MILIONI IZDVOJENI ZA SANACIJU ŠTETE NAKON OLUJE: Neće je dobiti samo poljoprivrednici, pokriće AUTA i KUĆE
Uništen auto, Foto: RINA

DRŽAVNA POMOĆ

MILIONI IZDVOJENI ZA SANACIJU ŠTETE NAKON OLUJE: Neće je dobiti samo poljoprivrednici, pokriće AUTA i KUĆE

Nevreme koje je pogodilo rumsku opštinu prouzrokovalo je velike gubitke i na oranicama

Objavljeno:

Sve više opština razmišlja o novoj novčanoj pomoći kako bi nadoknadili štetu koju je prethodnih dana napravila oluja i u poljoprivredi, ali i na kućama i na automobilima.

Šteta se meri u milionima evra, a pretpeli su je mnogi i u Vojvodini i u Mačvi i na jugu Srbije. Sada je važna pomoć države i pomoći građanima, jer posledice koje su oluje napravile tek bi mogli mnogi da trpe, prvenstveno iz ugla cene hrane. Vanredna situacija proglašena je u više u deset gradova i opština i to u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šidu, Rumi, Irigu, Sečnju i delu opštine Požega...

Opština Ruma je odlučila da izdvoji 15 miliona dinara kako bi pomogla da se ublaži šteta, ne samo pričinjena poljoprivrednicima, već i građanstvu kojem je nevreme oštetilo kuće, privatne objekte, ali i motorna vozila. Oformljene su tri komisije koje će izlaziti na teren da procenjuju štetu.

Poljoprivredni usevi su na mnogim njivama desetkovani, a na dosta parcela šteta je i stoprocentna.

Nevreme koje je pogodilo rumsku opštinu prouzrokovalo je velike gubitne i na oranicama. Poljoprivredni usevi su na mnogim njivama desetkovani, a na dosta parcela šteta je i stoprocentna. Opština Ruma godinama subvencioniše osiguranje poljoprivrednih useva, što je mera koju je iskoristio veliki broj zemljoradnika, pa će tako značajan udeo u šteti nadoknaditi osiguravajuće kuće.

Nevreme
foto: RINA

Finansijska podrška

Međutim, ima i poljoprivrednika koji još uvek ne osiguravaju useve pa neće imati priliku da nadoknade ni jedan deo štete. Upravo zbog toga ova lokalna samouprava je odlučila da izdvoji 15 miliona dinara kako bi pomogla da se ublaži šteta, ne samo pričinjena poljoprivrednicima, već i građanstvu kojem je nevreme oštetilo kuće, privatne objekte, ali i motorna vozila.

"Zaista je teška slika današnjeg dana. Situacija na terenu je katastrofalna i možemo da vidimo da su poljoprivredni usevi kukuruza, suncokreta nepovratno uništeni", izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović, prilikom posete ovoj sremskoj opštini gde je razgovarala sa zemljoradnicima u Stejanovcima.

Predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić je podsetila da su od već krenule prijave za opštinsku novčanu pomoć kojom se želi ublažiti materijalna šteta izazvana, u ovom konrektom slučaju, na poljoprivrednim usevima, prenosi agroklub.rs.

- Svima koji nisu osigurani probaćemo da omogućimo da bar da pokriju troškove ovogodišnje setve. Ministarstvo poljoprivrede je najavilo novčanu pomoć svim lokalnim samoupravama. Ono što je traženo od nas jeste da u roku od nekih nedelju dana sačinimo preliminarnu listu da vidimo koliko ljudi se prijavilo i kolika je pričinjena šteta. Prijave traju do 4. avgusta. Oformljene su tri komisije koje će izlaziti na teren da procenjuju štetu - istakla je Ćirićeva, prenosi agroklub.rs.

Agroekonomista Milan Prostran istakao je značaj pomoći države.

- Na državi je velika obaveza. Država mora stati uz poljoprivredne proizvođače odlučno. Mora da im pomogne, da im ulije nadu da nastave da se bave svojim poslom. Potrebno je razmisliti da im se odloži plaćanje zakupa na zemljište, da se oslobode plaćanja poreza ili da se umanji značajno, da se odloži vraćanje kredita... Bitno je stati uz te ljude kojima je u samo nekoliko minuta u nevremenu nestalo sve što su mesecima radili. Ugrožen je u priličnoj meri njihov ekonomski opstanak - rekao je Prostran.

02:30

POSLEDICE OLUJE PO POLJOPRIVREDNA DOBRA

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.