LINIJSKI PARK ĆE TRANSFORMISATI DORĆOL: Stari grad postaje zelena oaza (VIDEO)
Beograd dobija potpuno nov park, Foto: pritnscreen

investiranje

LINIJSKI PARK ĆE TRANSFORMISATI DORĆOL: Stari grad postaje zelena oaza (VIDEO)

Linijski park će se prostirati na potezu gde je sada pruga i zauzimaće prostor od 4,5 kilometara, a biće podeljen u 10 jedinstvenih celina.

Objavljeno:

Moderno Park će biti dugačak 4,5 kilometara, podeljen u 10 jedinstvenih celina, a na ovom projektu radi 145 mladih arhitekata iz Srbije

Građani Dorćola i Starog grada dobiće svojevrsnu zelenu oazu kada se izgradi Linijski park, koji će se prostirati na potezu od Beton hale i Brankovog mosta do Pančevačkog mosta.

Ova velika investicija potpuno će transformisati stari deo Beograda, a posebno će uticati na smanjenje zagađenje vazduha u prestonici jer će time Dorćol dobiti svoja pluća.

foto: Promo

Uređenje prostora

Linijski park će se prostirati na potezu gde je sada pruga i zauzimaće prostor od 4,5 kilometara, a biće podeljen u 10 jedinstvenih celina. Na idejnim rešenjima za ovaj projekat trenutno radi 145 mladih arhitekata iz Srbije. Pored toga što je ovo najznačajniji projekat uređenja javnog prostora, ujedno je i najveća rekonstrukcija u Beogradu još od 1945. godine i ima za cilj potpunu modernizaciju javnog prostora.

Radoslav Marjanović, kandidat za odbornika na Starom gradu na listi „Aleksandar Vučić - za našu decu“, kaže za Kurir da su realizacijom Savskog pristaništa, izgradnjom pasarele koja spaja Kalemegdan i Beton halu, kao i uklanjanjem pruge na Dorćolu, napravljeni preduslovi za realizaciju Linijskog parka. Pored ovog plana, on podseća i na velike projekte koji su dosada već realizovani. - Na predstojeće izbore za Skupštinu opštine Stari grad izlazimo s konkretnim rezultatima i planom kako da do 2025. godine od naše opštine napravimo najbolje mesto za život u Beogradu. Zahvaljujući velikom radu, trudu i posvećenosti republičke i gradske vlasti, uz podršku predsednika Aleksandra Vučića, uspeli smo da započnemo uređenje i ulepšavanje naše opštine. Obnovljeno je preko 200 fasada, otvoren je Narodni muzej, rekonstruisan Trg republike, Toplični i Kosančićev venac, proširena je pešačka zona sa više od 120 novih sadnica drveća, rekonstruisano je 29 ulica, 11 parkova, a kapacitet parkinga je povećan za 200 mesta - ističe Marjanović.

Bolje mesto za život

Dodaje da se nada da će opština ubuduće bolje sarađivati s gradskim i republičkim nivoom vlasti, kao i komunikaciji za bolju preraspodelu opštinskog budžeta, kako bi se građanima obezbedili bolji uslovi života, kao i besplatni programi za decu i penzionere.

Planovi Jezgro kulture i zabave

Pored toga što će Linijski park biti spona centralne zone sa zapuštenim Donjim Dorćolom, delom Ade Huje i rekama, postaće i jezgro kulturnog i zabavnog sadržaja.

U njemu će se izgraditi nova šetališta, biciklističke staze, dečja igrališta, česme, prostor za izložbe, sportske terene...

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.