Rusija poklanja Srbiji borbene avione, ali pod jednim uslovom!
Foto: Reuter

Poklone se u zube ne gleda

Rusija poklanja Srbiji borbene avione, ali pod jednim uslovom!

Srpska vojna delegacija je nedavno boravila u Rusiji gde su joj i pokazani avioni koji bi svoj radni vek trebalo da nastave u jedinicama srpskog ratnog vazduhoplovstva
Objavljeno: 07:42h
foto: Reuters

Sve je to, naravno, proces koji će dugo da traje. Cena remonta zavisila bi i od nivoa opreme koji bi se ugrađivao u avione. I tu su, takođe, moguće dve opcije - da avioni budu sa opremom ruskog proizvođača, ali i da u njih bude ugrađena oprema zapadnog porekla.

Pet migova-29 srpskog vazduhoplovstva remontovano je u Rusiji od 2008. do 2010. godine. Cena ovog posla bila je 2,7 milijardi dinara, odnosno oko 27 miliona evra, prema tadašnjem kursu.

Resursi četiri letelice ovog tipa (peti se srušio jula 2009. godine nedugo po povratku sa remonta) ističu 2018. godine. Za kupovinu novih aviona MiG-29 bilo bi, prema nekim procenama, potrebno izdvojiti oko 65 miliona dolara po komadu.

Mnogo pre novih aviona, u Srbiju bi trebalo da stigne još novih helikoptera. Time bi bio nastavljen proces obnavljanja vazduhoplovnih jedinica koji je započet kupovinom dva helikoptera Mi-17, po ceni od 25,349 miliona evra, koji su 28. juna isporučeni Srbiji.

(Espreso.co.rs / Blic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.