ROSTER PARTIZANA ZA SEZONU 2023/24: Obradović zadržao glavna ORUŽJA i dodao NBA arsenal, da li je ovo PRVA PETORKA?
KK Partizan ima još veće ambicije u sezoni 2023/24., Foto: Starsport©, epa huamn carlos hidalgo, Emilija Jovanović

fajnal-for je realan?

ROSTER PARTIZANA ZA SEZONU 2023/24: Obradović zadržao glavna ORUŽJA i dodao NBA arsenal, da li je ovo PRVA PETORKA?

Željko Obradović je uspostavio sistem u prve dve sezone povratničkog mandata i Partizanu je sve lakše od početka 2023. godine kada je sve konačno "kliknulo"

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Predstavili smo roster Crvene zvezde pred prvu takmičarsku utakmicu u novoj sezoni, a sada ćemo se osvrnuti na ekipu Partizana za sezonu 2023/24.

Crno-beli brane titulu u ABA ligi a kreću ovog ponedeljka duelom sa Mornarom u beogradskoj areni.

Kako su pojedinci iz kluba nagovestili, a Zek Ledej potvrdio u nedavnoj izjavi, Partizan ima velike ambicije i u Evroligi gde je kao cilj zacrtan plasman na fajnal-for - dakle, korak dalje nego prošle sezone.

Željko Obradović je praktično kompletno renovirao tim "Parnog valjka" u prve dve sezone povratničkog mandata, pa je sada, naročito zahvaljujući plasmanu u četvrtfinale Evrolige i osvajanju ABA lige, već imao jaku ekipu i uspeo da zadrži najbitnije igrače.

Željko Obradović
foto: Starsport©

Nove ugovore su potpisali kapiten Kevin Panter, Zek Ledej, Džejms Naneli i Aleksa Avramović.

Otišli su Matijas Lesor, Dante Egzum, Joanis Papapetru i, na najbolniji način, Jam Madar (i dalje je zaveden kao košarkaš Partizana na sajtu kluba!). Mladi Đorđije Jovanović je otišao u Razvojnu ligu NBA.

A njih su zamenili povratnik Ognjen Jaramaz, Mateuš Ponitka, Pi-Džej Dozijer i Frenk Kaminski.

Pogledajmo kako bi trebalo da izgleda prva petorka Partizana u novoj sezoni i koje su Žocove opcije na svakoj od pozicija.

1. Mnogo je igrača koji mogu da igraju kao organizatori igre u timu Partizana, ali to je baš ona nepredvidivost koju Obradović hoće. Sada će mu verovatno prva opcija biti Aleksa Avramović za kog je ponosno istakao da mu je on rekao da treba da igra pleja, a reprezentativac Srbije je blistao u ovoj ulozi na Svetskom prvenstvu, naročito u defanzivi koju je "diplomirao".

KK Partizan, KK Igokea, Aleksa Avramović
foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanovic

Na "jedinici" će se smenjivati sa Ognjenom Jaramazom i Pi-Džejem Dozijerom, ali zna se i da će Kevin Panter počinjati i kreirati veliki procenat napada crno-belih, ato može čak i Mateuš Ponitka - pokazale su pripreme.

Dozijerove duge ruke i na beku i na krilu dolaziće do izražaja u odbrambenoj igri.

Pi Džej Dozir, Pi Džej Doužer, Željko Obradović
foto: Starsport

2. Kevin Panter je zacementiran na ovoj poziciji, osim ako, kao što smo pomenuli iznad, sam ne preuzme ulogu plejmejkera.

Kevin Panter
foto: Atilano Garcia / Zuma Press / Profimedia

U tom slučaju poziciju beka-šutera preuzeće Avramović, Jaramaz, proverena opcija Danilo Anđušić ili Dozijer - ako Amerikanac ne igra krilo.

3. Džejms Naneli bi trebalo da ostane prvi pik Obradovića na ovoj poziciji. Polivalentni Mateuš Ponitka mu je sigurno jaka konkurencija, ali on će minute dobijati i koristiti praktično na svim pozicijama sem klasičnog centra.

Džejms Naneli
foto: Starsport

Naravno, na krilu će igrati Dozijer, a Uroš Trifunović će najverovatnije najviše u ovoj ulozi ima priliku da pokaže koliko je napredovao u međuvremenu.

4. Zek Ledej je produžio vernost Partizanu a jedan od razloga sem ambicija kluba je sigurno jer je dobio uverenja da će ostati glavna uzdanica na poziciji krilnog centra.

Jaku ulogu na "četvorci" će imati i Alen Smailagić koji je na pripremama delovao još eksplozivnije a to će dokazivati i na "petici" jer Partizan tu nema "mišića" i sirove snage kao što je imao sa Lesorom.

KK Partizan, Zek Ledej, Alen Smailagić
foto: Starsport©

Videćemo koliko će prostora u ovim okolnostima na mestu krilnog centra dobiti Tristan Vukčević i da li će uspeti da dobre partije iz Letnje NBA lige prenese na evro parkete.

5. Frenk Kaminski bi trebalo da bude primarni centar Partizana, mada svako ko ga je gledao u NBA ligi zna da nije u pitanju klasična "petica". Zato će Smailagić i Ledej, ali i Balša Koprivica, da se rotiraju s njim, naročito protiv fizički dominantnijih centara.

Sa druge strane, odličan šut sa poludistance Kaminskog, biće izuzetno koristan kada on pređe na krilo/krilnog centra, a ume i da pogodi trojku kad treba.

Alen Smailagić, Frenk Kaminski, KK Partizan
foto: FOTO: KK Partizan

Željko Obradović je uspostavio sistem u prve dve sezone i Partizanu je sve lakše od početka 2023. godine kada je sve konačno došlo na svoje i "kliknulo". Voleo bi sigurno da je mogao da zadrži Lesora i Egzuma pre svih, ali s obzirom da ovog leta nije toliko menjao tim, pojačanja će se brže uklopiti u taj sistem.

A pošto su crno-beli prošle sezone osvojili jedan veliki trofej i namirisali fajnal-for Evrolige, sada će biti još gladniji da odu bar korak dalje. A kad se tamo stigne, sve je moguće.

Bonus video:

00:26

Medija dej Partizana

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.