NE ŽELIMO DA POVREĐUJEMO SVOJE LJUDE! Ovo su priče vojnika koji su se odrekli Madura i pobegli iz Venecuele
Venecuelanski vojnici na granici, Foto: EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

zemlja na ivici rata

NE ŽELIMO DA POVREĐUJEMO SVOJE LJUDE! Ovo su priče vojnika koji su se odrekli Madura i pobegli iz Venecuele

Više od 100 vojnika je pobeglo nakon što su izbili sukobi kada su zapaljeni kamioni humanitarne pomoći

Objavljeno:

Venecuelanski vojnici koji su pobegli u Kolumbiju strahuju za bezbednost svojih porodica pod vladavinom Nikolasa Madura.

Jedan od njih, star 23 godine, rekao je da se plaši da bi grupa lojalna Maduru mogla da iskali svoj bes na njegovoj porodici.

- Mislim da sam doneo najbolju odluku - rekao je za BBC.

Više od 100 vojnika je pobeglo nakon što su izbili sukobi kada su zapaljeni kamioni humanitarne pomoći. Maduro je poslao vojsku da spreči ulazak kamiona na granicama sa Brazilom i Kolumbijom, a vojnici su protiv demostranata koristili suzavac.

Vojnici koji su pobegli bili su šokirani činjenicom da se vojska okrenula protiv svog naroda. Oni su pronašli skloništa u crkvama, a sveštenici kažu da su mnogi došli u modricama. Mnogi od njih su pešadija, otvoreno su plakali, i rekli da sve nade polažu u Gvaida.

- Postoji mnogo vojnika koji žele ovo da urade. Dogodiće se domino efekat. - priča jedan vojnik (29).

- Vojska je slomljena jer ima mnogo korupcije. Umorni su. Ne možemo da budemo robovi, želimo slobodu - priča drugi.

Jedna žena vojnik kaže da je pobegla jer ne želi da povređuje svoje ljude.

- Moja ćerka je još u Venecueli i to me najviše boli. Ali sam ovo uradila zbog nje. Teško je jer se plašim šta će joj uraditi - kaže.

Vojnici kažu i kako ih rastužuje to što se narod bori na ulicama zbog humanitarne pomoći. U tim sukobima je poginulo barem dvoje ljudi.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo uskoro će se sastati sa Huanom Gvaidom, samoproklamovanim predsednikom kojeg je priznalo oko 50 zemalja sveta. Pompeo je rekao da su Maduru "dani odbrojani", a predsednik SAD Donald Tramp nije isključio ni vojnu intervenciju.

Maduro je zaustavio i humanitarnu pomoć koja je dolazila putem mora, a naziva je "američkom provokacijom i prvim korakom ka američkoj intervenciji". Njega podržavaju Rusija, Kina i Kuba.

Venecuelanska opozicija vođena Gvaidom pokušala je da uveze humanitarnu pomoć kroz granice sa Kolumbijom i Brazilom, ali je Maduro zatvorio granice. Civili su pokušali da dopru do kamiona, ali je vojska reagovala, i napala ih suzavcem i gumenim mecima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.