MISTERIOZNI "VILINSKI KRUGOVI" I DALJE ZBUNJUJU NAUČNIKE: Evo šta je OTKRIVENO o fenomenu koji FASCINIRA (VIDEO)
Pustinja, Foto: EPA/ANDRE PAIN

NEVEROVATNO

MISTERIOZNI "VILINSKI KRUGOVI" I DALJE ZBUNJUJU NAUČNIKE: Evo šta je OTKRIVENO o fenomenu koji FASCINIRA (VIDEO)

Vilinski krugovi su prava misterija prirode

Objavljeno:

Suva, peskovita i topla pustinjska područja su ispunjena neobičnom pojavom o kojoj naučnici ne znaju mnogo, ipak, pravljenje mape na kojoj su zabeleženi tzv "vilinski krugovi" omogućila im je da shvate nove zanimljive činjenice o njima.

Naučnici su otkrili da su misteriozna područja na koje možemo naići u pustinjama Namibije i Australije mnogo raširenija nego što smo mislili. Naime, tamo postoje pustinjski travnjaci prošarani mlionima čudnih krugova, u kojima nema ni trave ni druge vegetacije. Ovaj čudnovati fenomen dobio je stoga naziv "vilinski krugovi".

Prema novoj proceni stručnjaka, vilinske krugove možemo naći na 263 mesta, odnosno na tri kontinenta i u 15 zemalja; uključujući Madagaskar i Srednju Aziju. Ove nove informacije mogle bi pomoći naučnicima da otkriju što ih tačno uzrokuje, piše Science Alert.

Prava misterija prirode

"Sproveli smo globalnu i temeljnu procenu mesta nalik vilinskim krugovima i otkrili stotine lokacija na tri kontinenta. Naša studija pruža uvid u ekologiju i biogeografiju ovih fascinantnih uzoraka, pa se radi o prvom atlasu njihove globalne distribucije", rekao je ekolog Emilio Guirado sa Univerziteta Alikante u Španiji.

Vilinski krugovi su prava misterija prirode. Pojavljuju se u pustinjskim predelima kao mrlje suve, gole zemlje, do oko 12 metara u obimu i oni su gotovo uvek međusobno odvojeni; ne dodiruju se ili preklapaju.

Mada još uvek ne znamo sa sigurnošću što ih tačno uzrokuje, novija istraživanja ukazuju na to da su za ovu tajanstvenu pojavu možda delomično odgovorni sićušni insekti. Naučnici su neko vreme razmatrali ideju da ih stvaraju toksini koje za sobom ostavljaju druge biljne vrste, ali ta hipoteza je odbačena pre par godina.

Naučnici su u novom istraživanju analizirali satelitske snimke visoke rezolucije i proučavali područja širom sveta. "Otkrili smo 263 lokacije s obrascima vegetacije nalik na vilinske krugove. Među njima su već identifikovana mesta u Namibiji i Zapadnoj Australiji, ali i Zapadnoj Sahari, Afričkom rogu, Madagaskaru i slično", pišu naučnici u istraživanju.

Otkrivene zajedničke karakteristike

Uspeli su da identifikuju specifične karakteristike zajedničke svim mestima s vilinskim krugovima, poput vrlo suvog, pustinjskog okruženja, visoke temperature, visoke sezonalnosti padavina, tla s vrlo malo hranjivih materija i visokim sadržajem peska.

Ono što je zanimljivo, otkrili su da područja s vilinskim krugovima imaju stabilniju produktivnost vegetacije tokom vremena od okolnih područja na kojima nije zabeležen ovaj tajanstveni fenomen. Guirado i njegove kolege smatraju da bi ovi nalazi mogli pomoći pri identifikaciji razloga specifičnih za neku regiju zbog kojih bi moglo doći do pojave vilinskih krugova.

Istraživanje naziva The global biogeography and environmental drivers of fairy circles objavljeno je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bonus video:

05:56

MISTERIJA ĆELAVOG ISUSA U SRBIJI! Arheolog: Osim što je bez kose i brade, posebno su čudna OVA DVA DETALJA pod uticajem budizma

(Espreso/ Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.