Na pomolu ŠTRAJK u Narodnom pozorištu
Traži se smena Dejana Savića, Foto: Nemanja Pančić

stigao dopis ministarstvu

Na pomolu ŠTRAJK u Narodnom pozorištu

Članovi Dramskog sindikata Singlus u dopisu Ministarstvu kulture i informisanja traže sastanak radi rešavanja krize u Narodnom pozorištu, traže i smenu upravnika pozorišta Dejana Savića i Upravnog odbora te kuće, te u protivnom najavljuju štrajk za 16. novembar

Objavljeno: 14.11.2018. 14:41h

U dopisu Ministarstvu predstavnici Singlusa napominju da komunikacija sa upravnikom pozorišta Dejanom Savićem i članovima UO nije moguća zbog svih uvreda, pretnji i zastrašivanja kojima su zaposleni bili izloženi od početka protesta, iniciranog lošim planiranjem finansija i repretoara u 150. jubilarnoj sezoni.

Iz sindikata poručuju da znaju da bi predstojeća reorganizacija sistema Narodnog pozorišta bila moguća bez velikih potresa i rezova samo ukoliko bi je sprovodili profesionalci koji poznaju pozorište i njegove optimalne potrebe.

"Tim koji možemo da formiramo unutar kuće poseduje kompetetnost i stručnost, kao i iskustvo rada u specifičnom organizacionom modelu kao što je Narodno pozorište, početak profesionalizacije načina rada i racionalizacije organizacionog modela Narodnog pozorišta može predstavljati istinsko obeležavanje jubileja i početak reforme teatra", napominju u dopisu.

 

 


Smenu Dejana Savića, kako kažu, traze zbog nemara koji je pokazao prema instituciji od izuzetnog nacionalnog značaja, zbog zastrašivanja i zlostavljana zaposlenih, zbog osnovanih sumnji za nesavesno finansijsko poslovanje, zbog toga što nije učinio ništa da poboljša osnovne uslove za rad zaposlenih, ali i zbog svega što je rekao u medijima prethodnih dana, kao i zbog pritiska na zaposlene koji su "sve perfidniji iz dana u dan".

Sindikat traži i smenu Upravnog odbora, te najavljuje da će odluku o stupanju u štrajk ostaviti na pisarnicama Narodnog pozorišta, Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Srbije.

 

BONUS VIDEO: HATE POETRY: Brankica Stanković i Idro Seferi

 

(Espreso.rs / B92.net)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media