EMOTIVNO OBRAĆANJE VUČIĆA: Krajišnici, IZVINITE jer 1995. niste mogli da uđete TRAKTORIMA U BEOGRAD! (VIDEO)
Vučić:Krajišnici, izvinite, jer traktorima niste mogli u BGD, Foto: Printscreen/Pink

GODIŠNJICA OLUJE

EMOTIVNO OBRAĆANJE VUČIĆA: Krajišnici, IZVINITE jer 1995. niste mogli da uđete TRAKTORIMA U BEOGRAD! (VIDEO)

On se pozvao na reči jednog nemačkog pisca - da se bez rodne grude može, ali bez dece i svog naroda ne

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je posebno izvinjenje Krajišnicima zbog te 1995. godine, ne samo zato što je Srbija podigla belu zastvu već zato što je Srbija, kako je rekao, sramno ćutala, i jer im nije dala da traktorima uđu u centar Beograda.

"Svi prilazi gradu bili su zaposednuti da oni koji su živeli u Beogradu ne bi videli razmere tragerdije i katastrofe našeg naroda, da neko ne bi video kako narod teško živi i od čega i od koga je pobegao. Izvinite Krajišnici, beskrajno vam hvala za ono što ste uradili za svoju Srbiju", istakao je Vučić sinoć u Sremskoj Rači na obeležvanju 25, godišnjice hrvatske akcije "Oluje" u kojoj je iz Hrvatske prognano između 220.000 i 250.000 Srba.

On se pozvao na reči jednog nemačkog pisca - da se bez rodne grude može, ali bez dece i svog naroda ne.

"Krajiški narod pronašao je svoju Srbiju i svoj narod, i danas je krajiški narod koji sa svima drugima doprinosi rastu i napretku Srbije. Vidite ogromnu snagu koju imaju da jačaju Srbiju", rekao je Vučić.

On je ukazao da je Srbija sada jača nego što je bila 2005. i 2015. i biće, kaže, jača 2025. nego što je 2020 i zahvalio i Krajišnicima na tome.

Osvrnuo se i na Branka Ćopića i njegovu pesmu Petrovačka cesta, na kako je rekao, progonjenog Ćopića, za koga nema mesta u mnogim gradovima bivše Jugoslavije.

foto: Filip Plavčić, Beta

"Chopić je spevao pesmu Petrovacka cesta, a naš greh je što ništa nismo znali, što smo ćutali dok je on pevao o deci izbeglicama u Drugom svetskom ratu. Zato nam se to ponovo desilo na istoj, Petrovačkoj cesti" ukazao je Vučić.

On je rekao da je Oluja bila najveći zočin etničkog čisćenja u kome je proterano više od 250 000 ljudi, ubijeno na hiljadu dece, staraca..

"Naša obaveza je da više ne ćutimo da se Petrovačka cesta ne bi ponovila, odbijamo da to činimo", poručio je Vučić.

"Da smo samo to ponavljali za Chopićem, "O strašna ptico...sta sam ti kriva bila", možda danas ne bismo bili ovde", rekao je Vučić i postavio kako je rekao najprostije pitanje: "Šta su vam ta deca bila kriva, zašto ste poslednjeg dana posle svega i tu decu morali da ubijete, sta su vam bili krivi ljudi u koloni da ih proterate i otmete imovinu", upitao je Vučić.

"Da li je moguće da je država mogla samo bez njih da se stvori i zato što su bili drugi narod i druga vera", primetio je Vučić u obraćanju.

On je dodao da se i danas ponavljaju isti zahtevi, ali je to uzalud.

"Srbija ceni mir i nikoga ne ugrozava i ne trazi nista. Ne pristaje ni na poniženje, ni na ćutanje", rekao je predsednik.

On je Hrvatskoj poručio i da dok oni slave, mi ćemo da tugujemo.

"Ne možete to da nam zabranite, da tugujemo za našim Krajišnicima", porucio je Vučić.

Tugujemo, kaže, jer su ih sa takvom radošću proterali sa vekovnih ognjišta iz Knina, Slavonije, Srema, Baranje...

"Nećemo dozvoliti da neko bilo kada nekažnjeno ubija ni Srđana, ni Mrđana ni Mlađana", poručio je Vučić osvrćući se na, kako je rekao, najlepšu srpsku pesmu "Stojanka majka Knešpoljka".

Srbija više nikada neće biti tako slaba kao pre 25 godina da bi mnogi u regionu i svetu mogli da budu srećni i zadovoljni.

On je istakao da će Srbija postujući susede i BiH biti uz Republiku Srpsku i pomoći, kao i za naše Krajišnike.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.