"NAŠA CELA PORODICA JE POREKLOM IZ HRVATSKE": Rođak novog ARGENTINSKOG predsednika izneo ŠOKANTNE podatke!
Havijer Milej sa devojkom, Foto: Emiliano Lasalvia / AFP / Profimedia

nove informacije

"NAŠA CELA PORODICA JE POREKLOM IZ HRVATSKE": Rođak novog ARGENTINSKOG predsednika izneo ŠOKANTNE podatke!

Majka novog argentinskog predsednika je verovatno poreklom iz Hrvatske

Objavljeno:

O porodici najneobičnijeg šefa države na svetu puno se piše. Novoizabrani predsednik Argentine Havijer Milej u kampanji je stalno podsećao na svoje skromne korene.

O njegovu ocu, koji je odrastao kao siroče, piše se da prema prezimenu poreklo vuče iz Italije i Mađarske. A majka, koja je bila domaćica, poreklom je verovatno iz Hrvatske. To je, među ostalim, potvrdio novinar Rodrigo Lusič.

On je moj rođak s majčine strane i cela naša porodica poreklom je iz Hrvatske. Čekao sam ovaj trenutak (da dobije izbore) da to objavim“, rekao je novinar. Majka novog predsednika Argentine zove se Alisija Luhan Lucič. Razliku u pisanju prezimena novinar Lusič objasnio je razlikom u zapisivanju nakon dolaska Hrvata brodom u Argentinu pre nekoliko generacija.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Kada su Hrvati brodovima stigli u zemlju, kao i većina južnoameričkih imigranata, popisivala su se njihova imena. Prezimena su različito zapisana. Zato se danas različito pišu. Neke su zapisali s ‘c‘, neke sa ‘ss‘ kao moje, a neke samo s jednim ‘s‘. Međutim, svi smo mi ista grana porodičnog stabla“, tvrdi novinar. Predak Mileijeve majke je hrvatski imigrant čije je ime drugačije zapisano u knjigama o imigraciji.

Prema tvrdnji spomenutog novinara, prezime je u originalu bilo „Lussich“.

Prema javno dostupnim informacijama, u Argentini danas živi 250.000 „hrvatskih Argentinaca“. Reč je velikom većinom o potomcima Dalmatinaca koji su se doselili u Buenos Ajres, odakle je aktuelni predsednik.

Bonus video:

01:46

NACIONALIZAM NEGUJE POGREŠNE VREDNOSTI: Oskar Martines o napuštanju rodne zemlje u osmoj deceniji života (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.