GRAĐANSKI RAT U VENECUELI SAMO ŠTO NE IZBIJE! Maduro upozorio Trampa da će Belu kuću umrljati KRVLJU
Nikolas Maduro, Foto: AP

ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

GRAĐANSKI RAT U VENECUELI SAMO ŠTO NE IZBIJE! Maduro upozorio Trampa da će Belu kuću umrljati KRVLJU

"Poštujmo jedni druge, ili ćeš ponoviti Vijetnamski rat u Latinskoj Americi!"

Objavljeno:

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da ne iskuljučuje mogućnost građanskog rata, nakon što je odbio ultimatum SAD i evropskih država da raspiše nove izbore.

U TV intervjuu izjavio je kako će Donald Tramp umrljati Belu kuću krvlju ako interveniše u Venecueli.

Huan Gvaido, lider opozicije, sam se proglasio za predsednika prošlog meseca, i dobio podršku SAD i mnogih drugih zemalja. Dok on tvrdi da želi da isporuči humanitarnu pomoć Venecueli, Maduro ga je optužio za državni udar.

U emisiji "Salvados" Madura su pitali da li će biti građanskog rata, na šta je odgovorio:

- Danas niko ne može sa sigurnošću da odgovori na to pitanje. Sve zavisi od toga koliko je ludo i agresivno zapadno carstvo i zapadnjački saveznici. Tražimo od njih da se ne mešaju u unutrašnje poslove... ali smo i spremni da branimo zemlju.

Tramp je u intervjuu za CBS rekao da je vojna intervencija "opcija", a Maduro smatra da bi se tako ponovio Vijetnamski rat.

- Stop! Stop Donalde Trampe! Činiš greške koje će tvoje ruke umrljati krvlju i tvoj mandat će biti obeležen krvlju. Poštujmo jedni druge, ili ćeš ponoviti Vijetnamski rat u Latinskoj Americi! - rekao je Maduro.

Šest evropskih zemalja - Nemačka, Španija, Francuska, Holandija, Portugal i Velika Britanija su postavile ultimatum za raspisivanje novih predsednički izbora u Venecuele, jer će u protivnom priznati Gvaida za privremenog predsednika zemlje dok on sam ne raspiše izbore.

Maduro, koji ima podršku Rusije, Kine, Severne Koreje, Turske i Kube, izjavio je ranije da je spreman na prevremene parlamentarne izbore isključujući mogućnost predsedničkih.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.