NA JUPITEROVOM SATELITU POSTOJI MOGUĆNOST ŽIVOTA? Naučnici OTKRILI neverovatnu stvar, ovo može biti KLJUČNO
Jupiter, Foto: Profimedia

KRITIČNO OTKRIĆE

NA JUPITEROVOM SATELITU POSTOJI MOGUĆNOST ŽIVOTA? Naučnici OTKRILI neverovatnu stvar, ovo može biti KLJUČNO

Otkriće koje je napravio svemirski teleskop Džejms Veb ukazuju da led sa ugljen-dioksidom na površini ovog meseca potiče iz slanih okeana ispod 16 kilometara debelog sloja leda

Objavljeno:

Okeani Evrope, jednog od Jupiterovih satelita, sadrže ugljenik, što je jedan od osnovnih sastojaka života, otkrili su naučnici, a prenosi Gardijan.

Otkriće koje je napravio svemirski teleskop Džejms Veb ukazuju da led sa ugljen-dioksidom na površini ovog meseca potiče iz slanih okeana ispod 16 kilometara debelog sloja leda. Iako otkrića ne daju odgovor na pitanje da li ima života u mračnim dubinama Evrope, ona dodaju dokaze da je ovaj satelit najverovatnije mesto u Sunčevom sistemu na kome je, ne računajući Zemlju, moguće postojanje života.

- Ovo je velika stvar i veoma sam uzbuđen. Ne znamo da li je život zaista prisutan u okeanima Evrope, ali otkrića dodaju dokaze da je to moguće. Okruženje je veoma zanimljivo iz perspektive astrobiologije – rekao je dr Kristofer Glejn, geohemičar Jugozapadnog istraživačkog instituta iz Teksasa, u SAD.

Jupiter
Jupiterfoto: Profimedia

Evropa je malo manja od Meseca, a ako bi postojao život na njoj on bi morao da bude adaptiran na veoma ekstremne uslove. Kako navodi Gardijan, temperature na površini retko kad prelaze minus 140 stepeni, a tu je i radijacija Jupitera. Ipak, u okeanskim dubinama, na između 64 i 160 kilometara, postoji mogućnost za postojanje života. Mnogo toga zavisi od hemijskog sastava okeana. Postojanje ugljenika, koje je upravo otkriveno, samo je još jedan dokaz da je život moguć, što ne znači da ga zaista i ima.

- Otkriće ugljen-dioksida u solju bogatim regiona leda Evrope ukazuje da ugljen-dioksid dolazi iz okeana, a ne iz spoljnih izvora poput meteorita ili jona koji bombarduju satelit. Ovo je kritično otkriće. Život kakav mi poznajemo ugljen-dioksid i njegovo postojanje pokazuje da mogućnost života postoji – rekao je Kevin Hend, astrobiolog iz NASA.

Bonus video:

03:31

Opasna mala: Alisa Karson ima 19 godina i jednu želju - da ode na Mars!

(Espreso/The Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.