NACIONALISTI IZGUBILI VEĆINU, TUSK PROGLASIO POBEDU: Početak nove ERE u Poljskoj, Varšavi sledi veliki PREOKRET?
Donald Tusk, Foto: EPA-EFE/Przemyslaw Piatkowski POLAND OUT

PROMENE

NACIONALISTI IZGUBILI VEĆINU, TUSK PROGLASIO POBEDU: Početak nove ERE u Poljskoj, Varšavi sledi veliki PREOKRET?

Ukoliko rezultati izlaznih anketa budu i zvanični rezultati, izbori bi mogli da predstavljaju veliki preokret za Varšavu

Objavljeno:

Poljski opozicioni lider, Donald Tusk, proglasio je početak nove ere nakon što je koalicija tri opozicione stranke osvojila dovoljno glasova na izborima održanim u nedelju.

Opozicija je osvojila 248 od 460 mesta u parlamentu, dok je vladajuća partija Zakon i pravda dobila 200.

- Ja sam najsrećniji čovek na svetu. Demokratija je pobedila. Poljska je pobedila. Političar sam već dugo. Ateltičar sam. Nikada u životu nisam bio ovoliko srećan što sam naizgled zauzeo drugo mesto. SKinuli smo ih sa vlasti - poručio je Tusk pristalicama.

Donald Tusk
Donald Tuskfoto: EPA-EFE/Przemyslaw Piatkowski POLAND OUT

Poljska vladajuća partija Zakon i pravda (PiS) je osvojila najviše mandata u parlamentu pojedinačno, ali je liberalni opozicioni blok imao parlamentarnu većinu, što bi mogao da znači kraj osmogodišnje vladavine nacionalista.

Ukoliko rezultati izlaznih anketa budu i zvanični rezultati, izbori bi mogli da predstavljaju veliki preokret za Varšavu, koja se, otkako je PiS došao na vlast 2015. godine, sporila s Evropskom unijom oko vladavine prava, slobode medije, migracija i prava LGBT zajednice.

Prema anketi Ipsosa, PiS je dobila 36,8 odsto glasova, što znači 200 poslanika u parlamentu od 460 mesta.

Liberalna Građanska koalicija (KO) bi, prema izlaznim anketama mogla da osvoji 31,6 odsto glasova, što bi joj dalo 163 mesta u parlamentu.

Uz centrističku koaliciju Treći Put i Novu Levicu, koji bi mogli ući u koaliciju sa KO, imali bi ukupno 248 mesta.

Međutim, jutros do 5.30 časova izbrojano je svega 3,6 odsto glasova, navela je izborna komisija.

Lider KO Donald Tusk (66), bivši predsednik Evropskog saveta, obećao je da će poboljšati odnose sa Briselom, poništiti reforme PiS i da će lideri vladajuće stranke odgovarati za svoje postupke.

Donald Tusk
Donald Tuskfoto: EPA-EFE/Piotr Nowak POLAND OUT

Demokratija je pobedila, ovo je kraj vlade PiS - rekao je Tusk u nedelju uveče.

Ukoliko se i formalno potvrde rezultati, Tusk i njegovi koalicioni partneri moraće da sačekaju nedeljama ili čak mesecima da formiraju vladu.

Predsednik Andžej Duda, saveznik PiS, rekao je da će prvi šansu za formiranje vlade dati partiji sa najviše glasova, što znači da će premijer Mateuš Moravjecki ili neki drugi partijski lider imati prvi priliku da formira vladu.

Bonus video:

02:29

RAT U UKRAJINI JE LOKALIZOVAN, 2024. MOŽDA ĆEMO GLEDATI NEŠTO DRUGO Vujičić: 40.000 ljudi ide na Baltik, Poljska naručila Himarse

(Espreso/ 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.