HAOS U VENECUELI: Najmanje četvoro mrtvih, zapaljeni kamioni s HUMANITARNOM POMOĆI (VIDEO) (FOTO)
Sukobi na granici Venecuele i Kolumbije, Foto: AP/EPA

SUKOBI NE PRESTAJU

HAOS U VENECUELI: Najmanje četvoro mrtvih, zapaljeni kamioni s HUMANITARNOM POMOĆI (VIDEO) (FOTO)

Sukobi su izbili nakon što su kamioni s humanitarnom pomoći i desetinama volontera pokušali da uđu u Venecuelu iz Brazila i Kolumbije

Objavljeno: 11:36h

Najmanje četvoro ljudi je poginulo u sukobima na granici Venecuele i Kolumbije, a 285 ih je povređeno, javljaju svetski mediji.

Sukobi su izbili nakon što su kamioni s humanitarnom pomoći i desetinama volontera pokušali da uđu u Venecuelu iz Brazila i Kolumbije s kojom je predsednik Nikolas Maduro prekinuo odnose, a njegova vojska suzavcem ih je sprečavala.

Madurove snage žestoko su se sukobile i s onima koji su pokušali da izađu iz Venecuele u Kolumbiju.

Sukobi na granici Venecuele i Kolumbije
Sukobi na granici Venecuele i Kolumbije foto: AP/Ivan Valencia

Od 285 povređenih u haosu i nasilnim obračunima, 37 je hospitaliovano, saopštio je kolumbijski ministar spoljnih poslova.

Zastupnik venecuelske narodne skupštine Adran Pikardo CNN-u rekao je da se broj mrtvih popeo na pet, ali ta informacija zasad nije potvrđena.

Ubijen je i četrnaestogodišnji dečak, zapaljeno više kamiona s humanitarnom pomoći

Među ubijenima je i četrnaestogodišnji dečak, objavila je nevladina organizacija, a prenele su agencije.

Zapaljeno je više kamiona s humanitarnom pomoći.

Venecuelska vojska silom je u subotu odgovorila na granici Venecuele pristalicama opozicionog lidera Huana Gvaida i volonterima koji su nastojali da dopreme humanitarnu pomoć, a predsednik Nikolas Maduro odbija da je primi. Maduro, koji ne pristaje da se odrekne vlasti uprkos protestima i tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Država da vojno intervenišu protiv njegove zemlje, naredio je u petak zatvaranje glavnih graničnih prelaza sa susednim državama.

Udruženje Foro Penal optužila je vojsku da je otvarala vatru na mnoštvo koje se okupilo na granici tražeći otvaranje prolaza za humanitarne konvoje. Foro Penal navodi da je 29 osoba povređeno u sukobima, ali agencija Reuters koja je to prenela piše da taj podatak nije mogla da potvrdi.

Kolumbijske imigracione službe objavile su da su "dva kamiona" zapaljena na granici. Venecuelska zastupnica Gabi Arelano, naklonjena Gvaidu, rekla je da je vojska odgovorna za paljenje kamiona po nalogu predsednika Madura.

EPA Mauricio Duenas Castaneda
EPA Mauricio Duenas Castaneda foto: EPA/Mauricio Duenas Castaneda

Za katastrofalno stanje u Venecueli Maduro krivi američke sankcije

Samoproglašeni privremeni predsednik Gvaido, kojeg je priznalo pedesetak zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama, odredio je subotu kao odlučujući dan kada će biti isporučena pomoć danima blokirana u Kolumbiji i Brazilu.

Gvaido je sam na Tviteru objavio "Pažnja, Venecuelo: službeno objavljujemo da JE UŠLA prva pošiljka humanitarne pomoći preko naše granice iz Brazila. To je velik uspeh, Venecuelo", poručio je iz pograničnog grada Kukute u Kolumbiji.

Dvojica novinara agencije "France Presse" u mestu Pakaraima konstatovala su da su kamioni u subotu uveče bili stacionirani između carinskih kontrola dve zemlje.

Za katastrofalno stanje u Venecueli, zemlji najbogatijoj zalihama nafte, Maduro krivi američke sankcije koje su blokirale fondove i naftni sektor koji je vitalan za tu članicu OPEC-a.

Maduro bes iskaljuje na Kolumbiji, predsednika optužio za fašizam

U subotu je Maduro svoj bes iskalio na susednoj Kolumbiji i predsednika Ivana Dikea optužio za fašizam. Objavio je da prekida sve političke i diplomatske veze s Kolumbijom i dao diplomatskom osoblju 24-satni rok da napusti Venecuelu.

Hiljade demonstranata okupilo se pred vojnom bazom u Karakasu i tražilo da vojska dopusti ulazak konvoja humanitarne pomoći.

Kolumbijske vlasti objavile su da vojnici dezertiraju i da je prebeglo najmanje 13 vojnika. Deset pripadnika Nacionalne garde prebeglo je kod kolumbijskog okruga Sever Santandera, a jedna osoba se predala u okrugu Arauku, objavila je kolumbijska migrantska agencija.

EPA Ernesto Guzman Jr
EPA Ernesto Guzman Jr foto: EPA/Ernesto Guzman Jr

Jedan od Madurovih vojnika koji su prebegli u Kolumbiju: To smo učinili za naše porodice, za venecuelanski narod

Kolumbijska televizija prikazala je snimke bežanja. Jedan oficir se predstavio kao major Hugo Para i priznao je Gvaida za predsednika.

"Ono što smo učinili danas, učinili smo za naše porodice, za venecuelanski narod", rekao je za kolumbijsku televiziju jedan od dezertera.

Kolumbijska migrantska agencija najavila je ranije da će humanitarnu pomoć iskrcati volonteri formirajući ljudski lanac.

U međuvremenu je Kolumbija povukla diplomatsko osoblje iz Venecuele.

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Gideon Grajf

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.