OTKRIVENI NOVI DETALJI O TERORISTI IZ BRISELA: Evo ko su bile NJEGOVE ŽRTVE!
Foto: HATIM KAGHAT / AFP / Profimedia

OTKRIVENO

OTKRIVENI NOVI DETALJI O TERORISTI IZ BRISELA: Evo ko su bile NJEGOVE ŽRTVE!

Belgijski premijer Aleksander Dekru u utorak popodne je izjavio da ne razume kako je moguće da je osoba koja je dobila nekoliko naredbi da napusti teritoriju i dalje mogla da boravi u Belgiji

Objavljeno:

Dvojica muškaraca starosti 60, odnosno 70 godine, žrtve su terorističkog napada koji se u ponedeljak uveče dogodio u Briselu. Treća osoba, koja je teško ranjena i nalazi se u bolnici, takođe je sedamedesetogodišnjak, objavili su belgijski mediji.

Švedsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je 70-godišnji muškarac živeo u okolni Stokholma, dok je druga žrtva živela u inostranstvu. Kod njega je pronađen švajcarski pasoš, pa je moguće da je imao dvojno državljanstvo Švedske i Švajcarske.

Oni su ubijeni u ponedeljak oko 19.15 u časova u centru Brisela, a bili su obučeni u majice švedske fudbalske reprezentacije, koja je sinoć igrala protiv Belgije. Napad se dogodio na oko šest kilometara od stadiona na kojem se igrala utakmica i koja je prekinuta nakon prvog poluvremena.

Na njih je pucao Abdesalem Lasud (45), rodom iz Tunisa, koji je uprkso odluci o proterivanju iz Belgije od pre dve godine ilegalno boravio u zemlji. Abdeslam je, veruje se, pratio žrtve koje su izašle iz taksija i onda otvorio vatru iz automatskog oružja. Treća, teško ranjena osoba, bio je vozač taksija, a napadač je pobegao.

Usledila je potraga za njim i nivo bezbednosti u Briselu i čitavoj zemlji podignut je na najviši nivo.

U utorak ujutro nakon dojave svedoka, policija ga je locirala u blizini jednog kafića u briselskoj opštini Sharbek. Policija je intervenisala oko 7.30 i u razmeni vatre upucala Abdesalema, koji je nešto kasnije preminuo u bolnici.

Osumnjičeni
Osumnjičenifoto: Printscreen/Twitter/@martinaturina

Belgijski premijer Aleksander Dekru u utorak popodne je izjavio da ne razume kako je moguće da je osoba koja je dobila nekoliko naredbi da napusti teritoriju i dalje mogla da boravi u Belgiji, a da ga obaveštajne službe nisu pratile.

On nije bio u centru za azilante, bio je u Briselu, bez adrese, a službe nisu mogle da ga prate. To je je jedno od velikih pitanja na koja želim odgovor”, rekao je premijer.

Belgijsko državno tužilaštvo, koje je u ponedeljak uveče objavilo da ne vidi vezu između ovog napada i sukoba Izraela i Hamasa u Gazi, u utorak više ne isključuje tu mogućnost.

U međuvremenu je otkriveno da je Abdesalem na društvenim mrežama delio više poruka podrške palestinskom narodu, tako da je moguće da je sukob na Bliskom istoku imao određenu ulogu.

“Međutim, dalja istraga trebalo bi da utvrdi koji su tačno bili motivi počinioca terorističkog napada”, navodi belgijsko tužilaštvo.

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da je sinoć razgovarao s belgijskom kolegom, koji mu je rekao da je reč o terorističkom napadu uperenom protiv Švedske i njenih građana. Kristerson je rekao i da je osumnjičeni terorista povremeno boravio u Švedskoj.

(Espreso /Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.