ZAROBLJENI U ZEMLJI NA IVICI GRAĐANSKOG RATA: Maduro zatvorio granicu sa Brazilom, uskoro će i sve ostale!
Maduro zatvara granice, Foto: AP

napeto u venecueli

ZAROBLJENI U ZEMLJI NA IVICI GRAĐANSKOG RATA: Maduro zatvorio granicu sa Brazilom, uskoro će i sve ostale!

Maduro ne želi isporuku humanitarne pomoći

Objavljeno:

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro poručio je da će Venecuela zatvoriti granicu saBrazilom, a da je uskoro moguće da će se slično postupiti i u slučaju granice sa Kolumbijom, pošto je vlada kategorična u odluci da ne dozvoli isporučivanje humanitarne pomoći na teritoriju te zemlje.

On je rekao da humanitarna pomoć koja se nalazi u kolumbijskom gradu Kukuti predstavlja "provokaciju".

Dolazak pomoći najavio je opozicionar i samoproglašeni privremeni predsednik Huan Gvaido.

Brazil je odbacio postojanje bilo kakvog rizika da dodje do sukoba na granici sa Venecuelom posle objave venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura da zatvara tu granicu.

- Brazilska vlada za sada nije identifikovala mogućnost sukoba zato što se radi o humanitarnoj pomoći - rekao je sinoć u Braziliji porptarol predsedništva Otavio Rego Baros.

On je dodao da Brazil namerava da pruži svoju logističku pomoć za dostavu te pomoći Venecueli u subotu. On je podsetio da operacija oko humanitarne pomoći neće preći granicu i dodao da će hrana i lekovi biti preneti u venecuelanskim kamionima koje će voziti Venecuelanci.

Potpredsednik Brazila Hamilton Murao ne smatra da ta Madurova odluka predstavlja akt agresije.

- Mislim da je ta reakcija samo da bi se blokirala dostava humanitarne pomoći. Venecuela ima prava da radi šta hoće sa svoje strane granice - rekao je Murao.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov sastao se juče u Moskvi sa zamenikom ministra spoljnih poslova Venecuele Ivanom Hilom sa kojim je razmotrio trenutnu situaciju u Venecueli i izrazio podršku Rusije ideji nacionalnog dijaloga kako bi se prevazišla kriza u ovoj zemlji.

- Ruska strana je izrazila solidarnost s prijateljskim venecuelanskim narodom, dajući čvrstu podršku politici vlade Venecuele u cilju sprečavanja destabilizacije u zemlji i podržala ideju da se održi nacionalni dijalog kako bi se prevazišle razlike u venecuelanskom društvu - navelo je rusko ministarstvo u izjavi, prenosi AP.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.