U OVOM SLUČAJU KLIMA U AUTOMOBILU ĆE VAM "PROGUTATI GORIVO": Vozači ovo moraju ZNATI PRE PUTA
Automobil, Foto: Profimedia

otkriveno

U OVOM SLUČAJU KLIMA U AUTOMOBILU ĆE VAM "PROGUTATI GORIVO": Vozači ovo moraju ZNATI PRE PUTA

Nemački automobilski klub (ADAC) sproveo je studiju kako bi utvrdio u kojoj meri upotreba klima uređaja u automobilu utiče na potrošnju goriva

Objavljeno: 09:54h

Malo ko može da vozi leti samo sa otvorenim proziram. Ipak, svi dobro znaju da je vožnja sa klimom mnogo ugodnija, ali da je sa druge strane klima i veliki potrošač goriva.

Dobra vest je da se zahvaljujući savremenim sistemima klimatizacije uticaj na potrošnju (a samim tim i troškove) polako smanjuje, piše N1 Slovenija.

Nemački automobilski klub (ADAC) sproveo je studiju kako bi utvrdio u kojoj meri upotreba klima uređaja u automobilu utiče na potrošnju goriva.

Analiza je pokazala da se potrošnja u proseku povećava za 10 do 15 odsto, a veliki uticaj imaju i uslovi u kojima se vozi.

U gradu, na primer, potrošnja raste za oko 20 odsto, na autoputevima pri prosečnoj brzini od 100 kilometara na sat potrošnja raste za oko šest odsto. Maksimalna potrošnja je, ako automobil miruje, je i do 70 odsto, tada guta gorivo.

HAK piše i da će klima manje uticati na potrošnju ako koristite automatski klima uređaj umesto da sami regulišete temperaturu i snagu duvanja.

01:53

NE BISTE VEROVALI KOLIKO KLIMA UREĐAJU ZAISTA TROŠE Električar otkrio kako da mesečno UŠTEDIMO I DO 3.000 DINARA NA RAČUNIMA

(Espreso/City magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.