OVAJ ČOVEK JE U KRVNOM SRODSTVU SA MILOM ĐUKANOVIĆEM: Njegova FACA je svima vrlo DOBRO POZNATA
Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

gledajte

OVAJ ČOVEK JE U KRVNOM SRODSTVU SA MILOM ĐUKANOVIĆEM: Njegova FACA je svima vrlo DOBRO POZNATA

Rodio se i odrastao u Nikšiću, gdje je završio osnovnu i srednju školu

Objavljeno: 19:43h

Milo Đukanović (Nikšić, 15. februar 1962) crnogorski je političar i aktuelni predsjednik države Crne Gore.

Njegov otac Radovan Đukanović bio je istaknuti komunistički crnogorski funkcioner, koji je svome sinu i otvorio vrata u Savezu komunista Crne Gore. Đukanovići su se doselili u starohercegovački Nikšić, u naselje Kočani godinama ranije — iz Stare Crne Gore, cetinjskoga kraja, iz plemena Ozrinića. Porodična slava Đukanovića je Aranđelovdan.

Čukundeda-stric Mila je Marko Đukanović, koji je bio predsjednik vlade Kraljevine Crne Gore i nacionalni Srbin, a njegov brat Milo je čukundeda Mila Đukanovića.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Dokumentarne Emisije Balkan

Rodio se i odrastao u Nikšiću, gde je završio osnovnu i srednju školu. Kao sin sudije u mladosti je brzo napredovao kroz hijerarhiju Saveza komunista. Studirao je ekonomiju i 1979. godine postao član Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Pre dolaska na vlast, nije imao imovinu.

Živeo je kod roditelja u blizini autobuske stanice u Podgorici, a nakon toga je sa suprugom Lidijom bio podstanar u Dalmatinskoj ulici u Podgorici.

Đukanović je oženjen; ima sina Blaža i jednog unuka.

Milo Đukanović
foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Visok je 198 cm, što ga čini jednim od najviših aktuelnih predsednika u Evropi, ali ne i najvišim političarem u Crnoj Gori, pošto su Filip Vujanović sa 200 cm, i Ranko Krivokapić sa 202 cm viši od njega.

Đukanović je tokom svog mandata korak-po-korak preuzimao političku i ekonomsku kontrolu nad crnogorskim poslovima od jugoslovenskih saveznih organa. Posljednjih godina devedesetih pružao je utočište vođama srpske opozicije i medijima čije je izdavanje zabranjivano u Srbiji, i izuzev nekoliko prvih dana izdejstvovao izuzeće Crne Gore iz dejstava NATO pakta tokom agresije na SR Jugoslaviju u proleće 1999.

Milo Đukanović
foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Godine 1980. je počeo da se zabavlja sa Lidijom Kuč. Ona je bila košarkašica, a po profesiji je pravnica. U februaru 1988. godine su se venčali, a iste godine su dobili sina. Nazvali su ga Blažo, po Milovom pradedi koji je bio ban Zetske banovine za vreme Kraljevine Jugoslavije i četnički general tokom rata.

Tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, uspeo je da se izbori za izuzeće Crne Gore iz NATO pakta. Izjavio je da je svakog dana tražio da se bombardovanje obustavi.

Milo Đukanović
foto: Profimedia

Godine 2011. Milo je prvi put izabran za predsednika Košarkaškog saveza Crne Gore i ponovo je postao predsednik DSP. Njegovu politiku je podržao tadašnji američki predsednik Barak Obama (Barack Obama) koji mu je poslao pismo u kome je naveo da je „uspešno distancirao državu od politike nacionalizna, kao i da je očuvao njen multietnički karakter“.

Milo Đukanović
foto: Stefan Jokić

Na vlast je došao sa samo 29 godina i to u trenutku kada se Jugoslavija raspadala. Pošto je bio najmlađi premijer u Evropi i nije imao političkog iskustva, mnogi su verovali da se neće snaći na ovoj poziciji. Međutim, on ih je demantovao i postao je jedini lider na ovim prostorima koji je od devedesetih godina pa do sada neprekidno na vlasti. Njegov brat je Aco Đukanović.

Devedesetih je bio muzički producent, a danas se bavi biznisom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.