VOJVODINA PONOVO NA UDARU, NAJAVLJEN ORKANSKI VETAR: Dostizaće brzinu i iznad 100 km/h!
Novi Sad / Ilustracija, Foto: Printscreen/021.rs

UPOZORENJE RHMZ!

VOJVODINA PONOVO NA UDARU, NAJAVLJEN ORKANSKI VETAR: Dostizaće brzinu i iznad 100 km/h!

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje za područje Srbije

Objavljeno: 11:11h

Na severu Vojvodine danas se očekuju jake oluje praćene gradom, orkanskim vetrom koji će dostizati brzinu i iznad 100 km/h, munjama i kišom. Evropski sistem za praćenje oluja aktivirao je za područje Vojvodine treći stepen upozorenja, koji je između ostalog i najviši.

Oluje se očekuju i južnije od Vojvodine ali će biti slabijeg intenziteta, jer bi oluje na svom putu trebale da slabe usled slabljenja energije. RHMZ je Izdao upozorenje i za područje Beograda na naglu promenu vremena.

- Turbulentan dan je pred nama i vazdušni pritisak koji je u osetnom padu. To sve ukazuje na jaku promenu vremena i oluje koje će Srbiju zahvatiti već oko 9-10 časova. Najkritičnije biće tokom prepodneva u Vojvodini ali i u zapadnom i centralnom pojasu zemlje. U drugom delu dana i tokom večeri očekuje nas smirivanje - kaže meteorolog Milena Lazarević.

Ona je navela da prolazak fronta, osim oluja koje izaziva, najveći uticaj ima na temperaturu. Temperatura u odnosu na juče drastično je niža. Danas u najtoplijem delu dana kretaće se od samo 22 stepena na severu do 31 na jugu.

- Front će se vrlo brzo premeštati preko Srbije zahvaljujući jakom zapadnom i severozapadnom koji će duvati u narednim satima. Za vreme trajanja oluja vetar će na mahove imati i orkanske udare (veći od 100 km/h) - kaže Lazarević za Euronews Srbija.

U nastavku nedelje slede prijatnije temperature, doduše ispod proseka, ali verujem da će većini prijati nakon intenzivnih i dugotrajnih toplotnih talasa.

Takođe, od sutra se očekuje i stabilizacija, pa će oluje, konačno, biti na pauzi.

1 / 4 Foto: Nemanja Nikolić, Emilija Jovanović, Beta Dragan Gojić

Upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje za područje Srbije na naglu promenu vremena.

- Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature ( u većini mesta za 10 do 15 stepeni) koje je jutru zahvatilo severne i zapadne krajeve do kraja dana proširiće se i na ostale predele Srbije - navedeno je na sajtu RHMZ.

U zoni jakih grmljavinskih procesa očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine.

Izdato je upozorenje i za područje Beograda na naglu promenu vremena.

- Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature danas tokom dana usloviće lokalno i jake grmljavinske procese pa se može očekivati velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine (> 28 m/s) - navode u RHMZ.

Narandžasti meteoalarm

Zbog nevremena koje je zahvatilo Srbiju na snazi je narandžasti meteoalarm na teritoriji cele zemlje. To ukazuje da je vreme opasno, da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Prošle nedelje Srbijom je protutnjala superćelijska oluja koja je napravila ogromnu štetu. Pri svakoj najavi nevremena građani strahuju da bi nešto slično moglo da se ponovi.

Superćelijska oluja je fenomen sa kojim ćemo morati da naučimo da živimo, a predviđa se da u budućnosti može postati snažniji i češći. Za sve ovo, ocenjuju stručnjaci, krivi su trenutni atmosferski uslovi prouzrokovani klimatskim promenama.

Klasična superćelijska oluja

Superćelijske oluje je nesvakidašnja pojava u našim predelima, a češće nastaju iznad prostranih ravnica SAD. Najpoznatije su po tome što njihova vrtložnost uzrokuje formiranje tornada.

Fenomen nastaje kada hladna vazdušna masa stigne na pregrejano tlo što uzrokuje burne atmosferske procese. Oblaci poseduju veliku količinu energije, što sa sobom donosi razorne vetrove i veliku količinu kiše.

Krajnja forma superćelijskih oluja je vrtlog ekstremno jakog vetra koji na svom putu uzrokuje razaranje, odnosno tornado. U Srbiji je zabeležen samo nekoliko puta, i to samo u Vojvodini, ali se njegova brzina i snaga ne mogu meriti sa tornadima koji se formiraju iznad Američkog kontinenta.

Bonus video:

01:57

OLUJA

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.