekuju i obilnije padavine (posebno u subotu, kada bi za 24 h palo između 40 – 50 mm kiše)", stoji u najavi RHMZ.

Kada se pogledaju mape meteo radara jasno se vidi da će u petak Srbija biti u "crvenom", zbog visokih temperatura.

vreme
foto: PRINTSCREEN/VREMERADAR

Međutim, već u u subotu, kako se može videti, iznad Srbije biće kišnih oblaka koji dolaze sa zapada te će meteo alarm obojiti u "plavo."

vreme
foto: PRINTSCREEN/VREMERADAR

Da nam stiže zahlađenje i nevreme, najavio je i meteorolog Ivan Ristić koji je gostovao u Jutarnjem programu Kurir TV.

Meteorolog je upozorio na tropske noći u petak, što će dodatno uticati na vremenske prilike u većim gradovima. Međutim, glavna briga leži u dolasku jakog ciklona iz pravca Italije, koji će, kako je objašnjeno, dovesti do ekstremnih vremenskih pojava.

- Visinska dolina prema Italiji će dovesti do formiranja jakog ciklona koji će se polako premeštati prema istoku. Očekujemo da će ciklon biti izuzetno snažan, a poseban problem predstavlja činjenica da je temperatura mora, posebno Jadranskog mora, izuzetno visoka, od 27 do 29 stepeni - rekao je Ristić.

On tvrdi, da će ova kombinacija pogodovati pojavi obilnih padavina, grmljavinskim olujama i na kopnu i na moru.

- Zemlje u regionu, kao što su Italija, Slovenija i Hrvatska, suočiće se sa velikim problemima i ekstremnim vremenskim neprilikama, uključujući i opasne oluje na plažama.

Navedeni oblaci se očekuju da stignu u subotu, te je izdato upozorenje za subotu popodne i noć na subotu i nedelju, kada će pasti velika količina kiše u Srbiji.

On je naveo da bi u nekim naseljenim mestima moglo pasti i do 50 milimetara.

- Cela Srbija će biti obuhvaćena ovom olujnom zonom, tako da nema pošteđenih. Ako više od 20 milimetara kiše padne u nekom naseljenom mestu, to može dovesti do poplava po ulicama i kanalizacijama, a odvodi će prestati da funkcionišu. Preporučujemo građanima da preduzmu neophodne mere i očiste odvode kako bi smanjili rizik od poplava - upozorio je.

Bonus video:

06:59

NE OČEKUJTE VISOKE TEMPERATURE DO SREDINE AVGUSTA Ristić

(Espreso / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.