CRVENA ZVEZDA PROŠLA TOTALNU REKONSTRUKCIJU: Ivanović sa ovim rosterom napada SVE trofeje, PRVA PETORKA se nazire
Košarkaši Crvene zvezde, Foto: EPA/Matteo Bazzi, Starsport©, Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia

mogu li da vrate aba ligu?

CRVENA ZVEZDA PROŠLA TOTALNU REKONSTRUKCIJU: Ivanović sa ovim rosterom napada SVE trofeje, PRVA PETORKA se nazire

Ovaj roster treba da napadne ne samo ABA ligu i Kup Radivoja Koraća i domaće prvenstvo već i Evroligu, najavio je Nebojša Čović

Objavljeno: 13:53h
Nedeljko Đukić

Nova sezona ABA lige počinje ovog petka duelom Split - SC Derbi, a ponovo su izraziti favoriti za osvajanje trofeja Partizan i Crvena zvezda.

Crveno-beli svoje učešće počinju gostovanjem Igokei u subotu od 20.00 i rešeni su da vrate titulu nakon što im je večiti rival prekinuo dominaciju prošle sezone trijumfom u "majstorici" finala plej-ofa.

Tada se, kao i prethodnih sezona, kao presudan ispostavio domaći teren, a Zvezda ga je u 2022/23. dozvolila previše kikseva da bi u plej-of ušla sa prve pozicije.

Baš to će biti teško ispraviti ove sezone jer su na Malom Kalemegdanu još više promenili ekipu tokom leta. Otišli su Kampaco, Vildosa, Bentil, Martin, Holand, Petrušev, Dobrić, Raduljica, Marković se penzionisao...

Stiglo je zato čak 10 pojačanja, a predsednik Nebojša Čović je više puta istakao da je to to i da je trener Duško Ivanović zadovoljan sastavljenim rosterom.

Taj roster treba da napadne ne samo ABA ligu i Kup Radivoja Koraća i domaće prvenstvo već i Evroligu, takođe je najavio Čović. A kako bi trebalo da izgleda petorka Crvene zvezde koja bi iznela najviše u predstojećoj sezoni, pogledaćemo sada.

1. Nisu uspeli prošlog leta, ali ovog jesu. Crveno-beli su konačno doveli Šabaza Nejpira, ali i Miloša Teodosića i njih dvojica su se oporavili od lakših povreda i spremni su za start sezone u kojoj bi ipak veći teret trebalo da iznese iskusni američki plej.

Šabaz Nejpir
foto: EPA/Matteo Bazzi

Jago Dos Santos je i na pripremama pokazao da Zvezda ima eskplozivnog i drčnog pleja koji bi trebalo mnogo više da doprinosi u defanzivi od prve dvojice. Ali, sigurno će u delovima utakmica dvojica plejmejkera igrati zajedno kao bekovski par.

2. Rokas Giedraitis treba da bude prvi bek šuter Zvezde, iako se i ove sezone mnogo polaže u Nemanju Nedovića (32) koji je pokazao koliko vredi njegovo zavidno evroligaško iskustvo, naročito preuzimanjem odgovornosti u momentima kad se lomi utakmica.

Rokas Gedraitis, Rokas Giedraitis
foto: Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na ovoj poziciji i ujedno na krilu podršku će pružati Stefan Lazarević i Branko Lazić. Kapiten je i dalje veliki oslonac u odbrani bez koje nema uspeha i trofeja. Kad treba, pogodiće i trojku iz ćoška.

3. A kad je reč o odbrani, sada će se Zvezda najviše uzdati u jednog od najboljih u ovoj fazi igre u čitavoj Evroligi, a samim tim i ABA ligi. Adam Hanga može da igra na dvojci (a Giedraitis i na trojci), ali u odbrani preuzima i brani sve pozicije, pa ako treba i centra.

KK Crvena zvezda, Košarka, Adam Hanga
foto: KK Crvena zvezda

Vratio se Dejan Davidovac i sigurno će dosta igrati i na ovoj poziciji.

4. Zvezda će imati značajnu dubinu na pozicijama krilnog i klasičnog centra. Džoel Bolomboj treba da bude prva opcija na četvorci.

Evroliga, KK Olimpijakos, KK Monako, Džoel bolomboj, Eli Okobo
foto: EPA/TOMS KALNINS

Luka Mitrović je na pripremama pokazao da i dalje može da ima bitan doprinos i nosi igru kada je potrebno, a tu su i pridošli Marko Simonović, od prošle sezone Dalibor Ilić, ali i povratnik Nemanja Bjelica kome ipak najviše zavisi da li će biti fizički spreman. Davidovac može da odigra i na ovoj poziciji.

5. Prvi centar crveno-belih će biti Majk Tobi, iako nije tipična "petica". Ima solidan šut sa distance, a najviše treba da procveta u pik-en-rol igri sa Nejpierom i Teodosićem.

Majk Tobi
foto: EPA/ABIR SULTAN

Druge opcije predstavljaju Ognjen Kuzmić koji je imao solidne pripreme, ali i Mitrović za kog se zna da može i na ovoj poziciji, kao i Simonović.

Bonus video:

00:20

Partizan- Zvezda u Areni

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.