BEOGRAD ĆE GORETI NA PREKO 35 STEPENI! Ovo su saveti kako da sprečite TOPLOTNI UDAR!
Vrućina, Foto: Aleksandra Čolić

RHMZ UPOZORIO

BEOGRAD ĆE GORETI NA PREKO 35 STEPENI! Ovo su saveti kako da sprečite TOPLOTNI UDAR!

Sunčanje je najbezbednije u ranim jutarnjim satima

Objavljeno:

RHMZ izdao je upozorenje za celu Srbiju na izuzetno visoke temperature. Upozorenje važi za danas i sutra.

- Danas i sutra na području Srbije pretežno sunčano i veoma toplo sa maksimalnim temperaturama od 34 do 38 °C, u Beogradu oko 35 °C.

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut upozorio je nedavno na opasnost zbog preterane izloženosti suncu, s obzirom na to da leti, u sezoni godišnjih odmora, građani više vremena provode napolju, pa su i više izloženi Suncu.

1 / 6 Foto: Nenad Kostić

- U umerenim količinama, sunčanje je izvor zdravlja jer jača odbrambene snage organizma i povećava količinu kalcijuma u krvi i kostima stvaranjem vitamina D koji je od značaja za čvrstinu kostiju - navedeno je u saopštenju Batuta.

Iz Batuta savetuju građane da se pridržavaju saveta lekara kako bi bezbedno uživali na Suncu, odnosno da se informišu o indeksu UV zračenja.

- Što je UV indeks veći, veći je i rizik od oštećenja kože i očiju. Kada se prognozira UV indeks nivoa 3 ili više, neophodno je preduzeti mere predostrožnosti u pogledu zaštite od Sunca - naglašava Batut.

Građanima se takođe savetuje da vreme provedeno na Suncu bude ograničeno u najtoplijem delu dana i da se izbegava boravak na Suncu u vreme kada su UV zraci najjači, odnosno u periodu od 10 do 17 časova.

Sunčanje je najbezbednije u ranim jutarnjim satima i pred zalazak Sunca, kada su sunčevi zraci kosi i kada je opasnost od oštećenja kože manja.

Iz Batuta dodaju da je potrebno skloniti se u hladovinu u vreme kada su UV zraci najjači i da zaštitna odeća, šeširi i naočare doprinuse zaštiti od štetnog uticaja UV zračenja.

Bonus video:

05:11

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.