ZAR SVAKO MOŽE DA DOBIJE BALKANSKI PASOŠ: Terorista iz Brisela ga platio 3.000 evra, pa usledilo OVO
Policija, Foto: HATIM KAGHAT / AFP / Profimedia

BRISEL

ZAR SVAKO MOŽE DA DOBIJE BALKANSKI PASOŠ: Terorista iz Brisela ga platio 3.000 evra, pa usledilo OVO

Terorista iz Brisela imao je Rumunski pasoš

Objavljeno:

Abdesalem Lasud, terorista koji je ubio dvoje Šveđana u ponedeljak u Briselu, uhvaćen je 2012. godine u Švedskoj sa lažnim pasošem, javlja švedski Nyheter.

Lasud, rodom iz Tunisa, imao je lažni pasoš Rumunije na ime Abdeslam Lasvad, a kada ga je policija upitala odakle mu pasoš rekao je da ga je nabavio u Francuskoj i da ga je platio 3.000 evra.

Napad u Briselu
Napad u Briselufoto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

"Nisam imao boravak u Evropi. Imao sam u Italiji samo na šest meseci, a onda sam iz Italije otišao u Norvešku i tražio azil", navodno je rekao Lasud, prenose švedski mediji.

Lasud je zahtev za azil u Norveškoj podneo 23. juna 2011. godine, u Švedskoj 8. septembra 2012, a u italiji 24. aprila 2014. godine. Nakon toga je otišao za Belgiju gde je zahtev za azil podneo krajem 2019. godine, a vlastima je navodno rekao kako je u zemlju došao pre četiri godine i da se oženio Belgijankom.

Njegov zahtev je odbijen iz tehničkih razloga u jesen 2020. Nakon toga je trebalo da se Lasud javi u Imigracioni, što nije učinio, nakon čega je 4. marta 2021. izdato rešenje da mora da napusti teritoriju, koje nikad nije izvršeno.

Mediji pišu da je Lasud bio na radaru belgijskih vlasti od 2016. godine zbog njegovih navodnih veza sa džihadistima. Obaveštajne službe su u više navrata informisane da je on potencijalno opasan.

"Naoružani napadač je živeo ispod radara, a onda je u ponedeljak uveče odlučio da izađe i kukavički napadne", rekao je ove sedmice belgijski premijer Aleksandar De Kru posle sastanka Nacionalnog saveta za bezbednost.

Priča o Abdesalemu Lasudu otkrila je javnosti nedostatke koje belgijske obaveštajne službe imaju, posebno nakon neuspeha da se spreči prethodni teroristički napad iz 2016. godine. Ovaj 45-godišnjak nije ranije osuđivan, ali je belgijskim organima poznat po nizu sumnjivih aktivnosti, uključujući optužbe za trgovinu ljudima i pretnju za bezbednost države.

00:59

Poruka predsednika Srbije pred put u Brisel

(Espres/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.