SLETELA KAPSULA U KOJOJ JE SKRIVENA ISTINA O ŽIVOTU? Naučnici van SEBE, jedno INTRIGIRA i najveće UMOVE (VIDEO)
Asteroidi, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

SLETELA KAPSULA U KOJOJ JE SKRIVENA ISTINA O ŽIVOTU? Naučnici van SEBE, jedno INTRIGIRA i najveće UMOVE (VIDEO)

Okončana sedmogodišnja misija u svemiru

Objavljeno:

U sred pustinje u državi Juta leži kapsula po imenu Oziris-Reks. Ona u sebi krije neverovatno blago, staro 4,6 milijardi godina. I dok načnici pokušavaju što pre da stignu do mesta na kom se nalazi, beli padobran oko nje se viori i kao da šalje signal, "ovde sam".

Helikopteri sleću i prvo izlazi bezbedonosno osoblje, oni moraju da se uvere da je sve po propisima i da tovar ne bude kontaminiran uzorcima sa Zemlje, onda na posao prijanjaju inženjeri i naučnici. Svi su uzbuđeni, a razlog je i više nego velik - na našu planetu upravo su sleteli uzorci asteroida Benu.

"Osećam se prilično emotivno zbog svega ovoga," rekla je Sara Rasel, profesor Prirodnjačkog muzeja u Londonu. "Tako sam impresionirana timom koji je uspešno vratio ovaj kamen iz svemira, i zaista sam uzbuđena i privilegovana što sam deo tima koji će moći da ga analizira. Cela misija je funkcionisala kao san."

Kraj sedmogodišnje misije

Opisani događaj predstavlja samu završnicu misije koja je trajala gotovo sedam godina. Nakon njenog završetka, naučnici će uzorke spomenutog asteroida detaljno ispitati i pokušati da daju neke nove zaključke o samom nastanku našeg univerzuma.

Smatra se da je uzorak asteroida star oko 4,6 milijardi godina i da se u njemu nalaze neki od nasjatrijih materijala koji su nastali u samom prskozorju formiranja našeg Sunčevog sistema. Ono što još više impresionira i intrigira najveće umove astrofizike jeste činjenica da se u njemu nalaze ugljenik i minerali koji sadrže vodu.

Šta ovo znači? Sumnja se da bi ovi podaci mogli da otkriju na koji način je na našoj planeti nastao život, tj koji elementi su potrebni da se "spoje" da bi do njega uopšte došlo. Ono što posebno raduje sve jeste i činjenica da je definitivno potvrđeno kako uzorci nisu kontaminirani materijalom sa naše planete prilikom ulaska u našu atmosferu.

Naučnici najavljuju da sada sledi period intezivnih laboratorijskih ispitivanja.

Bonus video:

00:40

ZEMLJANI MOŽETE MIRNO DA SPAVATE! NASA istorijskim poduhvatom preusmerila asteroid! NAUČNA FANTASTIKA POSTAJE JAVA!

(Espreso/ Nacionalna geografija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.