PARTIZAN IMA SVOG "MAESTRA", A ZVEZDA ISKUSTVO - DA LI JE TO DOVOLJNO? Evo šta Evroliga i kladionice predviđaju!
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

večiti u evroligi

PARTIZAN IMA SVOG "MAESTRA", A ZVEZDA ISKUSTVO - DA LI JE TO DOVOLJNO? Evo šta Evroliga i kladionice predviđaju!

Kvote kladionica, statistika i 10 ključnih stvari koje je predvidela sama Evroliga

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Izdanje Evrolige, najjačeg evropskog košarkaškog klupskog takmičenja, za sezonu 2023/24. počinje utakmicama dva srpska predstavnika.

Najpre će Crvena zvezda u 19.00 u beogradskoj "Štark areni" dočekati francuski ASVEL, a od 20.05 Partizan gostuje Makabiju u Tel Avivu.

PREDVIĐANJA EVROLIGE

Uoči starta elitnog takmičenja, novinar i urednik sajta Evrolige, Džef Gilingem, dao je svoje predviđanje 10 ključnih stvari koje će obeležiti sezonu 2023/24 koja će prvi put doneti plej-in za ekipe od 7. do 10. mesta na kraju regularnog dela sezone - po ugledu na NBA.

Za početak, Gilingem predviđa jači Bajern Minhen predvođen Pablom Lasom, ali smatra da će im plej-of a i plej-in zamalo izmaći. Smatra i da će četvorostruki NBA ol-star igrač Kemba Voker zasijati u dresu Monaka, ali samo povremeno.

Gilingem je uveren da će Markus Hauard biti najbolji strelac lige, a da će Anadolu Efes biti opasan i bez Ergina Atmaana i Vasilija Micića jer ima moćan trio Derijus Tompson-Šejn Larkin-Vil Klajburn.

Novinar stacioniran u Barseloni smtara da će istoimena ekipa da se pomučio da uđe u plej-of a kamoli stigne do fajnal-fora. Zatim ističe da će Šavon Šilds iz Olimpije Milano ove sezone, ako izbegne povrede, biti deo prve petorke Evrolige.

Gilingem vidi Olimpijakos kao sigurnog učesnika plej-ofa bez obzira na odlaske Saše Vezenkova i Kostasa Slukasa, ali napominje da im fajnal-for ovoga puta nije zagarantovan.

Urednik Evrolige zato na tom fajnal-foru vidi Fenerbahče, a silno pojačani Panatinaikos predvođen Atamanom ga je uverio da će OAKA arena opet biti puna i tvrđava "Zelenih".

Kao šestu od 10 stvari koje će obeležiti sezonu, Gilingem je rangirao Partizan i Zvezdu.

Smatra da crveno-beli imaju veoma uzbudljiv tim sa dosta novih lica, ali "skida kapu" Željku Obradoviću kog je, kao i mnogi pre njega, nazvao "Maestro". Gilingem predviđa da će već ukomponovani Partizan doći do plej-ina, a da će Zvezda opet ostati "kratkih rukava".

KVOTE

A kada su u pitanju kvote kladionica za osvajača Evrolige za 2023/24, i one daju veće šanse Partizanu nego Zvezdi, a crveno-beli su ugalvnom rangirani na jedanaestom mestu.

"Parni valjak" na pojedinim sajtovima deli osmo mesto, negde je deveti favorit, a negde deseti. Kvota na Partizan je od 15.00 do 17.00, a na Zvezdu najčešće 21.00 i 23.00, a na UNIBET-u čak 41.00!

Svi kao prvog favorita, i to prilično izrazitog, vide aktuelnog prvaka Real Madrid.

Kvote
foto: nicerodds.com
Kvote
foto: Printscreen/bettingexperts.com
Kvote
foto: Printscreen/odds1x2.com
Kvote
foto: Printscreen/bwin

MLADOST/ISKUSTVO

Međutim, parametar koji ide naruku Crvenoj zvezdi, a Partizanu ne baš jeste iskustvo igranja evroligaških utakmica.

Na zanimljivoj tabeli ispod vidi se da su izabranici Duška Ivanovića čak četvrti po ukupnom broju odigranih utakmica Evrolige. Partizan je treći otpozadi (762 utakmice), a i ovde je prvi Real Madrid.

Ali zato Partizan svakako ima eksplozivniju i ekipu koja bi trebalo da bolje podese dugu i napornu sezonu jer nije ni previše stara ni mlada - 13 prijavljenih igrača u proseku ima 27,68 godina.

Zvezdinih 15 igrača registrovanih za Evroligu u proseku imaju 30,13 godina što crveno-bele čini drugim najstarijim timom takmičenja (iza ASVEL-a). Naravno, neće svi igrači imati istu minutažu, odnosno opterećenje.

Standings provided by Sofascore

Bonus video:

00:16

Partizan na zagrevanju

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.